Skocz do zawartości

[Manetka] Nie do końca działa

wielkiboss

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Moja manetka lewa nie chce przerzucić na najwyższy bieg w przodniej przerzutce. Normalnie bez linki ma 12 przełożeń , a jak założę linkę to tylko 7 maksymalnie i dalej już się wygina w każdą stronę. Co może być przyczną - ponieważ już jedną popsułem tym sposobem. Przez to przerzuca tylko na 1 i 2 tryb , gdyby było 12 pstryknięć to by byłowszystko dobrze. Jak to naprawić? Aha -anetka pod shimano tak jak przerzutka.

Napisano

Opis masakra ;) trzeba przeczytac ze 3 razy :)

Z tego co zrozumiałem ...

Na przerzutce masz 2 srubki H i L .

Za wrzucanie na najwiekszy blat odpowiada H ... musisz ja odkręcić tylko nie za dużo zeby łańcuch ci nie spadał za blat :)

Pozdro

Napisano

Przepraszam za opis.

Nie chodzi mi o to , bo bez linki jak użyję olbrzymiej siły to przesunę przerzutkę , a jak jest linka to ta linka wygina manetkę . A teraz pytanie lewa manetka (przerzutka przód)lewy czy prawy otwór pod ramą ?

A i na tym całym mechaniżmie przerzutkowym z przodu jest taka sprężyna i to cyba ona jest problemem. Jak ją można rozciągnąć , bo nigdy w życiu jej nie wyciągnę ,ponieważ jest na bolcach.

A no i wsystko bnasmarowałem i wyczyściłem.

Napisano

Zrób zdjęcie przerzutki, manetki oraz prowadzenia linek od tej przerzutki. Inaczej chyba Cię nie zrozumiemy. Prawdopodobnie zrobiłeś coś źle a nawet parę rzeczy. Przeczytaj FAQ. To Ci powinno przybliżyć mniej więcej o co chodzi z przerzutkami i może nawet sam rozwiążesz problem.

Za wrzucanie na najwiekszy blat odpowiada H

:w00t: Co? Za wrzucanie odpowiada śruba H? W dodatku taki opis dla kompletnego laika? Litości...

Napisano

Mialem kilkanaście przerzutek i wszystkie mialy przy srubkach opis H i L i co tu dla laika niezrozumiałego ... skoro napisał post to umie też czytać.

Wyraznie napisalem ze trzeba odkrecic H aby zwiekszyc zakres pracy przerzutki taki problem moim zdaniem wynikał z pierwszego opisu.

Skoro manetka nie daje rady wciagnac wyzej przerzutki to co na początek byś sprawdził ??

Pozdro

Napisano

Gdzie to FAQ ?

Chodziło mi o to która linka w który otwór,bo zrobiłem jak było.

84114949885468112310.jpg

I to jest dobrze ?

11010864530226077110.jpg

Przepraszam za jakość. No a tak w ogóle to rozciąganie tej sprężyny trochę pomogło , na 3 trybie na samym końcu dopiero nie daje rady - czym ją jeszcze rozciągnąć ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...