Skocz do zawartości

[słuchawki dokanałowe] Jakich używacie itp. !

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Takiego tematu chyba jeszcze nie ma tak, więc zacznę;)

Dla wszystkich miłośników dobrego dźwięku z słuchawek :)

W mojej opinii dokanałowe są najlepszymi słuchawkami na plener;)

Gdyż dobrze izolują otoczenie i dźwięk jest naprawdę czysty i taki jakbyśmy chcieli :)

Jakich używacie i w jakim przedziale cenowym itp.

Ja miałam już:

- Creative Ep-630 - moje pierwsze dokanałówki do 60 zł

Słabe wykonanie, ponad to jakby nastawione na bass. Kabelek masakra cienki i kiczowaty - trzeba się z nim obchodzić jak z jajkiem )

Izolacja na dobrym poziomie :) Jednakże nie są wygodne i wypadają z uszu. Przynajmniej u mnie. Za ta cenę może i się opłaca

- SoundMagic PL11 do 80 zł

Wszędzie mają pochlebne opinie dlatego w sumie je kupiłam.

Samo wykonanie itp. jest na wysokim poziomie, słuchawki fajnie wyglądają, zestaw akcesoriów też niczego sobie.

Wtyczka łamana pod kątem 90 st, to dla mnie rewelacja, ponieważ wtyk się szybko nie psuje itp. jak w innych słuchawkach, które miałam i był prosty. Idealnie dopasowały mi się w ucho i nawet przy długim słuchanie nie czułam dyskomfortu,nie wypadają to też na plus. Sam dźwięk - szału nie robi, jak na moje słuchawki są bardzo ciche, dźwięk czysty, sporo basu, ale nie jest on taki, że przysłania nam resztę. Chociaż w takiej cenie to nie wiem czy coś znajdziemy co lepiej gra. Niestety popsuły mi się szybko, po porstu przestały grać - na gwarancję oddane i wymienione na nowe - to też wielki plus, że nie bawili się w żadne naprawy tylko od razu otrzymujemy nowy sprzęt. Więc w sumie dobre podejście do klienta.

- a-Jays Three do 180 zł - kolejne słuchawki, które wszędzie mają dobre opinie.

Pierwsze wrażenie - Rewelacja! Pudełko wygląda jakbyśmy mieli do czynienia z słuchawkami znacznie wyższej klasy.

Wszystko ładnie zapakowane;) Zestaw też duży. Dobra izolacja, jednakże wypadają mi z uszu niestety, niezależnie od tego jaki rozmiar nakładek wybrałam. Dźwięk czysty, głośno grają. Scena dosyć szeroka, ale dźwięk dosyć płaski. Dla mnie rewelacja - płaski kabel który się nie plącze, Mamy wrażenie solidnych sluchawek. Jednakże u mnie straciły wiele gdyz już 2 raz odsyłam je do serwisu !

Ciągle psuje się jack ;/ Używam 3 dni - 2 tygodnie czekam aż odeślą mi słuchawki, znowu kilka dni używam i znowu do serwisu.

Więc dlatego jak dla mnie lipa i lepiej zastanowić się zanim wydamy 180 zł na te słuchawki.

Słuchawki były używane z Apple Ipod Video 80 GB, Sandisk Sansa Clip + 2gb

Teraz stoję przed zakupem kolejnych słuchawek do 180 zł

Zastanawiam się nad następującymi modelami:

- MEElectronics CX21- ok. 120 zł

- Klipsch S2 ok 140 zł

- SoundMagic E10 ok 160 zł

- Senheiser CX300 II ok. 190 zł

zależy mi by dźwięk był czysty, dobry balans tonalny, dźwięk był zrównoważony, szczegółowy, izolacja na wysokim poziomie, głośno grały, były solidne i serwis dbał o klienta.

Piszcie wady i zalety Waszych słuchawek, co polecacie itp. :)

Napisano

Senheiser CX300, pierwsza wersja, zamawiałem w Kanadzie, bo w Polsce ich jeszcze nie było.

Do dziś je mam ale używam sporadycznie, bo Koss Porta Pro zastąpiły je rok temu.

