Skocz do zawartości

[przerzutka tylna] pomoc w doborze

zenek02

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam!!!

Proszę o pomoc w doborze przerzutki tylnej do mojego roweru z napędem 3x8 na przerzutkę mam 90zł,

myślę o zakupie przerzutki alivio RD-M430 co o niej sądzicie ?

Napisano

wg. mnie alivio to średnia klasa - czyli taka ostateczna ;) Niestety jednak sam na niej teraz jeżdżę, już 2 sezon i nie narzekam ;) czasem się rozreguluje, ale tak to bynajmniej u mnie bezawaryjna ;-) ale wszystko zależy do czego będziesz ją wykorzystywać ;)

Napisano

Mam tą przerzutkę w napędzie 3x8 i nie jest zła, po ponad 1800km dalej działa szybko i precyzyjnie, zrobił się lekki luz na połączeniu wózka z korpusem. Często się rozregulowuje, ale to chyba za sprawą manetek (też Alivio). W tej kasie to jest dobra przerzutka.

Napisano

Kupując ją masz luzy gratis. :) Wygląda całkiem sympatycznie, stylizacja wyższych grup, jeśli jednak możesz dopłacić to kup coś lepszego.

Jeśli często się rozregulowuje to jest to zasługa przerzutki, nie manetek. To wyrób blachopodobny :) O niebo lepiej działa altus czy acera, które się nie rozregulowują.

Napisano

Tak patrze i macam tą przerzutkę i na pewno nie jest to wyrób blachopodobny :) Elementy przerzutki wykonane są raczej z odlewu, wygląda to solidnie i gdy przerzutka jest w rękach wrażenie pozostaje ;) Baryłki w manetkach mają niby "ząbki blokujące", ale prawdę mówiąc one nie wiele blokują baryłki, dlatego oskarżam manetki, choć nie twierdzę, że częściowo winu nie ponosi też "zmieniarka" ;) Niedługo zaopatrze się w przerzutki XT i będzie łatwiej...chyba ;]

Napisano

Tak patrze i macam tą przerzutkę i na pewno nie jest to wyrób blachopodobny :) Elementy przerzutki wykonane są raczej z odlewu, wygląda to solidnie i gdy przerzutka jest w rękach wrażenie pozostaje ;) Baryłki w manetkach mają niby "ząbki blokujące", ale prawdę mówiąc one nie wiele blokują baryłki, dlatego oskarżam manetki, choć nie twierdzę, że częściowo winu nie ponosi też "zmieniarka" ;) Niedługo zaopatrze się w przerzutki XT i będzie łatwiej...chyba ;]

Wszystkie które "macałem" (pracuję w serwisie rowerowym) od nowości mają spore luzy od pół centrymetra do centymetra, to wg mnie mocno wpływa na precyzję pracy. Moja osobista to samo i po kilkunastu km zamieniłem ją na starą ale sprawną xt. Być może luz się nie powiększa i sytuacja się normuje ale u mnie to zaufania nie wzbudza. Dlatego jeśli jest możliwość to kupić coś innego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...