przemek130 Napisano 15 Lutego 2012 Napisano 15 Lutego 2012 Mam problem z wyregulowaniem przedniej przerzutki. Czy to możliwe, że śruby do regulacji (H i L) nie działają? Kręcę nimi ale prowadnica się nie rusza.
lyndowss Napisano 15 Lutego 2012 Napisano 15 Lutego 2012 Na jakim biegu kręcisz śrubami? Może się nie ruszać. Tymi śrubami ustawiasz tylko maksymalne wychylenia. Czyli tak, żeby manetka nie poszła za daleko w dół, lub w górę. http://www.forumrowerowe.org/topic/42083-regulacja-przerzutki-przedniej/
chopen Napisano 15 Lutego 2012 Napisano 15 Lutego 2012 Może masz za krótkie te śruby kiedyś tak miałem ;d
c1ach Napisano 15 Lutego 2012 Napisano 15 Lutego 2012 Jeśli się nie rusza, to zobacz czy nie są ułamane skrzydełka odpowiedzialne za regulację. To taki kawałek metalu, którego zakresem ruchu sterujesz wkręcając / wykręcając śruby. Down swing czy top swing ? Jeśli masz top swinga, to w nim lepiej to widać. Wystarczy wykręcić śruby regulacyjne i zdjąć plastikową zaślepkę, wtedy zobaczysz cały mechanizm. Poza tym - jesteś pewien, że wiesz jak kręcić ? Śruba H przesuwa wózek w prawo (stojąc za rowerem), a L w lewo. Przy czym można tak je powkręcać, że jedna będzie ograniczać działanie drugiej i wtedy faktycznie dalsza regulacja nie będzie możliwa. Możesz spróbować wykręcić całkiem L, podciągnąć ręką wózek w kierunku blatu i wtedy wkręcić do końca śrubę H. Jeśli wózek pozostanie w wysokiej pozycji, to regulacja powinnna być sprawna
przemek130 Napisano 15 Lutego 2012 Autor Napisano 15 Lutego 2012 To może od początku: na kasecie największa zębatka, na korbach najmniejsza. Wewnętrzna część prowadnicy w odległości ok. 2 mm. Wtedy przykręcam linkę. Wtedy nie wchodzi reszta biegów z przodu. Co robię nie tak? Nie mam podpisanych śrub H i L
lyndowss Napisano 15 Lutego 2012 Napisano 15 Lutego 2012 Czytaj FAQ. Odległość 2-3mm ma być od prowadnicy na największej zębatce. Źle przerzutkę zamontowałeś. Czujesz duży opór podczas kręcenia śrubami?
przemek130 Napisano 15 Lutego 2012 Autor Napisano 15 Lutego 2012 Nie czuje żadnego oporu. To jest Top Swing. Zdjąłem ten plastik i nadal nic nie widać.
lyndowss Napisano 15 Lutego 2012 Napisano 15 Lutego 2012 Zrób zdjęcie. Będzie najłatwiej. Spróbuj poruszać na sucho rękoma przerzutkę kiedy masz wbity z przodu pierwszy bieg (najmniejszą zębatkę). Rusza się?
c1ach Napisano 15 Lutego 2012 Napisano 15 Lutego 2012 Jeśli zdjąłeś plastik, to wkręć teraz śrubki i zobacz w jaki sposób stykają się z metalowymi skrzydełkami. Zrozumiesz zasadę działania od razu, musisz tylko wyciągać odpowiednie wnioski Wszystko na pewno dobrze widać, mam Alivio top swinga i aktualnie przebywam jakieś 2 metry od niej
przemek130 Napisano 15 Lutego 2012 Autor Napisano 15 Lutego 2012 Już wiem za dużo syfu się nazbierało i nie mogłem do końca dokręcić śrubek. To biorę się za montaż. Dzięki wszystkim za pomoc - udało się
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.