Skocz do zawartości

[korba] Wybór korby na nowy sezon 2012 Alivio czy Truvativ

Nudziarz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

W tym sezonie mam zamiar wymienić cały napęd przerzutkę tylną i przednią oraz manetki już mam Sram X5 i przednia przerzutka LX. Teraz pozostaje korba i łańcuch. Z racji tego że suport działa wyśmienicie postanowiłem go zostawić. Obecnie mam korbe Alivio M410 powiem szczerze twarda sztuka ponad 3tyś km nie ukrywając ostrej jazdy i zębatki wyglądają naprawdę przyzwoicie. Łańcuch to Connex tylko nie potrafię przypomnieć sobie modelu. Z racji tego że chciałem pozbyć się osprzętu Shimano zastanawiam się nad zmianą firmy na Truvativ. Czytałem dość dużo na temat korb w granicach 120zł i nie wygląda to za dobrze. Chcę dlatego rozwiać swoje wątpliwości i zapytać się czy nie pozostać przy Alivio M410. Jak dla mnie solidna kostrukcja. Prosiłbym o rozwianie wątpliwości. Łańcuch kupię kolejny z firmy Connex.

• Mod Team
Napisano

Nie ma sensu wydawać 100 zł jak masz alivio, jak już to ponad 200 na deore. jeździj na tym a kase zbieraj. Nazbierasz akurat jak korba ulegnie biodegradacji.

Napisano

Puklus ma rację, ponadto jeździsz na swojej sprawdzonej korbie bez problemów, a zastanawiając się nad Truvativ foved czy fived zapewne zorientowałeś się co negatywnej opinie ze względu na "giętkość", tak więc nie ma co kombinować

Napisano

Jak nie masz problemu z nią i nie zależy Ci specjalnie na wadze to nic nie zmieniaj

Jesji jednak masz zajawke na coś lepszego to ją sprzedaj, dołóż i kup za 200zł deora potem deore hw II ew .ale jest to już dość droga opca slx.

Napisano

Zapomniałem że ten sezon będzie chyba trudny dla mojego roweru. Będzie nie tylko frajda z jazdy lecz także praca ;). masz racje matkell takimi opiniami się sugerowałem więc jednak pozostane przy opcji nowego Alivio ;)

Napisano

Jeśli jednak zdecydujesz się w przyszłości na zmiany, ja bym jednak polecił Truvativa. W SLX po dwóch latach jazdy łańcuch zaczął mi przeskakiwać (na blacie widać gdzie występuje największe obciążenie, ząbki są znacząco mniejsze). Truvativa miałem korbę Ruktion - w zasadzie najniższa półka z ich kolekcji, a blat wytrzymuje dłużej (zwłaszcza że jeździłem na nim za czasów, gdy nie dbałem o napęd za bardzo). Założyłem blat z tej korby na miejsce shimano po problemach z podjazdami, jak na razie nadal nie mam żadnych problemów (nawet z rozciągniętym już łańcuchem).

Napisano

Brooce to chyba oczywiste że korba ze stalowymi blatami czyli Truvativ Ruktion będzie się wolniej zużywać , niż lżejsza SLX z blatami aluminiowymi i stalowo-kompozytowymi .

• Mod Team
Napisano

Nie koniecznie bo to może być taka stal o małej zawartości stali w stali i alu będzie trwalsze :P Ale podobne jakościowo elementy alu i stal wiadomo stal wytrzymalsza ale jednak cięższa.

Napisano

Oczywiscie, ale slx jest duzo lzejsze. Natomiast po zuzyciu mozna wymieniav blaty np na te z xt lub nawet xtr ;-)

Sent from my iPhone 4S using Tapatalk

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...