Skocz do zawartości

[siodło] Jaką nakładkę wybrać do mojego siodełka?

marcinx

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam siodełko rowerowe Selle Royal Lookin Sport:

Selle Royal: - bicycles saddles -

Generalnie jest świetnie do szybkiej jazdy. Ale jeśli chcę pojeździć ze znajomymi na jakieś dłuższe wycieczki w pozycji bardziej odprężonej, to zaczyna mnie boleć tylna część ciała. Czy możecie polecić mi jakieś nakładki na to siodełko? Czym mam się kierować kupując taką nakładkę?

Napisano

Kup gatki z pampersem :)

Bez problemu dostaniesz spodenki z wkładką które bedą wyglądały jak cywilne ...

Na dalszych wypadach dupka odetchnie a rower będzie wyglądał jak rower :)

Moim zdaniem pampers to lepsze rozwiazanie niz nakładka na siodełko.

Twardsze siodełko mam San Marco Blaze które przy Accencie Derry jest jak deska.

Spodenki z wkładką spokojnie dają rade, nie ma problemu zrobic na tym siodle 40 i wiecej km.

Pozdro

Napisano

Witam,

Mam siodełko rowerowe Selle Royal Lookin Sport:

Selle Royal: - bicycles saddles -

Generalnie jest świetnie do szybkiej jazdy. Ale jeśli chcę pojeździć ze znajomymi na jakieś dłuższe wycieczki w pozycji bardziej odprężonej, to zaczyna mnie boleć tylna część ciała. Czy możecie polecić mi jakieś nakładki na to siodełko? Czym mam się kierować kupując taką nakładkę?

Zmieniasz ustawienia roweru w zależności od sytuacji?

Napisano

Kup gatki z pampersem :)

Bez problemu dostaniesz spodenki z wkładką które bedą wyglądały jak cywilne ...

Na dalszych wypadach dupka odetchnie a rower będzie wyglądał jak rower :)

Moim zdaniem pampers to lepsze rozwiazanie niz nakładka na siodełko.

Twardsze siodełko mam San Marco Blaze które przy Accencie Derry jest jak deska.

Spodenki z wkładką spokojnie dają rade, nie ma problemu zrobic na tym siodle 40 i wiecej km.

Pozdro

Możesz dać jakiś przykład takich spodenek. Pampers pomaga ale faktycznie przydałyby się normalnie wyglądające jakieś :P

Zmieniasz ustawienia roweru w zależności od sytuacji?

Wysokość kierownicy i długość rury podsiodełkowej mam dostosowaną dobrze. Czy o to chodzi?

Napisano
Pampers pomaga ale faktycznie przydałyby się normalnie wyglądające jakieś :P

Jak ci nie pasują obcisłe to możesz kupić normalne spodenki z wewnętrznymi z wkładką http://endurastore.pl/szorty,29,0.html

Wszelkie nakładki sobie odpuść bo dobrze dopasowane siodełko obejdzie się bez nich. Tu niestety musisz poeksperymentować bo każdy ma inny tyłek. Radzę zacząć poszukiwania od siodełek WTB, które uchodzą za wygodne.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam

"Radzę zacząć poszukiwania od siodełek WTB, które uchodzą za wygodne."

Które WTB bardziej nadaje się na długie wypady-PureV czy SpeedV

Pozdrawiam

Gość ANDRIUBIKER
Napisano

Pure V jest do MTB a Speed V do rekreacji, więc raczej to drugie chociażby z racji wagi (o dobre 100g więcej).

najlepiej to zaczac od sprawdzenia rozstawu kosci tzw guzicznych w e wlasnych 4 literach, albo udac sie do specialized body geometry fit, albo zmierzyc domowym sposobem, kupic kawalek tektury falistej, i w pozycji takiej jaka sie przyjmuje na swoim rowerze usiasc na niej , powinny sie odcisnac te kosci , zmierzyc ich rozstaw, wtredy mozemy dopiero dobrac odpowiednia szerokosc siodla, i dopiero eksperymentowac z firmamim, markami, modelami, zadne nakladki nie sa rozwiazanioem, pampers faktycznie nieco komfort poprawia , ale jego glownym zadaniem nie jest robienie kanapy z siodelka, tylko ma zadanie antybakteryjne, zapobiega otarciom itd, wiec najpier dobrac do swojej anatomii siodelko, potem je dobrze ustawic, a na koncu spodenki z wkladka, polecam zdecydowanie siodelka specialized body geometry, selle italia, fizik, ale siodelko niestety jest bardzo indywidualna sprawa i kazdy musi dojsc metoda prob i bledow do swojego idealnego typu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...