Endriu888 Napisano 7 Kwietnia 2012 Napisano 7 Kwietnia 2012 Witam Ktoś z was kupował rower przez internet mowa o rowerach powyżej 5 tys., czy jest to bezpieczne czy nie zostanę oszukany? Prosze o pomoc osoby które miały styczność z zakupem rowerów przez internet? Zamierzam zakupić rowery CUBE WLS ACCES + LTD SL/Reaction pro/Reaction Race. Sklepy które mam na oku oraz które sprzedadzą mi rower po korzystnych cenach to: sport-bike.pl e-sportowiec.com.pl Pozdrawiam i proszę o jakąkolwiek pomoc
paweloko Napisano 7 Kwietnia 2012 Napisano 7 Kwietnia 2012 Wydaje mi się że raczej nie na tym polega żeby oszukać klienta. Jeśli przymierzyłeś się i oglądnąłeś ten sam rowerek na żywo i ci odpowiada to warto. Sam kupiłem rower w sport-bike.pl bardzo miła sbsługa.
zedzik82 Napisano 7 Kwietnia 2012 Napisano 7 Kwietnia 2012 Witam Ktoś z was kupował rower przez internet mowa o rowerach powyżej 5 tys., czy jest to bezpieczne czy nie zostanę oszukany? Prosze o pomoc osoby które miały styczność z zakupem rowerów przez internet? Zamierzam zakupić rowery CUBE WLS ACCES + LTD SL/Reaction pro/Reaction Race. Sklepy które mam na oku oraz które sprzedadzą mi rower po korzystnych cenach to: sport-bike.pl e-sportowiec.com.pl Pozdrawiam i proszę o jakąkolwiek pomoc zawsze możesz zapłacić "za pobraniem" wtedy masz możliwość zobaczenia przesyłki nim ją odbierzesz od kuriera .Ja sam zamawiałem już parę rowerów z allegro i sklepów internetowych i jestem zadowolony,choć rozumiem Twe obawy ,- pobranie powinno rozwiązać problem
Endriu888 Napisano 7 Kwietnia 2012 Autor Napisano 7 Kwietnia 2012 Oczywiście tylko mowa o pobraniu a kolego powiedz jak te sprawdzenie wygląda?Najpierw płacisz czy jak?
tobo Napisano 7 Kwietnia 2012 Napisano 7 Kwietnia 2012 Kupowałem rower przez ebaya, z Niemiec, płatność z góry. Był to zwykły użytkownik, nie sklep, więc ryzyko teoretycznie bylo większe. Towar dotarł właściwie bez zastrzeżeń, transakcję uznaję za pozytywnie zrealizowaną.
Endriu888 Napisano 7 Kwietnia 2012 Autor Napisano 7 Kwietnia 2012 Rozumiem a jak wygląda te sprawdzanie najpierw placimy podpisujemy sprawdzamy czy jak? W sklepie sport-bike.pl jak dzwoniłem to mówili, że sprawdzać nie trzeba a jak opakowanie nosi ślady uszkodzenia by towaru nawet nie przyjmować....
blackiwan Napisano 7 Kwietnia 2012 Napisano 7 Kwietnia 2012 Przyjeżdża kurier,wyciąga paczkę i Ci ją daje, płacisz,następnie podpisujesz, że odebrałeś nieuszkodzony towar.
rzymo Napisano 7 Kwietnia 2012 Napisano 7 Kwietnia 2012 Tak na wszelki wypadek tylko dodam, że w przypadku wysokich kwot pobrania mogą wystąpić różne obostrzenia ze strony firmy kurierskiej, np.: "z uwagi na bezpieczeństwo kurierów i gotówki, niektóre firmy nie wydają przesyłek z wyższym pobraniem do rozwozu i odbiorca zobowiązany jest do odbioru osobistego w najbliższym oddziale firmy. O odbiór osobisty poprosi nas m.in. firma Siódemka jeżeli pobranie będzie wyższe niż 6000,00 PLN oraz DHL jeżeli pobranie będzie wyższe niż 5500,00 PLN."
Endriu888 Napisano 7 Kwietnia 2012 Autor Napisano 7 Kwietnia 2012 Firma to dpd tą firmą dostarczają przesyłki
Tomash Napisano 7 Kwietnia 2012 Napisano 7 Kwietnia 2012 Ja też kupiłem rower przez internet, u Sypytkowskiego. Też myślałem o pobraniu, ale panowie krzyknęli 10% wartości przesyłki - 500zł więcej to gruba przesada zwłaszcza, że już i tak budżet przekraczałem. Nie było żadnego problemu. Rower przyszedł porządnie zapakowany, zabezpieczony, miałem ciągły kontakt ze sprzedającym. Rower spokojnie obejrzałem, wszystko było w porządku (pomijając, że składali go jacyś zupełni amatorzy). Ponadto kodeks cywilny tudzież ustawa o sprzedaży konsumenckiej daje ci multum praw, którymi możesz się ew. walczyć, choć rozumiem, że jest to dużo zabawy, a każdy chciałby bezproblemowo dostać rower i jeździć .
