cooper Napisano 27 Lutego 2012 Napisano 27 Lutego 2012 Witam Muszę wymienić korbę Shimano Nexave T300. Mam pytanie na jaką mogę wymienić ponieważ taką samą ciężko dostać. Manetki w tym systemie to high low jeżeli to ma znaczenie. Pozdrawiam
vitesse Napisano 28 Lutego 2012 Napisano 28 Lutego 2012 najlapiej z takim samym mocowaniem do suportu o takiej samej lugosci, taka sama dlugoscia ramion i wielkoscia zebatek
marco1972 Napisano 28 Lutego 2012 Napisano 28 Lutego 2012 WITAM,podepnę się nieco do tematu,gdyż mam ten sam problem.Chcę wymienić korby Shimano NEXAVE ponieważ moje są już porządnie zjechane a trudno jest dostać nowe.Wybrałem Shimano Alivio FC-M411 lecz jednocześnie doczytałem że do takich korb zalecany jest suport 123mm, a u mnie w tej chwili jest 113mm.Czy to znaczy że Alivio ma inną budowę od Nexave pomimo tej samej ilości zębów w blatach? I czy to wiąże się jednocześnie z wymianą suportu czy mogę założyć do tego ktory jest?
mixchris Napisano 29 Lutego 2012 Napisano 29 Lutego 2012 Musisz zmienić suport gdyż będziesz miał nieodpowiednią linie łańcucha i przednia przerzutka może nie działać poprawnie. Tak to jest, że do korby dopasowuję się odpowiedni suport. Jaką masz tą korbę NEXAVE i jakie masz w niej blaty?
vitesse Napisano 1 Marca 2012 Napisano 1 Marca 2012 10 mm to dosc duzo ale sprobowac mozesz wazne by lancuch nie byl przekoszony, ale to zalezy od przelozen na jakich jezdzisz
Fenthin Napisano 1 Marca 2012 Napisano 1 Marca 2012 Nie ma szans, żeby nie było przekosów, linia łańcucha przesunięta o 5mm. A to dużo.
marco1972 Napisano 1 Marca 2012 Napisano 1 Marca 2012 Korba 170mm,blaty 48-38-28.Korba jest mocowana na kwadrat,czy jeśli faktycznie muszę zmienić suport to czy polecacie na kwadrat czy raczej kupić na octalink. Acha,i co sądzicie o korbach Alivio o których wcześniej napisałem?
mixchris Napisano 1 Marca 2012 Napisano 1 Marca 2012 Niestety nie znajdziesz takiej korby na 113mm pozostaje Ci zakupienie nowej i odpowiedniego suportu. Korby na octalink są dużo sztywniejsze i tym samym leprze więc raczej kieruj się w tym kierunku. np. http://allegro.pl/korba-shimano-fc-m443-octalink-i2174060722.html tylko średnia i mała tarcza jest mniejsza od obecnej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.