Skocz do zawartości

[Rama] Rama do MTB- jaką kupić (500zł)

schab

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak w temacie

Niestety aktualny mój rower jest w stanie gorzej niż kiepskim. Ale z drugiej strony zajechałem go na śmierć.

Tak więc chcę złożyć rower od podstaw a pierwszą rzeczą jest rama.

Mam 176cm i 84cm do krocza. Wychodzi z tego że potrzebuję ramę 18cali.

Jezdze głównie trasy po mieście (30-80km) a jak jest ładna pogoda to teren jest mi nie straszny. Nie jeżdze delikatnie dlatego nie chciałbym żeby rama mi się odrazu pokrzywiła, z drugiej strony nie może byc też ciężka z racji tego ze 85% jezdze po mieście.

Mocowanie pod hamulec tarczowy

Im taniej tym lepiej, a najchętniej to kupiłbym ramę używaną (na allegro jest jakiś wybór ale nie wiem która się nada).

Pomożecie?

Napisano

Porozglądaj się w ofercie Accenta - niezłe mają ramy, albo na alleprowizji popatrz na NoSaint Angel - bodaj ten model.

Napisano

Ludzie na ramach ACCENTa składają rowery i się na nich ściągają, jeżdżą do pracy i niekiedy wariują. W swojej kategorii cenowej są to ramy godne polecenia :) Sam złożyłem na ich ramach 2 rowery :)

Napisano

Od siebie polecę ramy Accenta. Miałem El Norte, a teraz mam El Nino. Moim zdaniem warto dopłacić do El Nino, ponieważ ma sztywniejszy tylny trójkąt. Jedyną wadą jest słaba jakość lakieru, który łatwo się rysuje.

Napisano

No ten kross fajny jest :) Ale jak masz ograniczone fundusze, to proponuję ci raczej kupić tańszą ramę i włożyć kasę w co innego. Przy takich kosztach bardziej poczujesz 250zł włożone w części niż w ramę.

Napisano

Tak, rama jest ważna, ale nie poczujesz takiej różnicy pomiędzy ramą za 250 a 500zł, jak przy tanim napędzie a tym w który dołożyłeś 250zł. Poza tym rama jak jest aluminiowa, ma wymienny hak i stery 1 1/8" to i tak jest wystarczająco na budżetowy rower.

Napisano

Na rower planuje przeznaczyć około 2 tyś złotych. Oczywiście piszę około bo zawsze przy składaniu czegokolwiek dochodzą jakieś dodatkowe koszty.

Czyli szukać używanej ramy accenta a pieniążki zaoszczędzone wpakować w osprzęt ?

Napisano

Przy takim przedziale cenowym zaczyna się opłacać kupno całego roweru, nowego, albo mało używanego. Jak chcesz koniecznie składać, to musisz czekać i polować na części w fajnych cenach, żeby potem nie żałować. Ja składałem rower za 2300zł i teraz żałuję, bo w całości mogłem mieć trochę lepszy. Chyba, że masz już jakieś części i chcesz je wykorzystać, to wtedy co innego.

Napisano

Ostatnio patrzyłem i na to rozwiązanie, niestety nic mi do gustu nie przypadło. Dodatkowo składanie roweru ma dla mnie kilka plusów- szukanie okazji :), samo składania, no i dzięki temu mam nadzieję, że zgłębie conieco temat rowerów.

Napisano

Na dniach będę wystawiał na allegro ramę Kross A2 2010 białą. Używana jeden sezon, stan bardzo dobry bez większych otarć razem ze starami neco(również sprawne wystarczy nasmarować). Odkręcone pivoty i przykręcone oryginalne zaślepki amoeba (pivoty też daję, można dokręcić w każdej chwili). Rozmiar 21" tak więc nie wiem, czy by pasowała. Cena do negocjacji.

Napisano

Na dniach będę wystawiał na allegro ramę Kross A2 2010 białą. Używana jeden sezon, stan bardzo dobry bez większych otarć razem ze starami neco(również sprawne wystarczy nasmarować). Odkręcone pivoty i przykręcone oryginalne zaślepki amoeba (pivoty też daję, można dokręcić w każdej chwili). Rozmiar 21" tak więc nie wiem, czy by pasowała. Cena do negocjacji.

21" :(

Napisano

21" :(

Dla pewności napisałem, bo nie wiem jak te wszystkie ramy wypadają między sobą.

W moim przypadku ta rama jest mi za mała (187cm), dokładnie za krótka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...