Napisano

Senheiser CX300II

mile mnie zaskoczyły - kabelki dość cienkie ale solidne

jack kątowy, portfelik i dodatkowe nakładki w komplecie

brzmienie bardzo uniwersalne -zrównoważone

izolacja genialna - głośność całkiem dobra

cena raczej 170zł - za tą cenę polecam

Napisano

CX300 II. Dobre jeżeli chodzi o dźwięk i trwałość. Dużo używałem słuchawek i padły mi dopiero po ponad 2.5 roku, gdzie dla porównania takie ep630 często padały po pół roku ;) Ogólnie polecam.

Napisano

Ale czy ja powiedziałam, że mają to być słuchawki AKURAT na rower;)? Przecież jest to dział, że nie koniecznie piszemy o rowerach tak więc proszę tu nie pisać, że rower i słuchawki są be ;P Bo to zależy jak kto lubi i na ile jest odpowiedzialny ;)

Mamy tu pisać o słuchawkach, których używacie i co o nich sądzicie;)

• Mod Team
Napisano

Proszę o zaprzestanie dyskusji na temat bezpieczeństwa słuchania muzyki/stosowania słuchawek podczas jazdy na rowerze, Byłoby również miło gdyby osoby udzielające się w tym temacie napisały coś więcej niż tylko nazwę danych słuchawek. Ewentualnie do czego mają porównanie, bo to właściwie ono jest ważne.

Temat wyczyściłem ze zbędnych śmieci.

Napisano

Ja od maja zeszłego roku jestem posiadaczem Audeo 112, które nabyłem raczej jako ciekawostkę, bo nigdy nie byłem fanem konstrukcji dokanałowych. Przyznam się, że przetworniki armaturowe zrobiły na mnie takie wrażenie, że wszystkie poprzednie słuchawki poleciały na śmieci. Brzmienie rozciągłe, naturalne, jasne, lekkie... Mega wygodne słuchawki, które zachwycają mnie ilekroć je założę. W przyszłości może pokuszę się o wyższy model 232 albo Westone 4 :-)

Napisano

Właśnie dużo się naczytałam o tych słuchawkach i wszędzie faktycznie piszą, że mega mega mega rewelacja:)

Tylko cena też nie mała niestety bo ok 500 zł

Chyba, ze teraz coś się zmieniło bo ostatnio - 2 miesiące temu jak patrzyłam to tyle kosztowały

Napisano

Nadal tyle kosztują ale jak już brać słuchawki za te pieniądze, polecam zasłuchać także słuchawek

Shure SE210, miałem je w uszach parę minut i już nie chciałem oddać, niestety musiałem ;(

Napisano

Zdecydowanie warte wyłożenia tych pieniędzy, kupując 012 nie masz w zestawie świetnych czarnych i szarych filtrów akustycznych [para filtrów u mnie wytrzymuje około 2-3 miesiące], prowadnic przewodów, które bardzo poprawiają komfort prowadzenia kabelka i redukują efekt mikrofonowy oraz etui, które też czasami się przydaje, nie wyobrażam sobie wrzucenia słuchawek do plecaka luzem z innymi rzeczami. Brzmienie na pewno nie spodoba się każdemu, te słuchawki mają bardzo jasne brzmienie i szybki, punktowy bas, który jednak nigdy nie wejdzie na pierwszy plan. Średnica i góra to najdoskonalsze brzmienie jakie słyszałem. Niestety dobre słuchawki wymagają w miarę dobrego źródła, ja osobiście jestem zwolennikiem firmy Cowon, najtańszy E2 z tymi słuchawkami też gra świetnie. Polecam :-D

edit: Byłem posiadaczem Shurów E2c i E3c no i nie mogę polecić, to są typowe monitorki studyjne... nie nadają się do muzyki :(

