Skocz do zawartości

[fajki] 90° vs 135°

marekwini

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

wymieniam w swoim rowerze zestaw linek i pancerzy, łącznie z fajkami. Widze w ofertach sklepów, iż są dwa rodzaje fajek: 90 stopni i 135. Patrząc na moje wydaje mi się, że jest to 90. Chciałbym wiedzieć czy musze kupić 90, czy moge również 135. Czy w fajkach 135 stopni linka rzeczywiście chodzi lepiej? Wydaje się że tak być powinno, ponadto wszelki brud miałby wiekszy problem z zatrzymaniem sie w takiej fajce. Ale czy te fajki maja tylko zalety? Ponadto czy przy zmianie kąta fajki, nie należałoby również być przygotowanym do zmiany długości pancerzy?

Napisano

Zalezy od prowadzenia linki w rowerze, wlasnie przejrzalem kilka rowerow z fabrycznie montowanymi hamulcami i niestety nie ma reguly. Chodzi o to aby linka po wyjsciu z fajki nie wyginala sie pod jakims dziwnym katem tylko zeby pancerz prowadzil sie jak

"najprosciej" ;)

POZDRo-:ver

Napisano

Witam,

U mnie w rowerowym gdy zapytałem o fajkę 135 stopni powiedzieli, że używają zawsze 90 stopniowych i w zależności od potrzeb delikatnie je doginają / rozginają.

Wg. moich doświadczeń z V-B wynika, że linka lepiej chodzi z przodu gdzie jest najmniej zawijasów i najkrótszy pancerz :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...