mam16v Napisano 7 Kwietnia 2012 Napisano 7 Kwietnia 2012 skoro sprzet na zamówienie to pewnie całej kwoty bez zaliczki raczej niezrealizuja w sklepie sieciowym nowy rower jest w pudełku lepiej zabezpieczony niż by go miał pakować leniwy prywatny sprzedawca
Endriu888 Napisano 7 Kwietnia 2012 Autor Napisano 7 Kwietnia 2012 Widzicie w sklepie sport-bike.pl moge mieć fajny rabat naprawde wysyłka za pobraniem zaliczka 500zł, gadalem z kilkoma osobami ktore tam kupily i niby wszystko ok ale wiadomo wole sie upewnic to nie jest 1000zl czy 2000zl tylko dwa rowery warte grubo ponad 5tys. Rozumiem, ze przy kurierze moge otworzyc pudla i zerknac do srodka bo pewnie wylozenie wszystkiego na ziemie raczej nie bardzo. Jak wspominalem rower mi i tak skladac bedzie fachowiec z serwisu
premier2 Napisano 7 Kwietnia 2012 Napisano 7 Kwietnia 2012 Kupiłem 3 rowery przez internet, z czego 2 w całości i od osób prywatnych, a 1 całkowicie w częściach i to z różnych krajów. Jeżeli kupujesz od firmy, to ryzyko jest naprawdę niewielkie, kłopot może być tylko z gwarancją, bo rower trzeba wysłać, no ale to oczywiste
Endriu888 Napisano 8 Kwietnia 2012 Autor Napisano 8 Kwietnia 2012 Z gwarancja wiem licze, że jak wszystko będzie w nienaruszonym stanie i się o to będzie dbać to problemów nie będzie a sprawdzałeś przesyyłki przy kurierze tzn. otwierałeś karton?
Przeor Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 Ja kupowałem rower w centrumrowerowym.pl i wszystko grało jak należy. Płaciłem z góry bo wysyłka tańsza. Nie ma się czego obawiać. Bezpieczniej nawet kupować w necie, bo masz całe 10 dni na zwrot, który każdy sklep respektuje. Kupując bezpośrednio w sklepie takiego prawa nie masz.
Endriu888 Napisano 8 Kwietnia 2012 Autor Napisano 8 Kwietnia 2012 Spoko a powie mi ktoś dokladnie jak jest ze sprawdzaniem przesyłki?Otwieraliście karton przy kurierze czy jak?
topol Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 Wartość paczki w dpd nie może przekraczać 5000zł / gotówka/ Wiec pozostaje przelew.Nie doczytałem w regulaminie jak i w nietypowych usługach o tzw dopłacie za rozpieczętowanie przesyłki przy kurierze.Może u innych firm kurierskich tak opcja jest dostepna.Kiedyś coś obiło mi się o uszy,ze taka opcja za dopłatą istnieje.Jeśli odbiorca stwierdza niezgodność przesyłki kurier zabiera ją z sobą i robi zwrot.
Endriu888 Napisano 8 Kwietnia 2012 Autor Napisano 8 Kwietnia 2012 Nie wiem jak jest ale ja 2 rowery zamawiam więc dwie paczki i za pobraniem po wpłacie zaliczki
premier2 Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 Nie, nie otwierałem przy kurierze. 90% moich przesyłek odbierają domownicy lub sąsiedzi, bo mnie zazwyczaj nie ma w domu, w godzinach, w których kurierzy dowożą paczki. Tylko raz miałem małe nieporozumienia, co do zawartości przesyłki, ale od osoby prywatnej - udało się osiągnąć porozumienie. W przypadku zakupu od sklepu internetowego nie miałbym obaw, tym bardziej, jeżeli nie jest to sklep, który wczoraj zaczął działalność. Każdy zakupiony przez internet przedmiot możesz odesłać w ciągu 10 dni w stanie nie wskazującym na używanie - mowa oczywiście o zakupie od firm i sklepów Konsument, który zawarł umowę poza lokalem przedsiębiorstwa, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie w terminie dziesięciu dni od zawarcia umowy. Do zachowania tego terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem.
Endriu888 Napisano 8 Kwietnia 2012 Autor Napisano 8 Kwietnia 2012 Dzięki rozwiałeś moje wątpliwości sklep to sport-bike.pl istnieje troche lat koło 10 na allegro też sprzedaje same pozytywy pogadałem z kilkoma osobami ktore tam kupily i wszystko ok. Ahhh jeszcze raz do Poznania trzeba pojechac na przymiarke do skiteam .....
Tomash Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 Podpisujesz dokumenty, że odebrałeś paczkę i wtedy dopiero możesz, w obecności kuriera, otworzyć karton i sprawdzić co i jak ze sprzętem. W razie nieprawidłowości dostawca spisuje protokół (czy inną notatkę), w której wskazywane są ew. problemy ze sprzętem. Protokół ma moc dowodową, może ułatwić ci walkę z nierzetelnym sprzedającym, albo firmą kurierską. Sklep nie może uzależnić uznania roszczeń z rękojmi, gwarancji itp. od spisania tego protokołu, gdyż postanowienie tego typu, we wszystkich wariantach, zostało uznane za niedozwoloną klauzulę umowną (oczywiście w sytuacji zamieszczenia takiego postanowienia w tzw. ogólnych warunkach umów).
Tofi Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 Zawsze jeżeli jest konieczność płatności przez internet wybierz płatność kartą - w odróżnieniu od zwykłego przelewu bankowego, w razie problemów możesz rozpocząć w krótkim terminie (w zależności od banku jest to 30-90 dni) procedurę reklamacyjną samej płatności - CHARGEBACK (obciążenie zwrotne) w tym momencie to sprzedawca ma obowiązek udowodnić że wypełnił zobowiązania umowy. Pamiętaj też że w Polsce sprzedawca odpowiada do momentu nadania przesyłki, od tego momentu to kupujący odpowiada za przesyłkę (chyba, że to właśnie sprzedawca dostarcza towar, w takim wypadku odpowiada do momentu dostawy).
topol Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 3 rowery kupiłem tutaj nartyrowery.pl.wszystko przebiegło bez przysłowiowych jaj.
Antek856 Napisano 20 Kwietnia 2012 Napisano 20 Kwietnia 2012 Witam podepne się trochę do tematu co sadzicie o zakupie roweru marki CUBE przez internet konkretnie modelu REACTION RACE bądź SLT?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.