Skocz do zawartości

[amortyzator] Rock Shox Tora 318 U-Turn -- GWIZDANIE/SAPANIE

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przed zimą oddałem ww. na przegląd, pierwszy zresztą. Dziś otworzyłem sobie sezon i zauważyłem, że widelec gwiżdże/sapie przy powrocie. Jakby powietrze zasysał. Ale wcześniej tego nie było, a widelec jest przecież sprężynowy.

Co o tym sądzicie?

Napisano

Mam to samo ale w amorku ROCK SHOX Recon Silver TK 100mm, coil PopLoc Remote Lockout. Przecież sprężyny powietrznej tam nie ma a coś sapie przy większych ugięciach.

Rozumiem, że regulacja odbywa się u mnie pokrętłem Preload ? Kręcąc na "+" zwiększam wstępne napięcie sprężyny i utwardzam amor ?

A co znaczą oznaczenia "żółwia" i "zająca" na amorze ? Do czego to się je ?

Jestem początkującym użytkownikiem hardtaila więc z góry sorry za ew. banalne pytania :-)

Napisano

Panowie, pokrętło na dole prawej goleni przekręcamy w stronę króliczka... jak dalej "sapie" zaczynamy się martwić. ;) To co będziecie przekręcać, to tłumienie odbicia. A to co słychać to olej w tłumiku przepływajacy przez otworki w jego wnętrzu.

Napisano

Panowie, pokrętło na dole prawej goleni przekręcamy w stronę króliczka... jak dalej "sapie" zaczynamy się martwić. ;) To co będziecie przekręcać, to tłumienie odbicia. A to co słychać to olej w tłumiku przepływajacy przez otworki w jego wnętrzu.

Dzięki dobry człowieku! To było właśnie to! Mam jeszcze jedno pytanie. Jak to testowałem to się okazało, że przy dużym ugięciu

słuchać takie pojedyncze stuknięcie. Nie wiem w której goleni bo wiszę wtedy na kierownicy. Czy to możliwe, że sprężyna tak

stuka?

Napisano

Tak to najprawdopodobniej sprężyna.

Znalazłem inne tego rodzaje opisy. Rozumiem, że to niczemu nie szkodzi i nie mam tego przeżywać?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...