deF Napisano 7 Marca 2012 Napisano 7 Marca 2012 Idzie wiosna, trza by coś pozmieniać w rowerze ;-) Trochę irytuje mnie sztyca w RockRiderze 9.1, problemy są dwa: - po pierwsze ma kapkę za duży skok regulacji kąta siodła (typowy mechanizm z wieloklinem na jedną śrubę, najbardziej pasowałoby mi ustawienie "pomiędzy" ząbkami) , - po drugie, gdy siodło jest dokręcone z wyczuciem, trzeszczy, problem rozwiązuje solidne dowalenie momentu na śrubie, na oko tak ze 40 Nm. Myślę o zmianie siodła na takie z nieco lżejszymi prętami i przypuszczam, że mogą nie znieść tego tak dobrze, jak obecne Cro-Mo. No i szukam jakiegoś rozsądnego zamiennika, wymagania mam względnie niewygórowane: - dobre jarzmo, najlepiej z możliwie płynną regulacją - offset - czarna - względnie lekka, ale mocna (waże w okolicach 100 kg) - zadowoli mnie coś w okolicach / poniżej 300 g przy długości 350 mm - fajnie jakby miała skalę (ale nie musi, najwyżej sprawdzę jak w praktyce wyjdzie znakowanie laserem) - nieprzesadnie droga (czyli zdecydowanie nic kultowego, mam pewne moralne opory przed wydaniem ponad 100 zł na kawałek rurki ;-)) ino z tego co zdąrzyłem się zorientować, wyboru w rozmiarze 29.8 mm prawie nie ma, są jakieś Zoomy, czy Kalloye, ale to raczej niskie, ciężkie modele i przypuszczam, że jarzmo w nich raczej nie onieśmiela jakością wykonania. Decathlon ma teoretycznie (bo na żywo jeszcze go nigdzie nie widziałem) w ofercie lepsiejszy model, ale niestety bez offsetu. Sptokał się ktoś z czymś przyzwoitym w tym egzotycznym rozmiarze? A może dać se siana z tym rozmiarem i po prostu kupić redukcję na dość popularny 27.2 mm? Jak to się sprawdza w praktyce?
Fenthin Napisano 7 Marca 2012 Napisano 7 Marca 2012 A Accent SP-408? ----------------------- Nieważne, dopiero teraz zauważyłem, że ma mieć offset.
deF Napisano 11 Marca 2012 Autor Napisano 11 Marca 2012 Tak mi przyszedł do głowy jeszcze inny pomysł - próbował ktoś wkładać do Rock Riderów sztyce o średnicy 30,0 mm? Z tego co widzę parę firm robi, m.in. Easton i Race Face.
Koen Napisano 11 Marca 2012 Napisano 11 Marca 2012 Z doświadczenia z inną ramą wiem że sztyca większa o 0,2mm nie wejdzie, chyba że zetrze się anodę do gołego metalu. Thomson robi sztyce w rozmiarze 29,8mm.
deF Napisano 12 Marca 2012 Autor Napisano 12 Marca 2012 Thomson robi sztyce w rozmiarze 29,8mm. Thomson ma dwie drobne wady: - ta średnica jest tylko bez setback - kosztuje ~100 dolców, a ja bym nie chciał wydać więcej niż 100, ale zł. Czyli co zostaje mi tylko redukcja? Ktoś wie jak się sprawdzi ta od Cane Creeka przy wadze kierownika na poziomie 100 kg?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.