rybciasum Napisano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Ja również w moich Alivio moge zrzucić dwa naraz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 14 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 rybciasum - możesz bez żadnych przeróbek zrzucać o 2 biegi? A może piszesz o wrzucaniu? Aż trudno uwierzyć, żeby manetki z najniższej półki obsługiwały tą funkcję, a Deore, SLX i Saint nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Oczywiście, że się nie da, próbowałem już to wytłumaczyć PopaY'owi, ale że się zrobił przydługi offtop to zostało usunięte Albo mają odwrotne sprężyny, albo nazywają zrzucaniem obsługę dźwigni ciągnącej linkę Moje alivio mogło zrzucać o 1 i ciągnąć linkę o 2 przełożenia. Swoją drogą tyle czasu już wiem, że mogę usprawnić swoje XT, a jeszcze się za to nie zabrałem, mimo że chciałem jak tylko zobaczyłem na forum. Najwyraźniej nie brakuje mi tej funkcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zawiej Napisano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 To genialne!!!!! Działa. Zawsze brakowało mi tej funkcji. Wielkie dzięki za pomysł. "Brawa" dla działu marketingu Shimano za ten wspaniały pomysł blokowania takich funkcjonalności. Trochę przypomina to blokowanie rdzeni w procesorach AMD, kupujesz 3-rdzeniowca, po małych przeróbkach software'owych masz już 6 rdzeni. Tak to już jest z marketingiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Marketing jak marketing, ale chodzi głównie o to, że taniej jest wyprodukować coś na jednej taśmie produkcyjnej i poblokować funkcje niż stawiać dwie taśmy. A z tymi procesorami jest chyba tak (ale pewny nie jestem), że w jednej partii robione są np. 2 i 4 rdzeniowe i te ze środka płyty mają lepszą jakość niż te na brzegach i to w tych gorszych blokuje się dwa rdzenie bo mogłyby nie działać poprawnie, ale dla bezpieczeństwa blokują w trochę większej ilości niż muszą - dlatego często da się odblokować te rdzenie lub dodatkowy catche, ale nie zawsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lockee Napisano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Kurde mi ten patent nie zadziała ;/ Wstawiłem sobie diody ^^ żeby widzieć na jakiej przerzutce jadę w nocy ;P i trochę okablowanie miejsca zajęło, musiałbym to usunąć a to taki szpanerski bajer jest xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juri95 Napisano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Bardzo fajna rzecz!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kicek12 Napisano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Super sprawa szkoda ze się nie da o 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 ach chodzi mi oczywiście o zrzut z wyższego na niższy bieg w sensie z 6 na 4 np, nie z 4 na 6 , pewnie pomyliliśmy się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abstinent Napisano 15 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Dla mających XT SL-M760 niestety ale nie ma takiej możliwości , przed chwilą sprawdziłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KchurtPMI Napisano 24 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Zgadza sie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BIGAlus Napisano 2 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Ładnie wyczaiłeś, twój pomysł? Jak bd będę miał XT to sobie taki patencik zrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 9 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 tak, pomysł jest w 100% mój Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
approks Napisano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Ciekawe .. mam zamiar kupic sobie takie manetki może podejmę się eksperymentu :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djkraszinio Napisano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 ja dzisiaj dostałem XT i właśnie przed chwilą przeprowadziłem tuning i na sucho działa bardzo dobrze, drugi klik świetnie wyczuwalny i raczej minimalne szanse że się zrzuci przez przypadek o 2 przełożenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 16 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Shimano na 2012 wypuściło nowe ulepszone manetki XT 10 biegowe. W manetkach zaimplementowano funkcję multi-release czyli możliwość zrzucenia 2 biegów na raz. Tu co nieco o hamulcach i manetkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kenhill Napisano 27 Września 2011 Udostępnij Napisano 27 Września 2011 Jak tylko przyszły manetki to przy okazji czyszczenia i smarowania(kupiłem używane) przeprowadziłem ten zabieg i nie żałuje, świetna funkcja, jak to Andrew pisał najbardziej przydaje się gdy zrzucamy 1-3-5 bo tam zmiana o jedną koronkę na kasecie jest mało odczuwalna, tak jak większość pisała, również świetnie można wyczuć moment zmiany o 1 czy o 2 biegi. Swoją drogą dziwne, że w manetkach saint nie ma takiej opcji(z tego co czytałem kilka postów wyżej). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spekulant Napisano 15 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Zabieg przeprowadzony pozytywnie Dzięki wielkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rw1 Napisano 29 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Zajęło mi to 19 minut, manetka pozostawała cały czas na kierownicy.Po tunningu wyskoczyłem na małą przejażdzkę, zupełnie inna jakość pracy.Serdeczne dzięki za wyczerpujące wskazówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 28 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 hhmmm, dzięki Andrew za info, niebawem pobawię się swoją manetką choć znając moje antyzdolności manualne nie zdziwiłbym się jak mi się uda złamać pokrywkę lub wogóle roznieść w pył całą manetkę ...a teraz trochę OT: skąd brać dekielki, zaślepki do M770? Szukałem na allegro ale zima tam... POZDRo:-ver Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Franio Napisano 31 Grudnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 A pod telewizorkami ich nie miałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Franio: zażyłeś mnie pytaniem, nie pamietam szczerze napisawszy, a sprawdzić będe mógł dopiero za tydzień;/ Dam znać! Dzięki;) POZDRo-:ver Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berkas97 Napisano 30 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Tutorial wykonany na prośbę Andrew'a. 1. Oto i nasz pacjent. Prawa manetka Saint SL-M810. 2. Oto i dolna pokrywa naszego pacjenta. Widzimy 5 śrub. Tak, dobrze zgadliście - trzeba je odkręcić. 3. Po odkręceniu wszystkich śrub, przesuwamy dźwignię w taki sposób jakbyśmy chcieli wrzucić o 4 biegi. 4. I w sposób widoczny poniżej zsuwamy dolną pokrywę. 5. Pacjent bez dolnej pokrywy powinien wyglądać tak: 6. A tak powinna wyglądać ściągnięta pokrywa: W tym momencie się zatrzymajmy. Na pierwszym zdjęciu poniżej widzimy dźwignie w "jałowej" fazie skoku (nie wciśniętą), na drugim zdjęciu po 1 "kliku", a na trzecim po 2 "kliku". Manetka bez dolnej pokrywy uzyskała zdolność zrzucania o 2 biegi . Wracamy do tutoriala. 7. W odczepionej klapie, powinniśmy widzieć coś takiego: 8. Bierzemy teraz do ręki narzędzie zalecane przez Shimano, spełniające wszelkie unijne i amerykańskie normy, nazywane potocznie lutownica: 9. Pozbywamy się tych dwóch ścianek widocznych w punkcie 6, a tych których nie ma na zdjęciu niżej: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomasz1989 Napisano 13 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Czy mechanizm przerabiania dźwigni jest identyczny dla klamkomantek?? Czy ktoś robił to mając klamki ST-M770 ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 13 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 zastanawiasz się czasem nad tym, co czytasz, nie mówiąc już o pisaniu? Sorry za taki ton, ale czasem zastanawiam się, czy nie powinniśmy wrócić do pisma obrazkowego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.