SwitchBlade Napisano 31 Marca 2012 Napisano 31 Marca 2012 Witam. Zacznę od tego, że jest to rower używany, przez co nie znam nielicznych części (nie są oznakowane) a także nie wiem o wszelkich zmianach\modyfikacjach. Sprawa jest tego typu, że mam wolnobieg 8 rzędowy (podejrzewam, że miał 9 rzędów), bo współpracuje z osprzętem SRAM x5 (na ramie sign DS). Miałem łańcuch, który się rozwalił (nie wiem jaki dokładnie, pamiętam jedynie że KMC narrow Z). Z racji tego, że wolnobieg jest 8 rzędowy, zakupiłem nowy łańcuch - shimano HG 40 chyba (6-7-8 rzędów), który nie współpracował, przeskakiwał. Potem kupiłem drugi, węższy KMC z9000 (9-rzędowy), skróciłem go do 8 rzędów, bo był troche za długi. Także przeskakuje, co śmieszne na najwyższej zębatce nie przeskakuje, tylko na tych mniejszych gdzie jest wymagana większa siła docisku. Tak to jest jak się kupuje rower, a nie zna się jego historii. ;/ Nie wiem co teraz robić, czy kupić nowy wolnobieg ? może był shimanowski 8 rzędowy? Zależy mi teraz na kasie, bo troche wydałem... Będzie współpracował z SRAM x5 ? Pomocy. Pozdrawiam serdecznie Autor.
Mod Team Pixon Napisano 31 Marca 2012 Mod Team Napisano 31 Marca 2012 Każdy łańcuch w tym przypadku będzie dobry, jeżeli do zestawu zmienisz również kasetę/wolnobieg która jest już zużyta stąd przeskakiwanie łańcucha. Szczególnie jak piszesz, że na największej nie przeskakuje.
SwitchBlade Napisano 31 Marca 2012 Autor Napisano 31 Marca 2012 Aha. Więc takie coś się nada? http://allegro.pl/wolnobieg-sunrace-8-rz-mtb-13-32-shimano-w-wa-i2222493216.html http://allegro.pl/kaseta-shimano-cs-hg30-8-rz-11-32t-braz-i2219278614.html http://allegro.pl/kaseta-shimano-alivio-cs-hg41-11-32-mod-12-super-i2231393583.html
Grand231 Napisano 31 Marca 2012 Napisano 31 Marca 2012 Nowy łańcuch może się dopasować do starej niezbyt zużytej kasety, jednak gdy kaseta jest mocno zajechana jest to niemożliwe.
SwitchBlade Napisano 31 Marca 2012 Autor Napisano 31 Marca 2012 w takim razie jeszcze pojezdze, pomęcze go
lyndowss Napisano 31 Marca 2012 Napisano 31 Marca 2012 Zacznijmy od tego, że masz kasetę. Po drugie, wymień kasetę. Z tym, że skróciłeś łańcuch z 9 rzędów na 8 rzędów to już w ogóle masakra. Na przyszłość: najpierw zapytaj, a potem kupuj. Niepotrzebnie kasę wydawałeś na dwa łańcuchy. Wrzuć zdjęcia kasety, a łańcuchy sobie zostaw, lub jeździj na dwa łańcuchy.
Mod Team Pixon Napisano 31 Marca 2012 Mod Team Napisano 31 Marca 2012 Z tym, że skróciłeś łańcuch z 9 rzędów na 8 rzędów to już w ogóle masakra Rzędowość kasety nie ma tutaj większego wpływu na długość łańucha, jezeli kasety mają pokrywający się zakres rozpiętości.
SwitchBlade Napisano 3 Kwietnia 2012 Autor Napisano 3 Kwietnia 2012 lyndowss mam wolnobieg a nie kasetę - i wiem jak poznać. W październiku rozbierałem go na czynniki pierwsze Nie wziąłeś pod uwagę faktu, że wolnobieg był 9 rzędowy i przypuszczam, że został przerobiony na 8 rzędów - Jak pisałem. nie znam historii roweru, ale modyfikacje były liczne. Co nie znaczy, że złe P.S pierwszym razem jak kupowałem Łańcuch w rowerowym to koleś spojrzał, że wolnobieg ma 8 rzędów, a po założeniu były luzy. No to sorry ... ale coś tu nie halo.
Fenthin Napisano 3 Kwietnia 2012 Napisano 3 Kwietnia 2012 Mieszasz od cholery pojęć. Jakie skracanie do 8 rzędów? Wziąłeś łańcuch i przebijałeś każde ogniwo na szersze piny? Nie wiesz jak rozróżnić kasetę od wolnobiegu, bo w linkach, które podałeś, masz jeden wolnobieg i dwie kasety. Wolnobiegi 9 rzędowe praktycznie nie istnieją, jedynie Sunrace coś takiego klepie. Przerabianie kasety/wolnobiegu z 9 na 8 rzędów, skąd w ogóle coś takiego Ci do głowy przyszło? 1. Sram X5 był 8, 9 i jest już 10 rzędowy. 2. W Signie DS oryginalnie była kaseta 8 rzędowa, konkretnie Sram PG-830 11-32. I do tego łańcuch KMC Z82 (czyli 8 rzędowy). 3. Nie dziw się, że nowy łańcuch przeskakuje, szczególnie na mniejszych koronkach, jeśli kaseta swoje już przeżyła.
