tomasz1989 Napisano 9 Lutego 2012 Napisano 9 Lutego 2012 Zwracam się z prośbą do posiadaczy tytanowych napędów ( koronki kasety, korby, a także łańcuchy). Zastanawiam się nad zainwestowaniem w tytanowy napęd, jednakże krążą różne opinie , często osób , które tytanowego napędu nigdy nie widziały na oczy i nie mieli przyjemności użytkować, dlatego zwracam się z prośbą do posiadaczy owego sprzętu i podzielenie się wrażeniami z jego użytkowania. Czy jest on faktycznie trwalszy i żywotniejszy ?
tobo Napisano 9 Lutego 2012 Napisano 9 Lutego 2012 Kaseta recon, mtb. A ogólnie: 1. Kaseta ti jest lżejsza od najlżejszej analogicznej kasety stalowej, stal/ti, np shim xtr. 2. Nie jest trwalsza niż sensownie eksploatowany klasyczny napęd. 3. Jest sporo droższa od xtr'a. 4. Zmiana biegów jest trochę wolniejsza niż na xtr. Użytkownikami innych ti/alu są na tym forum punkxtr, chris1415.
Punkxtr Napisano 9 Lutego 2012 Napisano 9 Lutego 2012 Jest dokładnie tak, jak pisze tobo. Z tym, że przy dobrych wiatrach kasetę można sobie poskładać samemu i mnie wyniosła ok. 600 zł. Poniżej masz jej dogłębny test (13 000 km.), który niedawno napisałem: http://punkxtr.blox....-w-polskim.html P.S. Jeśli myślisz o tytanowych koronkach, to jedyną działającą alternatywą jest Carbon-Ti. Resztą nie warto się zajmować jeśli się ścigasz. Tytanowe łańcuchy nie istnieją. Wippermann, który niegdyś kosztował 1000 zł. (dziś już nie produkowany), z tego materiału miał jedynie rolki. Podobnie Yaban, który do dziś jest w sprzedaży (sporo taniej).
1415chris Napisano 9 Lutego 2012 Napisano 9 Lutego 2012 Nie wiem czy kupowanie kaset ti ma jakis sens, w kontekscie sramowskich kaset, pomijajac Ti sentyment. Waga ta sama, zywotnosc stali zapewne wieksza i przypuszczam, po komentarzach, ze kultura pracy na wyzszym poziomie. Cenowo, zblizony poziom, no moze sram nieco drozszy. Ti lancuchy, tzn. ti rolki, wplywaja na pewno na cene Watpie zeby taki lancuch yaban sfl2xx pociagnal dluzej niz np. kmc sl, przy 4 krotnie wyzszym koszcie. Co do korby, to mniemam, ze pytasz o zebatki? Tu znowu zywotnosc stali bedzie wyzsza, a jak chcesz ujac nieco wagi, to aluminium.
Punkxtr Napisano 9 Lutego 2012 Napisano 9 Lutego 2012 Plus customowych ti kaset jest taki, że w odróżnieniu od SRAM-a, można później wymieniać pojedyncze koronki (dla przykładu Cycle Dynamis). Co prawda początkowa cena jest wysoka, ale później koszty spadają. No i żeby nie wiem co, nie pokryje nam się rdzawym nalotem ;-) Co do korby, to kto jeździ na stalowych koronkach ;-) Patrząc na aktualnie obowiązujące trendy, dzisiejsze alu zębatki największych producentów są coraz cięższe, ale i sztywniejsze. Produkty Carbon-Ti przy zachowaniu zdecydowanie wyższej żywotności (ale i ceny), ważą często dużo mniej. Jest to oczywiście punkt widzenia człowieka, który ze stalą nie chce mieć nic do czynienia ;-)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.