szylolek Napisano 31 Marca 2012 Napisano 31 Marca 2012 Witam, tydzień temu kupiłem Hexagona V8 2011. Niestety nie miałem okazji jeszcze nim dobrze pojeździć (pogoda). Jedyna trasa to 2 km ze sklepu rowerowego do domu. Podczas hamowania, kiedy amortyzator pracował było słychać jakieś piszczenie/skrzypienie. Dźwięk wydobywał się z okolic uszczelek przy goleniach. Wiem, że SR Suntour SF-11-XCT-V3 to nie jest amorek wysokich lotów, ale to chyba nie jest normalne, prawda ? Mam podjechać z tym do tego sklepu gdzie go kupiłem czy przejeździć jeszcze kilkanaście kilometrów ? z góry dzięki za pomoc
lyndowss Napisano 31 Marca 2012 Napisano 31 Marca 2012 Czy bez hamowania gdy amortyzator pracuje też słychać piski? Prawdopodobnie piski spowodowane są przez tarczowe hamulce. Jest to częsta sytuacja. Kiedy dotrzesz hamulce to wtedy jeżeli będą piszczeć nadal są sposoby na zmniejszenie ich, lub wygłuszenie. Czasami się tego nie da zrobić i do takiego hałasu trzeba przywyknąć. Jechałeś w mokrych czy suchych warunkach pogodowych ze sklepu do domu?
szylolek Napisano 1 Kwietnia 2012 Autor Napisano 1 Kwietnia 2012 Dźwięki na pewno nie pochodzą z hamulców, ponieważ kiedy dociskam amortyzator bez zaciskania ich to i tak słychać pisk. Wydaje mi się jakby uszczelki zbyt ocierały o golenie. Do domu jechałem w suchych warunkach.
bruce95 Napisano 1 Kwietnia 2012 Napisano 1 Kwietnia 2012 Myslę że powinieneś przesmarować golenie. Piski powinny ustać. Mozesz użyć np. Rohloff'a.
lyndowss Napisano 1 Kwietnia 2012 Napisano 1 Kwietnia 2012 Mozesz użyć np. Rohloff'a. Co? Co za bzdura. Chyba, że chcesz aby Ci się syf od razu przykleił to możesz. Kup BRUNOX DEO do amortyzatora i przeczyszczaj golenie górne po każdej zakończonej jeździe. Piski pewnie są dlatego, że jest tam sucho, a nowe uszczelki dobrze trzymają. Po BRUNOX'ie powinno ustać ponieważ zostawia on warstwę smarująca.
bruce95 Napisano 1 Kwietnia 2012 Napisano 1 Kwietnia 2012 Rohloff bzdura? Wiec co powiesz o zalewaniu amoryzatora?...
lyndowss Napisano 1 Kwietnia 2012 Napisano 1 Kwietnia 2012 Co ma jedno do drugiego? Rolhoff jest przeznaczony do łańcucha. Na goleniach górnych złapie tylko syf i będzie się kleił.
bruce95 Napisano 2 Kwietnia 2012 Napisano 2 Kwietnia 2012 No jeśli nalejesz go dużo to na pewno... Wszytko trzeba robić z umiarem. ; ) Ja mam na myśli cieniutką warstwę a nadmiar trzeba zetrzeć np. papierem toaletowym lub szmatą.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.