SwitchBlade Napisano 5 Kwietnia 2012 Autor Napisano 5 Kwietnia 2012 No tak. To teraz się zastanawiam co robić. Nie do końca jest sens kupować kasetę 9 rzędową, skoro łańcuch został skrócony na 8 rzędów ;/ chyba ze zablokuje na ostatnią zębatkę... Najlepiej byłoby kupić jakiś sensowny zestaw Łańcuch + kaseta i się nie pierdzielić. Ale kurdę ile kasy można bulić... Rodzice są już tak zdenerwowani tym. że nie wiem... http://allegro.pl/zestaw-kaseta-sram-pg-950-lancuch-sram-pc-951-i2255088447.html 130zł omg
lyndowss Napisano 6 Kwietnia 2012 Napisano 6 Kwietnia 2012 Nie do końca jest sens kupować kasetę 9 rzędową, skoro łańcuch został skrócony na 8 rzędów Nie rozumiesz, że nie skróciłeś łańcucha na 8 rzędów?! Manetkę masz pewnie na 8 rzędów, więc kaseta 9rzędowa by Ci nie podeszła pod coś takiego. Masz dwa nowe łańcuchy. Jedne z tego co rozumiem już trochę rozciągnięty, bo jeździłeś na zużytej kasecie, ale później i tak się nada. Po prostu będziesz na dwa łańcuchy jeździć. Teraz pozostaje Ci ostatni wydatek jaki musisz zrobić czyli kupić nowa kasetę. Np. tą http://allegro.pl/kaseta-shimano-cs-hg-31-8rz-11-30-hg30-i2207646890.html Dobra i pasująca do Twojego napędu. 41zł z przesyłką już i rodzice nie będą się denerwować.
SwitchBlade Napisano 6 Kwietnia 2012 Autor Napisano 6 Kwietnia 2012 manetka jest na 9 rzędów no dobra coś pomyślę nad tym, dziękuję.
Fenthin Napisano 6 Kwietnia 2012 Napisano 6 Kwietnia 2012 To się nie dziw, że nie działa. 9 rzędowa manetka + 8 rzędowa kaseta nie ma prawda dobrze współpracować. A teraz od początku, najlepiej z fotkami, bo z Twoich opisów nic nie idzie zrozumieć: - jakie manetki - jaka kaseta
SwitchBlade Napisano 6 Kwietnia 2012 Autor Napisano 6 Kwietnia 2012 Manetki: Sram x5 Kaseta: Sram PG-830 11-32 Łańcuchy: KMC z9000, shimano HG-40
Fenthin Napisano 6 Kwietnia 2012 Napisano 6 Kwietnia 2012 Ile masz przełożeń na wskaźnikach tych X5? Albo ile razy możesz "pomachać" dźwignią? I pokaż jeszcze zdjęcia kasety, ocenimy zużycie.
nemo2009 Napisano 7 Kwietnia 2012 Napisano 7 Kwietnia 2012 lyndowss mam wolnobieg a nie kasetę - i wiem jak poznać. W październiku rozbierałem go na czynniki pierwsze Kaseta: Sram PG-830 11-32 Zdecyduj się chłopie co tam masz w tym rowerze.Z twoich wypowiedzi,to istny kogel mogel wynika.Najlepiej udaj się do mechanika rowerowego.
lyndowss Napisano 7 Kwietnia 2012 Napisano 7 Kwietnia 2012 Ja tam widzę, że masz jednak manetkę na 8 rzędów. Wymień kasetę np. na tą co podałem. Pewnie już kasy za dużo nie masz więc będzie akurat. Oczywiście możesz kupić inna wedle upodobnia i budżetu.
