Skocz do zawartości

[Przerzutki] Montaż od zera.

Darnok28

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Jakiś czas temu wpadł mi w ręcę taniutki i znany pewnie przez was rower B'twin Vitamin, będący taką współczesną Ukrainą z dobrymi hamulcami. Wpadłem więc na szalony pomysł, aby ulepszyć trochę tą "samą-ramę" i włożyć do niej jakiś bardziej złożony napęd, niż to, co jest aktualnie.

I tutaj zwracam sie do was z prośbą, bardziej doświadczeni forumowicze, byście ocenili czy taka modernizacja wchodziła by w grę, czy po prostu tego typu dwukołowce są tak trudne do przystosowania pod przerzutki, że już lepiej kupić coś kompletnie innego.

pozdrawiam.

• Mod Team
Napisano

Z tego co sie zdążyłem zorientować to rama przystosowana do typowego singla. Można załozyć przerzutki ale to by było dosć trudne, jeżeli w ramie nie ma mocowań. Najlepiej wsadzić tam torpedo wielo biegowe, 2, 5, czy 7 ale takie piasty czy koła na nich są dosć drogie.

Napisano

Hm... rozumiem.

A jeśli chodzi o różnice w pracy, szybkości przełożeń, czy zakresie biegów to jak wypada taka piasta wielobiegowa na tle klasycznej przerzutki?

I jeszcze co dokładniej trza by kupić (poza samą przerzutką i piastą) gdybym jednak zdecydował się na tradycyjne rozwiazanie?

Napisano

Kasetę, łańcuch. Korba pewnie jednorzędowa? Wtedy też korbę i suport. Jeśli chcesz kilka tarcz z przodu, przednia przerzutka i lewa manetka. I to chyba tyle. Trochę mało opłacalne.

Napisano

Czyli jakbym sobie taki zestawik np kompatybilny z przerzutkami shimano acera, to ile to by pi razy drzwi wyszło ?

• Mod Team
Napisano

Jeżeli zastosować wolnobieg 6 rzędowy mysle ze korba by mogła zostać pod warunkiem ze lancuch do nie będzie pasował, hak do ramy jakieś 10zł, wolnobieg jakies 25 , no i koło albo sama piasta, nowe idzie kupić za 50zł uzywane moze by za 30 wyrwał łacznie 60-70zł troche drogawo. A do tego manetka, pancerze linka no i przerzutka oczywiście.

Napisano

:S

To ile mniej więcej powinno być..?

I jeszcze tak dla pewności : odległość mierzyłem od końcówki ramy, do której przymocowane jest koło, do szprych.

ps.: czy ta odległość nie zależy też trochę od piasty..?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...