bogus1984 Napisano 24 Marca 2012 Napisano 24 Marca 2012 Witam Chciałem wymienić lewe ramię korby ale nigdzie nie umiem dostać 170 mm czarne aluminium. Mam pytanie czy mogę zamiast 170 kupić 175 mm i czy da się wogóle tak jezdzić ?? czy będzie jakaś różnica to tylko 5mm .. Jeżdże raczej rekreacyjnie 2-3 razy/tydzień
vitesse Napisano 24 Marca 2012 Napisano 24 Marca 2012 dlugosc lepiej zeby byla taka sama chyba ze masz jedna noge krotsza od drugiej
Koen Napisano 24 Marca 2012 Napisano 24 Marca 2012 Jeśli korba na kwadrat to za symboliczną kwotę mogę Ci odstąpić lewe ramię Shimano LX. Długość 170mm, kolor czarny, ale troche poobijana.
bogus1984 Napisano 25 Marca 2012 Autor Napisano 25 Marca 2012 Jeśli korba na kwadrat to za symboliczną kwotę mogę Ci odstąpić lewe ramię Shimano LX. Długość 170mm, kolor czarny, ale troche poobijana. To korba Suntour i z tego co wiem Shimano nie podejdzie. Koleś w sklepie rowerowym powiedział że nie odczuje różnicy bo nie jeżdże dziennie 50-100 km ;] ??
marpok Napisano 25 Marca 2012 Napisano 25 Marca 2012 Koleś w sklepie rowerowym powiedział że nie odczuje różnicy bo nie jeżdże dziennie 50-100 km ;] ?? Koles w sklepie chce sprzedac towar i pewnie ma gdzies czy odczujesz roznice czy nie...ja osobiscie nie zdecydowalbym sie nigdy na takie rozwiazanie.
beardman Napisano 25 Marca 2012 Napisano 25 Marca 2012 Wg mnie niestety odczujesz różnicę. Być może nie od razu ale po dłuższej jeździe na pewno. Niby tylko 5mm, a jednak będziesz musiał siedzieć na rowerze w nierównej pozycji. Co może skutkować naciągnięciem mięśni w nodze. Oczywiście jest to moje gdybanie bo nie testowałem takiego rozwiązania. A co do korby to firma nie jest istotna. Najważniejsze, żeby mocowanie było to samo (pewno masz na kwadrat). No i ta długość ramienia też powinna być ta sama. Moja rada jest taka: Przejdź się po serwisach rowerowych (nie sklepach tylko serwisach). Bardzo często za przysłowiowe "na piwo" można u serwisantów kupić części z demontażu. Ja tak dobrałem bieżnię sterów i brakujące śruby. Pozdrawiam
Fenthin Napisano 25 Marca 2012 Napisano 25 Marca 2012 Skoro to Suntour, Shimano nie będzie pasować. Kwadrat niby ten sam, ale obrócony o 45 stopni.
bogus1984 Napisano 25 Marca 2012 Autor Napisano 25 Marca 2012 Skoro to Suntour, Shimano nie będzie pasować. Kwadrat niby ten sam, ale obrócony o 45 stopni. Różnica dokładnie jak kolega mówi Suntour ma kwadrat a inne mają "karo" czyli kwadrat obrócony o 45 stopni. w sumie to dzięki za odpowiedzi.. kupie albo nowy komplet albo srebrną i pomaluje na czarno
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.