Nudziarz Napisano 4 Marca 2012 Napisano 4 Marca 2012 Witam W tym sezonie mam zamiar wymienić cały napęd przerzutkę tylną i przednią oraz manetki już mam Sram X5 i przednia przerzutka LX. Teraz pozostaje korba i łańcuch. Z racji tego że suport działa wyśmienicie postanowiłem go zostawić. Obecnie mam korbe Alivio M410 powiem szczerze twarda sztuka ponad 3tyś km nie ukrywając ostrej jazdy i zębatki wyglądają naprawdę przyzwoicie. Łańcuch to Connex tylko nie potrafię przypomnieć sobie modelu. Z racji tego że chciałem pozbyć się osprzętu Shimano zastanawiam się nad zmianą firmy na Truvativ. Czytałem dość dużo na temat korb w granicach 120zł i nie wygląda to za dobrze. Chcę dlatego rozwiać swoje wątpliwości i zapytać się czy nie pozostać przy Alivio M410. Jak dla mnie solidna kostrukcja. Prosiłbym o rozwianie wątpliwości. Łańcuch kupię kolejny z firmy Connex.
Mod Team Puklus Napisano 4 Marca 2012 Mod Team Napisano 4 Marca 2012 Nie ma sensu wydawać 100 zł jak masz alivio, jak już to ponad 200 na deore. jeździj na tym a kase zbieraj. Nazbierasz akurat jak korba ulegnie biodegradacji.
matkell Napisano 4 Marca 2012 Napisano 4 Marca 2012 Puklus ma rację, ponadto jeździsz na swojej sprawdzonej korbie bez problemów, a zastanawiając się nad Truvativ foved czy fived zapewne zorientowałeś się co negatywnej opinie ze względu na "giętkość", tak więc nie ma co kombinować
elton29 Napisano 4 Marca 2012 Napisano 4 Marca 2012 Jak nie masz problemu z nią i nie zależy Ci specjalnie na wadze to nic nie zmieniaj Jesji jednak masz zajawke na coś lepszego to ją sprzedaj, dołóż i kup za 200zł deora potem deore hw II ew .ale jest to już dość droga opca slx.
Nudziarz Napisano 4 Marca 2012 Autor Napisano 4 Marca 2012 Zapomniałem że ten sezon będzie chyba trudny dla mojego roweru. Będzie nie tylko frajda z jazdy lecz także praca . masz racje matkell takimi opiniami się sugerowałem więc jednak pozostane przy opcji nowego Alivio
Brooce Napisano 4 Marca 2012 Napisano 4 Marca 2012 Jeśli jednak zdecydujesz się w przyszłości na zmiany, ja bym jednak polecił Truvativa. W SLX po dwóch latach jazdy łańcuch zaczął mi przeskakiwać (na blacie widać gdzie występuje największe obciążenie, ząbki są znacząco mniejsze). Truvativa miałem korbę Ruktion - w zasadzie najniższa półka z ich kolekcji, a blat wytrzymuje dłużej (zwłaszcza że jeździłem na nim za czasów, gdy nie dbałem o napęd za bardzo). Założyłem blat z tej korby na miejsce shimano po problemach z podjazdami, jak na razie nadal nie mam żadnych problemów (nawet z rozciągniętym już łańcuchem).
Raffal72 Napisano 4 Marca 2012 Napisano 4 Marca 2012 Brooce to chyba oczywiste że korba ze stalowymi blatami czyli Truvativ Ruktion będzie się wolniej zużywać , niż lżejsza SLX z blatami aluminiowymi i stalowo-kompozytowymi .
Mod Team Puklus Napisano 6 Marca 2012 Mod Team Napisano 6 Marca 2012 Nie koniecznie bo to może być taka stal o małej zawartości stali w stali i alu będzie trwalsze Ale podobne jakościowo elementy alu i stal wiadomo stal wytrzymalsza ale jednak cięższa.
adziopak Napisano 7 Marca 2012 Napisano 7 Marca 2012 Oczywiscie, ale slx jest duzo lzejsze. Natomiast po zuzyciu mozna wymieniav blaty np na te z xt lub nawet xtr ;-) Sent from my iPhone 4S using Tapatalk
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.