SwitchBlade Napisano 7 Kwietnia 2012 Autor Napisano 7 Kwietnia 2012 Ja tam widzę, że masz jednak manetkę na 8 rzędów. Wymień kasetę np. na tą co podałem. Pewnie już kasy za dużo nie masz więc będzie akurat. Oczywiście możesz kupić inna wedle upodobnia i budżetu. Tak się składa, że mam na to 50 zł z przesyłką. I jest naprawdę duży wybór. Jaka jest różnica pomiędzy np. 11-28 a 11-34 ? przy tej drugiej zauważyłem szersze 8 przełożenie. Chodzi o ilość zębatek, tak? Jak to się przekłada na jazdę? Poprawia przyczepność ? W tym przedziale cenowym najsensowniejszym wyborem będzie chyba kaseta klasy Alivio. Tak mi się wydaje Kaseta Shimano Alivio SC-HG41 11-30T (2232785444) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. - 30 zębatek Kaseta Shimano Alivio SC-HG41 11-32T (2232785531) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. - 32 zębatki P.S oczywiście będzie kompatybilna z łańcuchami jakie posiadam? (KMC z9000, shimano HG-40)
lyndowss Napisano 7 Kwietnia 2012 Napisano 7 Kwietnia 2012 przy tej drugiej zauważyłem szersze 8 przełożenie. Chodzi o ilość zębatek, tak? Jak to się przekłada na jazdę? Poprawia przyczepność ? 1. Co Ty rozumiesz pod pojęciem szersze ósme przełożenie? 2. Nie. Chodzi o ilość ząbków na dwóch skrajnych zębatkach. 3. Jeździ się tak samo, a przyczepność do przełożeń ma się nijak. Im więcej ząbków na ostatniej zębatce będziesz miał tym mniej suły będziesz musiał włożyć na napędzanie roweru. Czyli inaczej mówiąc będzie Ci lżej wjechać pod jakąś górkę jeżeli użyjesz większej zębatki z tyłu. Tak, będzie kompatybilna.
SwitchBlade Napisano 8 Kwietnia 2012 Autor Napisano 8 Kwietnia 2012 1. o szerokość 8 zębatki 2. "Nie. Chodzi o ilość ząbków na dwóch skrajnych zębatkach." napisałem : "Chodzi o ilość zębatek, tak?" - o to samo mi chodziło, nie zrozumiałeś mnie. 3. No właśnie, tym szersze (większa ilość ząbków) tym jazda jest lżejsza, że też o taki banał się pytam... No dobra, to już zamawiam tę kasetę alivio. Dziękuję i pozdrawiam. Problem rozwiązany
Fenthin Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 1. Zębatka w 8rzędowej kasecie Shimano ma 1,8mm. 2. Jak dla mnie ilość zębów, a ilość zębatek to dwie KOMPLETNIE inne sprawy. 3. Kaseta o szerszej rozpiętości ma lżejsze przełożenia, ale jest przy tym inaczej zestopniowana. Trzeba o tym pamiętać. Słownik języka polskiego w dłoń! Ciebie nie da się zrozumieć.
SwitchBlade Napisano 8 Kwietnia 2012 Autor Napisano 8 Kwietnia 2012 Nie da się mnie zrozumieć, no trudno inni z mojego otoczenia nie mają ze mną problemów. (może mają lecz nie chcą mi tego powiedzieć w każdym bądź razie dziękuję =) p.s - wg waszego "rowerowego języka" zęby a zębatki = to na pewno zapamiętam. I przyznam się Wam, że siara troche z mojej stronnicy, bo chodzę do technikum MECHANICZNEGO (2 rok) gdzie zęby i zębatki to podstawy podstaw! Ale jak to mówią: "Mądry polak po szkodzie" no i "człowiek uczy się na błędach"
Fenthin Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 Co ciekawe, zębatka w języku rowerowym to nie to samo co zębatka w technikum
keramp Napisano 9 Kwietnia 2012 Napisano 9 Kwietnia 2012 Co ciekawe, zębatka w języku rowerowym to nie to samo co zębatka w technikum Dlaczego tak twierdzisz? Przecie one mają i tu(rower niby tylko zębatka) i tu(w mechanice np koła zębate) spełniać to samo zadanie - przenosić moment obrotowy vel napędzać. Różnią się wyglądem (wielkością materiałem ....) budową. Czy twierdzisz że np w mechanizmach zegarków kółka zębate działają inaczej niż te w rowerach czy w samochodowej skrzyni biegów czy inszej tokarce? Chyba że to ma jakieś inne znaczenie tu albo tu SwichBlade pochwalisz się co to za szkoła Tak z boku, to masz rowerek w którym była kiedyś na tylnej piaście "zespół zębatek" (wolnobieg, kaseta) z 8 "zębatkami" i postanowiłeś zmienić na 9? Pytałeś się też "Jaka jest różnica pomiędzy np. 11-28 a 11-34" wyobraź sobie skrzynie biegów. W jednej są biegi takie wiesz bardziej drogowe a w drugiej bardziej terenowe, hehe chyba się prościej tego nie da naświetlić. A obie będą miały obroty maksymalne takie same. Ta 11 to są te maks obroty, a 28 - 34 to te wolne terenowe Teraz pytanie kolejne, ale mogę się mylić. Czy tylna przerzutka na zębatce z 34 zębami będzie prawidłowo działać. Forumowicze pewno wiedzą i wiedzą się zapewne podzielą. Przekładni w szkole jeszcze nie mieliście(obliczanie przełożeń, momenty skrętne, belki, kliny itd)? Zdrówka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.