macca Napisano 5 Kwietnia 2012 Napisano 5 Kwietnia 2012 Witam serdecznie.Panowie pomóżcie w wyborze pedałów.Jeżdżę rowerem trekingowym,przymierzam się do zakupu pedałów.Nie wiem czy kupić shimano m540 czy shimano a530?Czy takie pedały z zatrzaskiem z jednej strony to dobre rozwiązanie? Będą to moje pierwsze pedały spd.Jeżdżę na wycieczki do około stu kilometrów.Posiadam buty louis garneau multi. Czy od razu na głęboką wodę i brać m540? Kompletnie nie wiem czym się sugerować przy zakupie,wiem tylko że chcę zatrzaski.Z góry dziękuję i pozdrawiam.
rzezniol Napisano 6 Kwietnia 2012 Napisano 6 Kwietnia 2012 M540 to ne głęboką woda ... To pedały bez platformy i tyle. Nie wiem czy te a530 są na tyle dobrze wyważone że któras strona mnie będzie ciagle zwrócona w dół. Pedały dwustronne mają plus bo mają platformę i można pojezdzic w lackach. Ale maja minus bo nie mają platformy jak i zastrzyku z obu i trzeba " szukać" odpowiedniej strony dla odpowiedniego obuwia. M540 bez platformy butem spd zawsze trafisz w zatrzask ... Można dokupić platformę z tworzywa i ja w razie potrzeby zakładać... Jedyna wada tego rozwiazania to po założeniu platformy zawsze pedal obraca się platformą w dół. Jak się przyzwyczaili do obuwia spd to platformy będą używane sporadycznie ... Przynajmniej ja tak mam ze swoimi 540'kami. TapaTtalk'nięte z Andka
karbeti Napisano 6 Kwietnia 2012 Napisano 6 Kwietnia 2012 Podpisuję się pod kolegą powyżej. Bierz 540-tki. Pojeździsz na spd i zobaczysz że platforma wcale nie potrzebna.
tobo Napisano 6 Kwietnia 2012 Napisano 6 Kwietnia 2012 Głęboka woda to chyba w znaczeniu przesiadki na spd bez możlwości wyboru Ja kupiłbym od razu 540tki, chyba że z jakiegoś powodu nadal będziesz jeździł w cywilnych butach.
rzezniol Napisano 7 Kwietnia 2012 Napisano 7 Kwietnia 2012 540`stki jak najbardziej daja wybór SM-PD22 ... A530 z tego co wiem są odrobine droższe od M540. Więc można ewntualnie rozważyć dukupienie platform do m540 i jak platforma sie znudzi można ją schować do szuflady mieć pełnowartosciowe pedały SPD. Pozdro
marcusp Napisano 7 Kwietnia 2012 Napisano 7 Kwietnia 2012 Kilka dni temu miałem podobny problem, chciałem kupić PD-T780, oglądałem w sklepach inne pedały SPD z platformą, oglądałem PD-A530, i ostatecznie kupiłem PD-M540 + nakładki. Skończyło się na tym, że nakładek nawet nie rozpakowałem - założyłem pedały, pojechałem sprawdzić jak się jeździ bez nakładek, zrobiłem kilkadziesiąt kilometrów i jest OK. Najpierw ustawiłem najmniejszą siłę wypięcia, podczas jazdy raz czy dwa but mi się wypiął, trochę dokręciłem i po problemie. Póki co pamiętam, żeby wypinać buty chwilę przed zatrzymaniem... ;-)
macca Napisano 7 Kwietnia 2012 Autor Napisano 7 Kwietnia 2012 Panowie bardzo pomogliście, biorę m540.Życzę Wesołych Świąt i pozdrawiam serdecznie.
karbeti Napisano 7 Kwietnia 2012 Napisano 7 Kwietnia 2012 Mądry wybór. Również życzę wszystkim Zdrowych i Wesołych Świąt.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.