Skocz do zawartości

[licznik] problemy z Sigma BC 1200 i BC 800

rowerownia

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam was. Mam takie pytanie do tyczące liczników sigma sport. Otóż mam daw modele prawie od nowości pierwszy to bc1200 a drugi bc800. Na początku kupiłem 1200 ale po jakimś czasie około roku przestał działać po wymianie baterii nadal nie chciał się włączyć potem kupiłem bc800 on też po jakimś zasie przestał działać a wymiana baterii nic nie dała. Liczniki parę razy spadły i są lekko porysowane ale po upadku montowałem je na kierownicy i działały nadal bez żadnego problemu a teraz ani rusz :/. Co z nimi zrobić, da się je jakoś uratować ??

Napisano

nom własnie niestety podgięcie styków nic nie zmieniło.. właśnie zauważyłem ze nigdzie nie było żadnej śrubki wiec są klejone..

jeśli ktoś będzie miał jakiś inny pomysł to bardzo proszę.. pozdrawiam

Napisano

Co do prac we własnym zakresie to nie wiem co zrobić, niewiele też można, bo tych liczników nie da się otworzyć, ale kiedy ja ostatnio miałem problem ze swoim pulsometrem od Sigmy, napisałem do firmy i kazali przysłać do Niemiec. Wysyłka kosztowała 20zł, pulsometr wrócił po ok. 2 tyg. - naprawiony i działający. Poza wysyłką do nich - wszystko za darmo. Dodatkowo wymienili obie baterie ;).

Napisano

o to rzeczywiście fajnie że tak się tobie udało a powiedz , twój pulsometr był jeszcze na gwarancji ?? bo moje liczniki to już chyba po nie mam paragonu by sprawdzić a dwa lata to już na pewno mineły ...

Napisano

Dziś zakupiłem inne baterie do liczników i postanowiłem spróbować jeszcze raz je uruchomić. Straciłem nadzieje ale o dziwo jeden z nich ruszył licznik BC800, teraz szukam instalacji bezprzewodowej do niego. Jeśli ktoś wie jaki model pasuje do niego to proszę o podpowiedz lub o gotowy link np. z allegro.

czy ten by pasował ??

http://allegro.pl/sensor-sigma-speed-kit-bike-2-i2123732636.html

bo to chodzi o system mocowania chyba ale nie jestem pewien

Napisano

Nie miałem żadnego paragonu ani innego potwierdzenia gwarancji. Gdybym miał to wymieniliby od razu na nowy - taką informację uzyskałem z Sigmy.

Napisano

Właśnie obczaiłem wrzucone przez Ciebie zdjęcie i wiesz mój licznik ma inne mocowanie, nie jest wsuwany tak jak na tym zdjęciu tylko ma takie jak gdyby okrągłe wejście z dwoma naprzeciw ległymi "ząbkami" wkłada się go i obraca w ten sposób mocuje ... wiec to chyba nie taki http://aukcjusz.pl/a...edko,30642.html

a jeśli nie taki to jaki :huh: ???

a licznik sigma BC 800 wyglada tak

http://jayspedalpower.com/product/sigma-bc800-1523.htm

jeśli ktoś wie to proszę o informację

a co do tej baterii to jeszcze dziś włożę nową do niedziałającego i zostawię na jakiś czas zobaczymy może coś to da :yes: ...

napisze na pewno.

Napisano

wielkie dzięki obczaiłem tą stronę i już wiem jaki model pasuje do mojego licznika http://www.sigmasport.de/en/service_center/produkt_suport/bikecomputer/fragen/?jahrgang=2&produkt=63&gruppe=1&sprache=2&typ=bikecomputer

teraz tylko trzeba coś takiego znaleźć :yes: ..

wielkie dzięki za porady

a własnie licznik bc 1200 z nową baterią ciągle się nie włącza :( chyba to już koniec jego żywota. Jeszcze poczekam z jeden dzień ale jak nic nie ruszy to dam sobie spokój .

Napisano

ja mam dwie 10 letnie 800 ki , w zeszłym roku w barabike dokupiłem bezprzewodówki i hulają bez problemów.

jedna na wet udało mi się utopic

po wylaniu wody i wysuszeniu na kaloryferze, działa dalej

Napisano

Fakt jest taki, że przy tych przekaźnikach jest tylko ważne aby podstawka pasowała. Podłączyłem poprzez styki bc 1009 bez STS czyli nowszy licznik i też działa. Podstawka pod bc 800 stara wsuwka. Czyli teoretycznie każda sigma powinna działać. Nawet coś w stylu bc 301 (mój pierwszy licznik) :)

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Miałem kiedyś takie bezprzewodówki i wymontowałem z roweru.Powód:one pracują na RDS-ie i wieczorem przy zapalonej lampce nie pracowały tzn.pokazywały-predkośc 0 km/h,a dystans "stał w miejscu"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...