Napisano

Ale zanim będziesz chciała je kupić, koniecznie posłuchaj. Ja na przykład nie trawię dźwięku takiego jak Audeo, ETY czy AKG. Westone grają zupełnie inaczej i UM-y jak dla mnie są neutralne. Jak masz iPod-a to pomyśl o zrobieniu CFmod-a i iMod-a. Po dodaniu wzmacniacza wkracza się na zupełnie inny poziom dźwięku. Dla mnie taki zestaw z UM3x i MxM jest jednym z najlepiej grających urządzeń przenośnych jak i powalający wiele stacjonarek. Lepiej może być jeszcze z customami ale to zupełnie inna kasa

Axis chyba nie słyszałeś średnicy w UM-ach ;)

Napisano

JA też używam Sennheiser CX300 i jestem zadowolony. Tak jak poprzednicy napisali dźwięk jest zrównoważony nie piskliwy i nie dudniący. Potrafią zagrać dynamicznie z basikiem i vokal też ładnie. Wg mnie bardzo głośne i nie męczą ucha.

Napisano

Nie słyszałem Unique Melody, bo są nie do dostania w kraju, a nie mam ochoty się bawić w zamawianie customów, zresztą bardziej preferuję sprzęt stacjonarny niż portable :-)

Chyba że masz na myśli Westony, ale seria UM to jest chyba dla muzyków a nie dla słuchaczy? Jakbym miał brać Westony to tylko 4 :]

Napisano

Mam na myśli Westony. A co do serii Um to słuchałeś czy tylko czytałeś? Jak to drugie to posłuchaj a potem pisz że się nie nadają, bo to nieprawda. Co do Unique Melody to zamówienie ich nie jest żadnym problemem, robisz wycisk, wysyłasz i czekasz na paczkę.

Stacjonarnie czego słuchasz?

Napisano

Widzisz, problem polega na tym, że w naszym kraju pójście do salonu i posłuchanie sprzętu dobrej klasy jest niemożliwe. W Szczecinie najlepsze dokanałówki jakie dostaniesz to są jakieś śmieszne Sennheisery CX. Pewnie, że chciałbym posłuchać Westonów, bo jestem skłonny wydać na słuchawki dużo, ale nie będę kupował nic w ciemno :-).

Stacjonarnie póki co Yamaha Pianocraft E810, w przyszłości jakieś konkretne stereo z serwerem dźwięku, podłogówki i dooobre okablowanie. Niestety sprzęt audio to dziura bez dna i nie zawsze ma się to, co się chce. Niestety również nie każdy ma na tyle niewybredne uszy, żeby być zadowolonym ze sprzętu z marketu :-(... Tyle z offtopa :P

Napisano

Czyli stacjonarnie póki co nie ma o czym mówić. ;) Czasami ludzie z mp3store spotykają się na meetach i znoszą kupę fajnego sprzętu, polecam.

Napisano

Aktualnie jestem w stanie wydać tylko 200 zł na słuchawki :)

Również aktualnie posiadam MPR Sandisk Sansa Plus

I szczerze powiedziawszy dla mnie jest porównywalna z Ipodem - niestety, bo cenowo jest wielka różnica.

Poza tym rozmiarowo również;) Ale to jak kto lubi :)

Jednak mam sentyment do sprzętu Apple ;) Za jakość, wygląd;)

Moze macie coś do polecenia do 200 zł, oprócz tego co ja tam zaproponowałam;)?

Nikt nie miał tych moich innych propozycji oprócz cx300 ?

Napisano

Czytałam o nich, jednakże opinie itp. są podzielone na temat tych słuchawek.

Póki co skłaniam się ku- MEElectronics CX21

Ponieważ mają wszędzie rewelacyjne opinie, sama recenzja też wiele mi mówi i chyba są to słuchawki jakich szukam.

Tyle, że trochę boję się o jakość ich wykonania - plastik i trochę to mnie odrzuca.

Chociaż jak mają gwarancję to zawsze można oddać jak coś się będzie dziać po otrzymaniu nowych sprzedać i kupić coś innego.

Szkoda, że nikt z forumowiczów ich nie ma;/

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Napisano

Ja mam Sony Xb-500. Bardzo dobre,porządnie zrobione, z ogromnym przetwornikiem (jako ciekawostkę dla zainteresowanych proponuje też sprawdzić xb-1000).

Świetny dźwięk :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...