Skocz do zawartości

[ Problem ] Kaseta + Łańcuch HG40

maciu8484

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam nowa kasetę i łańcuch HG40 jednak mam problem, łańcuch przeskakuje na każdej zębatce przy mocniejszym naciśnięciu, korbę mam shimano alivio i nie ma z nią żadnego problemu,

proszę o pomoc !

Napisano

Prawdopodobnie zjechane ząbki korby, pojeździj tak trochę więcej - łańcuch powinien się dopasować.

hmmmm... nie sądzę, bo to przeskakuje na kasecie, w dodatku łańcuch nachodzi na kasętę jakby miał sa małe otwory i "wciska" się w kasetę, przy tym wydaje dziwny dźwięk, czy to się dopasuje po jakimś czasie ?

Napisano
Witam, mam nowa kasetę i łańcuch HG40 jednak mam problem
bo zapomniałeś napisać, że łańcuch masz stary a kasetę nową. I w tym jest problem. Musisz dokupić nowy łańcuch i problem zniknie :bye2:
Napisano

zrób foto kasety i łańcucha a bardziej to by nas foto interesowało korby. I będzie wszystko jasne. OK?

Da radę??

nie widzę w tym sensu, z korbą nie miałem żadnego problemu w poprzednim rowerze, jest w bardzo dobrym stanie, kaseta i łańcuch jeszcze raz napiszę, że są NOWE, może muszą się "dotrzeć"

mam jeszcze jedno pytanie, smarować czymś łańcuch ?

Napisano

słuchaj kolego. To, że nie miałeś problemu wcześniej z korbą to dlatego, że rozciągnięty łańcuch lepiej pasował do już używanej korby. teraz jak założyłeś nowy łańcuch i nową kasetę i zostawiłeś tą już znacznie zużytą korbą(bo skoro by była lekko używana to by nie skakało) i łańcuch własnie skacze na tej korbie. teraz wszystko zależy od zużycia zębatek korby. Jeśli jest lekkie to po 100km powinno się wszystko zgrać. Jeśli jest znaczne zużycie to się nie dotrze i trzeba będzie wymienić i korbą. Po to własnie pytamy o zdjęcia aby ocenić stan zębatek i powiedzieć ci co robić.

Pzdr

Napisano

jestem pewien, że to przeskakuje na kasecie, zostawie teń łańcuch na jakiś czas, może się dopasuje

ponawiam pytanie: smarować czymś łańcuch ?

Napisano

Nie powinno się tak dziać. Można sprawdzić przyrządem rozciągniecie łańcucha czy aby na pewno nowy sprzedali. Najlepiej reklamować zestaw. Druga możliwość pożyczyć od kogoś łańcuch i sprawdzić.

Napisano

łańcuch jest na 100% nowy, seryjnie zapakowany więc z tym nie powinno być problemu

jutro coś pomajstruje i napiszę co i jak

tymczasem miłej nocy !

Napisano

Trzecia możliwość, na największej tarczy na kasecie sprawdź ile Ci łańcuch odstaje o koronki. Spróbuj go odciągnąć od koronki.

Napisano

skróciłem łańcuch i jedno oczko, wyregulowałem tylna przerzutkę, lekko nasmarowałem łańcuch, teraz działa wszystko jak należy, dzięki za rady!

• 1 miesiąc temu...
Napisano

A jednak łańcuch )

Mam identyczny problem, już chciałem wymieniać kasetę.

Zna ktoś prosty sposób na dopasowanie długości łańcucha do napędu jaki posiadamy ?

Napisano

Zakładasz łańcuch na największą zębatkę z przodu i na największą z tyłu - pomijasz przerzutkę. Odmierzasz łańcuch tyle ile wystarczyłoby do skucia, dodajesz dwa ogniwa i gotowe. Można teraz przewlec łańcuch tak jak Bozia przykazała, czyli przez przerzutkę i skuwamy, zapinamy spinką czy co tam jeszcze :icon_cool:

Napisano

Łańcuch na najmniejszej zębatce z przodu oraz najmniejszej z tyłu nie może ocierać o wózek przerzutki tylko iść pod wózkiem ok 1 cm. W praktyce przy przełożeniach z przodu 22-32-44 oraz 11-30 z tyłu mój łańcuch ma 109 ogniw plus spinka czyli razem 110 ogniw. Fabryczny o długości standardowej 116 ogniw skracasz po prostu o 7 ogniw i dokładasz spinkę.

Tu masz artykuł ze zdjęciami poglądowymi, które mówią więcej niż 1000 słów paplaniny:

http://blogrowerowy.pl/newsletter/kontrola-stanu-zuzycia-lancucha-i-jego-wymiana/

Napisano

To znaczy przykładowo 3-8,

czy 3-1 ?

Jeśli kupuję łańcuch Shimano do 8 rzędowej zębatki, to nie powinien on być odpowiedniej długości ?

Czy za każdym razem trzeba dopasowywać ?

Napisano

Długości wychodzą różne, zależy od wielkości korby i kasety, długości wózka przerzutki oraz długość tylniego trójkąta.

Napisano

A co z tymi najwyższymi biegami,

macie na myśli 3-8 czy 3-1,

pod jakim względem najwyższe ?

Jeśli chodzi o łańcuch, to spinanie go tymi samymi pinami nie wchodzi w grę ?

Największymi ma się rozumieć,

wydaję mi się, że chodzi o 3-8.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...