Kosma Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 Witam Ostatnio wymieniłem kasete i łańcuch i pan serwisant założył łańcuch odwrotnie ,tzn.: strona wewnętrzna jest na zewnątrz , czyli nie jest tak jak Panowie inżynierowie z Shimano polecają w instrukcji. http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/Chain/SI_09L0A/SI-09L0A-002-POL_v1_m56577569830755673.pdf Czy to ma znaczenie? Pan serwisant twierdzi ,że nie ma.
arroyo Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 Pierwszy razy słyszę o kierunkowości łańcucha, chociaż japońce z shimano mają sporo swoich patentów jak np ponacinane zębatki dla polepszenia zmiany biegów (co realnie skraca żywotność napędu). Jak na moje to nie ma znaczenia jak założysz łańcuch.
premier2 Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 mowa o łańcuchu na 10s. One jak najbardziej są kierunkowe
Kosma Napisano 8 Kwietnia 2012 Autor Napisano 8 Kwietnia 2012 Podcięte zębatki to stary patent, z łańcuchem czekam aż ktoś potwierdzi ,że to nie ma znaczenia.
Raffal72 Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 Jeśli jest to łańcuch Dyna-Sys to ma to znaczenie.
Artwro Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 No cóż,cały mój śwatopogląd(na temat łańcucha)legł w gruzach.Idę popatrzeć jak zamontowany jest mój.Chociaż po 3000 to chyba nie ma znaczenia. jakoś zatrzymałem się na napędzie dziewięciorzędowym....
Kosma Napisano 8 Kwietnia 2012 Autor Napisano 8 Kwietnia 2012 Tak, to jest łańcuch Dyna-sys. Cn-HG94 10 rzędowy dla ścisłości.
Raffal72 Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 Mój 10-rzędowy HG 74 jest kierunkowy to twój na 99% też.
Wazaa Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 Trudno dyskutować z serwisem i udowadniać mu logikę zaleceń producenta, nie znając własności łańcucha, jego naprężeń i obciążeń, powstałych podczas pracy w jednym, bądź przeciwnym kierunku. Skoro fabryka zastrzega sobie ten warunek, widocznie znaczenie ma. Płacąc za usługę i mając instrukcję Shimano, masz prawo domagać się od serwisu, aby postępowali zgodnie z zaleceniem w dokumentacji. Jeśli odmówią, masz prawo żądać rękojmi, w razie uszkodzenia, powstałego z powodu zamontowania łańcucha, niezgodnie z przeznaczeniem.
premier2 Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 Artwro, w 9-cio rzędowym nie ma znaczenia, jaką stroną jest założony. Chyba, że jest to już mocno zajechany łańcuch, to wtedy jest taka szansa, ale to już stan agonalny dla napędu
Kosma Napisano 8 Kwietnia 2012 Autor Napisano 8 Kwietnia 2012 Mądrze kolega prawi , jadę jednak przełożyć ten łańcuch.
rzezniol Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 Jak na rysunkach shimano widac ogniwa na wewnętrznej i zewnętrznej stronie łancucha są inaczej wyprofilowane / podciete / oszlifowane. Kształty te maja ułatwić zmiane przelozeń z obciążonym lancuchem ... Wiec kierynek dla technologii DynaSys jak najbardziej ma znaczenie a czy użytkownik końcowy odczuje rożnice to inna sprawa Jedyne zastrzerzenie co do wytrzymałości łańcuca w dokumentacji shimano jest miejsce łączenia łancucha pinem. Pozdrawiam
maltan Napisano 18 Kwietnia 2012 Napisano 18 Kwietnia 2012 najprawdopodobnie i u mnie przyczyną dziwnego "pykania" łańcucha (SRAM PC-1051) będzie założenie wenetrzną stroną na zewnątrz (albo odwrotnie ). Własnie wczoraj zauważyłem że dziwnie mi tyrkocze. Chodzi elegancko, ale to pyrkanie trochę irytuje. W takim razie dziś po pracy czeka mnie zdejmowanie łańcucha Oby to pomogło. PS. Kolega z serwisu stwierdził, że w tej klasie łańcucha kierunek nie ma znaczenia
maltan Napisano 24 Kwietnia 2012 Napisano 24 Kwietnia 2012 Ogłaszam wszem i wobec, że łańcuchy 10 rz. SRAM-a są jak najbardziej kierunkowe !! Założyłem ponownie jak należy i chodzi elegancko bez żadnych zbędnych dźwięków
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.