Skocz do zawartości

[wolnobieg] stary wolnobieg Maillard - jak rozebrać?

zaspalem

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Wolnobieg jak na zdjęciach - Maillard, prawdopodobnie pochodzi z wczesnych lat 80', trafił w moje ręce razem ze starą szosą marki Hercules.

Miał się dobrze i przejechał ze mną sporo kilometrów, niestety zdarzyło mu się najeść piachu. Obracany w rękach chrzęści i koniecznie wymaga wyczyszczenia.

Problem polega na tym, że nakrętka zamykająca mechanizm (ta z dwoma dziurkami) jest "przykryta" najmniejszą zębatką (widoczne na zdjęciu). Próbowałem ją odkręcić (imadło + bacik + dużo samozaparacia) - bezskutecznie. Zębatki wyglądają jak coś nierozbieralnego.

Jak w takim razie dostać się do nakrętki z dziurkami?

Czy ktoś miał do czynienia z czymś podobnym?

Wszelkie sugestie mile widziane. Lubię ten wolnobieg :)

post-121294-0-79940900-1332514901_thumb.jpg

post-121294-0-76644300-1332514991_thumb.jpg

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Napisano

Dzięki za link :)

Na święta zawitałem do domu i tam poradziłem sobie z wolnobiegiem.

Oczywiście jest rozkręcany :)

Ostatnia (5) zębatka jest wkręcona do wewnątrz czwartej, czwarta jest nakręcona na korpus wolnobiegu i blokuje pozostałe - nałożone.

Pomogły wskazówki stąd: http://forums.mtbr.c...ide-373319.html (Ogólnie to tutorial opisujący przeróbki starych wolnobiegów na single-speed)

Wcześniej nie udawało mi się go wystarczająco dobrze złapać w imadle, natomiast przykręcony do płyty wiórowej (link, genialny patent!) dał się rozkręcić bez większego problemu.

Gdyby ktoś próbował, jak najbardziej polecam takie rozwiązanie. Najlepiej od razu władować 6-8 wkrętów, dzięki temu w trakcie odkręcania nacisk każdego z nich na zębatkę będzie mniejszy i trudniej o uszkodzenie. I wolnobieg na pewno nie ucieknie :)

Zdjęć wnętrzności ani z samego procesu rozkręcania nie posiadam, ale pokażę, jak wyglądał przed chwilą, w momencie składania.

rozebranyres.th.jpg

Napisano

Teraz ja dziekuję, dobra robota. Niestety nie zrobiłem swojego wolnobiegu z braku czasu ale niedługo się za niego zabiorę. Mam prośbę. Jeśli możesz wpisz jeszcze raz link do tego forum bo ten nie działa. Dzięki

Napisano

Faktycznie, popsułem link.

http://forums.mtbr.com/singlespeed/homemade-ss-freewheels-step-step-photo-guide-373319.html

Dodam tylko, że u mnie bardzo ciężko było odkręcić samą nakrętkę zamykającą mechanizm.

Prawdopodobnie od nowości jest krzywa, albo ma nierówny gwint, bo obraca się bardzo ciężko; tylko 1/4 każdego obrotu wykonuje względnie swobodnie. Muszę jeszcze trochę się z nią poszarpać, bo wczoraj nie udało mi się jej wystarczająco dokręcić i wolnobieg ma luz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...