Skocz do zawartości

[suport] Przerzutka a długość suportu

drcoola

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

W związku z brakiem możliwości odpowiedniego ustawienia przerzutki zachodzi u mnie potrzeba wymiany korby i suportu.

Przerzutka przednia (prawie nowa alivio) poprostu nie jest w stanie zrzucić łańcucha na najmniejszą zębatkę. Korba jest za blisko ramy i tyle.

Chce teraz zakupic nową korbę i suport aby wyeliminować ten problem. Zapewne będzię to jakiś model alivio max deore. Chciałbym również dobrać dłuższy suport ale nie wiem jak to będzie współpracować. Mufa ma szerokość 78 mm a obecny suport 112 mm. .

Jak długi suport mogę zastosować aby zachować linię łańcucha (3x8) jednocześnie oddalając korbę od ramy?

Jak Wy rozwiązalibyście ten problem?

Pozdrawiam

Napisano

Panowie widzę że się nie rozumiemy. Już nie raz próbowałem ją wyregulować. Przy nawet całkowicie wykręconej śrubce regulacji przerzutka zapiera już o ramę a łańcuch nie jest zrzucany ze średniej zębatki. Ustawienie przerzutki pod pewnym kątem pomaga ale łańcuch wtedy ociera na niektórych biegach... Chciałbym dodać że kupiłem rower jako używany a identyczną korbę do swojej znalazłem nową na allegro za ...25 zł. To świadczy o jej jakości i dlatego nie żal mi jej wyrzucać.

Witam

W związku z brakiem możliwości odpowiedniego ustawienia przerzutki zachodzi u mnie potrzeba wymiany korby i suportu.

Przerzutka przednia (prawie nowa alivio) poprostu nie jest w stanie zrzucić łańcucha na najmniejszą zębatkę. Korba jest za blisko ramy i tyle.

Chce teraz zakupic nową korbę i suport aby wyeliminować ten problem. Zapewne będzię to jakiś model alivio max deore. Chciałbym również dobrać dłuższy suport ale nie wiem jak to będzie współpracować. Mufa ma szerokość 78 mm a obecny suport 112 mm. .

Jak długi suport mogę zastosować aby zachować linię łańcucha (3x8) jednocześnie oddalając korbę od ramy?

Jak Wy rozwiązalibyście ten problem?

Pozdrawiam

Oczywiście szerokość mufy to 73 a nie 78 mm. Przepraszam za błąd.

Napisano

Jedyny powod zmiany korby to problem z przerzutką czy dodatkowo ma wyrażne oznaki zuzycia ?

Może zwyczajnie masz źle dobrany suport do korby co jest czeste ...

Każda korba ma wyznaczoną przez producenta długość osi suportu ... ta długośc pozwala na bezproblemowe uzyskanie lini łańcucha i prace przerzutki top/down swing.

Jak znasz model korby to znajdź w danych jaki suport, porownaj do tego jaki masz i myśle że po sprawie.

Pozdro

Napisano

Czy od początku masz problem z działaniem przedniej przerzutki czy może kiedyś przerzutka normalnie zrzucała łańcuch ze średniego trybu?

Napisano

Dzięki za odpowiedzi.

Rower kupiłem używany, od początku był problem z przerzutką.

Pod koniec sezonu zerwał mi się gwint w lewej korbie. W serwisie dostałem używaną ale srebrną i nie bardzo mi to pasuje do czarnej całości a do tego ten problem z przerzutką. Zębatki nie są zużyte ale jak mam zapłacić 20 zł za samo czarne lewe ramie to wolę dołożyć 40 i kupić całą nową korbę.

Co do dekowanej długości suportu to niestety nie znam producenta obecnej korby.

Wstawiam link do takiej samej http://allegro.pl/korba-48-38-28-mocowana-na-kwadrat-gratis-i2158606368.html

Suport oczywiście będę również wymieniał.

Czy ja dobrze rozumiem, że dana korba + dedykowany krótki suport daje mi taką samą odległość zębatki od ramy co inna korba + dedykowany do niej długi suport? Czy jednak to tylko długością suportu tą odległość "regulujemy" a producentowi chodzi tylko o odpowiednią sztywność?

Napisano

Producentowi przy podaniu długości suportu chodzi o prawidłową linie łańcucha.

To generalnie przekłada się na odleglość zębatek od ramy i poprawność działania przedniej przerzutki.

Gneralnie każda korba z odpowiednio dobraną długościa osi suportu powinna dać w marginesie błędu taką samą linie łańcucha >> prawidłową.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...