wielkiboss Napisano 29 Marca 2012 Napisano 29 Marca 2012 Moja manetka lewa nie chce przerzucić na najwyższy bieg w przodniej przerzutce. Normalnie bez linki ma 12 przełożeń , a jak założę linkę to tylko 7 maksymalnie i dalej już się wygina w każdą stronę. Co może być przyczną - ponieważ już jedną popsułem tym sposobem. Przez to przerzuca tylko na 1 i 2 tryb , gdyby było 12 pstryknięć to by byłowszystko dobrze. Jak to naprawić? Aha -anetka pod shimano tak jak przerzutka.
rzezniol Napisano 29 Marca 2012 Napisano 29 Marca 2012 Opis masakra trzeba przeczytac ze 3 razy Z tego co zrozumiałem ... Na przerzutce masz 2 srubki H i L . Za wrzucanie na najwiekszy blat odpowiada H ... musisz ja odkręcić tylko nie za dużo zeby łańcuch ci nie spadał za blat Pozdro
wielkiboss Napisano 29 Marca 2012 Autor Napisano 29 Marca 2012 Przepraszam za opis. Nie chodzi mi o to , bo bez linki jak użyję olbrzymiej siły to przesunę przerzutkę , a jak jest linka to ta linka wygina manetkę . A teraz pytanie lewa manetka (przerzutka przód)lewy czy prawy otwór pod ramą ? A i na tym całym mechaniżmie przerzutkowym z przodu jest taka sprężyna i to cyba ona jest problemem. Jak ją można rozciągnąć , bo nigdy w życiu jej nie wyciągnę ,ponieważ jest na bolcach. A no i wsystko bnasmarowałem i wyczyściłem.
lyndowss Napisano 29 Marca 2012 Napisano 29 Marca 2012 Zrób zdjęcie przerzutki, manetki oraz prowadzenia linek od tej przerzutki. Inaczej chyba Cię nie zrozumiemy. Prawdopodobnie zrobiłeś coś źle a nawet parę rzeczy. Przeczytaj FAQ. To Ci powinno przybliżyć mniej więcej o co chodzi z przerzutkami i może nawet sam rozwiążesz problem. Za wrzucanie na najwiekszy blat odpowiada H Co? Za wrzucanie odpowiada śruba H? W dodatku taki opis dla kompletnego laika? Litości...
rzezniol Napisano 29 Marca 2012 Napisano 29 Marca 2012 Mialem kilkanaście przerzutek i wszystkie mialy przy srubkach opis H i L i co tu dla laika niezrozumiałego ... skoro napisał post to umie też czytać. Wyraznie napisalem ze trzeba odkrecic H aby zwiekszyc zakres pracy przerzutki taki problem moim zdaniem wynikał z pierwszego opisu. Skoro manetka nie daje rady wciagnac wyzej przerzutki to co na początek byś sprawdził ?? Pozdro
wielkiboss Napisano 30 Marca 2012 Autor Napisano 30 Marca 2012 Gdzie to FAQ ? Chodziło mi o to która linka w który otwór,bo zrobiłem jak było. I to jest dobrze ? Przepraszam za jakość. No a tak w ogóle to rozciąganie tej sprężyny trochę pomogło , na 3 trybie na samym końcu dopiero nie daje rady - czym ją jeszcze rozciągnąć ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.