Skocz do zawartości

[Korba, Suport]Pomoc w doborze części.

kedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich! :)

Mam problem, a mianowicie przymierzam się do wymiany korb i suportu w moim wheeler-ze. Mufa to 68mm na normalny gwint BSA. Ośka z tego co pamiętam ma 113 mm. Zastanawiam się nad tymi dwoma korbami:

http://allegro.pl/ko...2229824053.html

http://allegro.pl/ko...2229824515.html

Skłaniał bym się ku alivio. Chodzi mi dokładnie o dobór ośki, mam teraz założoną 113 mm, a w aukcjach jest napisane, że polecana długość to 123 mm. Jak by to ze sobą współgrało? Bo suport muszę też wymienić bo już mi zaczyna pstrykać i nie chce się bawić w zwracanie itd.

Proszę o jakieś sugestie, a może nie koniecznie na kwadrat... Doradźcie coś.

Napisano

suport dobiera się do korby, każda korba ma trochę inną konstrukcję i tym samym stosuję się różnej długości suporty i dzięki temu przednia przerzutka na 8s bez problemu obsłuży Ci te korby. Z Truvativ'em jest taki problem, że ciężko dostępne są suporty typu Power Spline. Więc lepiej zainwestować w coś co jest ogólnie łatwo dostępne ;) ale sama korba nie jest zła.

• Mod Team
Napisano

Zła, zła. Truvativ to zuo :D. Może wyższe modele są ok, ale te tańsze to lipa w porównaniu do Shimano tej półki cenowej. Alivio na octalinka (suport jakieś 35pln kosztuje, wiec to nie tragedia, ewentualnie trochę drożej Deore na HT2. Przerzutka przednia obsłuży bez problemu korbę przy dłuższej oście suportu.

Napisano

A jak jest z trwałością octalinka w stosunku na kwadrat? Bo zastanawiam się czy opłaca się więcej inwestowaćw octalinka. Rower służy mi do jazdy po mieście, od czasu do czasu po lesie a tak to dłuższe trasy. Jazda na jednym kółku, ale to sporadycznie :)

• Mod Team
Napisano

Octalink zapewnia większą sztywność. Trwałosć suportu zależy od jego modelu i warunków w jakich będzie jeździł. Jednak jak się zdecydujesz na Alivio to wersja Octalink kosztuje praktycznie tyle samo co wersja na kwadrat. Stary suport będzie za krótki do Alivio na kwadrat, więc i tak będziesz zmuszony do zakupu suportu. Więc lepiej się zdecydować na Octalink. Jak w błocie nie jeździsz posłuży latami.

Napisano

Klucze będą te same czy muszę kupić jakiś inny do Octalinka? Suport i tak czy inaczej muszę wymienić. Dość, że strzela to jeszcze jakiś no-name mi wsadzili, bo już wcześniej się coś z nim działo.

Szukam i nie mogę znaleźć na allegro suportu Octalinka o długości 123. Są 121, 126 a 123 nie ma. Najwięcej jest 118 mm. Więc co w tym wypadku kupić?

Napisano

Dzięki wielkie wszystkim za pomoc i propozycje :) Przejdę się jeszcze do pobliskiego rowerowego i się zorientuje co i jak. W Deorki nie będę inwestował, strasznie by to kontrastowało z resztą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...