Skocz do zawartości

[korba] problem z korbą

Kamra97

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Heloo.

Mam pewien problem. Wymieniałem koła hamulce i cały napęd oprócz korby. Kiedy jadę to łańcuch zacina się, jakby chciał jeszcze raz owinąć się na zębatki korby, wtedy muszę obrucić raz do tyłu i dalej jechać. Czy można to jakoś zlikwidować podpiłować zęby czy coś> :icon_question: Nie mam za bardzo funduszy aby kupić nową korbę dlatego pytam. :icon_arrow: Krobę wyczyściłem i dalej to samo. Łańcuch jest nowy dobrze dopasowany i kaseta 8 biegów.

ImageShackŽ - Online Photo and Video Hosting

ImageShackŽ - Online Photo and Video Hosting

Napisano

Witam.

Z tego co wysłałeś korba nie wygląda na jakąś zmarakrowaną ale może jakiś konkretny ząb jest zniszczony i nowy łańcuch (nie wyciągnięty) od tego się zacina. Spróbuj chwile pojeździć może łańcuch złapie trochę luzu i ułoży się na korbie.

Ew. możesz zmienić tylko jedną zębatkę ale nie wiem jaka masz korbę i czy gra jest warta świeczki.

Na przyszłość polecam zmianę napędu w całości a nie na raty.

pozdrawiam

xMekpx

Napisano

Wygląda mi to na złe ustawienie korby, względem tylnej zębatki. Zwróć uwagę, na jakim trybie korba przytrzymuje łańcuch, ustaw tak i patrząc od tyłu, sprawdź, czy w tej konfiguracji, łańcuch idzie prosto i nie klinuje na korbie.

Mogłaby być to również wina starego, upapranego i nienaoliwionego łańcucha, ale jeśli założyłeś nowy, to z reguły jest on dobrze nasmarowany.

Napisano

Kurde chyba poleci nowa korba ;/ bo jednak ta jest trochę przytępiona. Jeździłem już dziś no i dalej tak jest. No nic trudno. Lepiej mieć wszystko nowe a nie coś kombinować :)

Pozdro i dzięki. :teehee:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...