raq195 Napisano 14 Marca 2012 Napisano 14 Marca 2012 Witam Zamierzam zakupić nową korbę do roweru, i co za tym idzie, suport. Do tej pory miałem korbę o blacie 42, teraz zmieniam ją na taką o blacie 48. Za tym idzie moje pytanie: Na aukcji napisane jest, że zalecany suport dla tej korby jest 122.5cm. Z profilu mojej ramy widzę, że teraźniejsza korba jest na styk i boję się, czy nowa nie będzie obcierała. Czy w takim wypadku brać suport większy 127,5mm, czy powinno raczej być wszystko ok przy tym 122,5mm?
Mod Team Puklus Napisano 15 Marca 2012 Mod Team Napisano 15 Marca 2012 Jeżeli zmienisz korbę to nie masz sie czego obawiać gdyż każda korba jest inna i do każdej jest dedykowany suport przez producenta, jeżeli pisze on ze do danej korby ma być 122.5 to taki kup razem z korbą i nie będzie na pewno problemu.
lyndowss Napisano 15 Marca 2012 Napisano 15 Marca 2012 Dokładnie tak. Z jedną poprawką. do każdej jest dedykowany suport przez producenta Konkretnie długość suportu i system mocowania. Abyś czasami nie myślał, że musisz tego samego producenta kupować suport i korbę. Mogą być różni.Mamy rozumieć, że wymieniasz korbę tylko dlatego, że chcesz mieć większą ilość zębów? Zwróć uwagę czy przerzutka nie będzie zbytnio naciągnięta i na długość łańcucha. W dodatku teoretycznie może się nowy łańcuch nie przyjąć do nowej korby. Jednak sądzę, że powinna pasować, bo łańcuch nie wygląda na zmęczony. Wręcz przeciwnie na świeży.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.