umbrella Napisano 1 Lutego 2012 Autor Napisano 1 Lutego 2012 185cm, Ale tam też są tłumiki 165mm. Jeśli przełożenie będzie mniejsze, na pewno bedzie też lepiej pracować, ale będzie to okupione o wiele mniejszym skokiem.
kubek20 Napisano 1 Lutego 2012 Napisano 1 Lutego 2012 W Anthemie masz 90 mm skoku, w Sparku coś koło tego, a w Authorze 105 mm , także sam wybierz co wolisz
Mod Team durnykot Napisano 1 Lutego 2012 Mod Team Napisano 1 Lutego 2012 Potrzeba większego skoku? http://allegro.pl/nowa-rama-merida-one-five-3000-d-full-damper-dt-i2071500950.html http://allegro.pl/cube-sting-hpa-fox-rp23-xt-syntace-carbon-i2092299919.html http://allegro.pl/cannondale-prophet-gratisy-i2086205483.html i cukiereczek z cukiereczkiem ,czyli Santa plus Cane Creek http://allegro.pl/santa-cruz-heckler-ccdb-thomson-chris-king-i2091266354.html
mrkura Napisano 1 Lutego 2012 Napisano 1 Lutego 2012 Ja mam mojego Cannondale'a Jekyll kompletna (rozm L/19" ze sterami i sztycą. używany, fotki moge podesłać. Cena 700 zł.
netta1987 Napisano 1 Lutego 2012 Napisano 1 Lutego 2012 to ja chciał bym coś zauważyć co wszyscy przeoczyli/przemilczeli w pierwszym poście tylny fox to na 200% nie FOX R bo R nie ma wajchy a ten ma tak więc masz albo rp2 albo rp3 albo rpl tak więc zacznij zabawę z ciśnieniami od nowa ale bawiąc się także dźwigienką (sory nie pamiętam jak była włączona platforma na lewo czy na prawo) myślę że to może zmienić całą zabawę z ramą
umbrella Napisano 1 Lutego 2012 Autor Napisano 1 Lutego 2012 Masz racje. To FOX RL z blokadą z kierownicy . Katowałem go przez dwa lata na wszystkich mozliwych ustawieniach. Nawierciłem też ten półwahacz i zrobiłem taki myk: Zwaliło to jednak geometrię ramy .
kudlatty Napisano 1 Lutego 2012 Napisano 1 Lutego 2012 Też to zauważyłem, ale autor napisał (przynajmiej ja tak to rozumiem), że rower na pierwszym zdjęciu nie jest jego.
Mod Team durnykot Napisano 1 Lutego 2012 Mod Team Napisano 1 Lutego 2012 ale bawiąc się także dźwigienką (sory nie pamiętam jak była włączona platforma na lewo czy na prawo) myślę że to może zmienić całą zabawę z ramą W tłumikach z blokadą lub PP SAG ustawia się na otwartym tłumiku ( dźwignia w pozycji Open). IMO zabawa dźwignią nic nie da.
umbrella Napisano 2 Lutego 2012 Autor Napisano 2 Lutego 2012 Ok. Ostatnia szansa dla VRX'a. Cały problem leży w budowie ramy, a ściślej, w przełoŻeniu wahacza . Wymusiło to zastosowanie krótkiego (165mm) tłumika. Co za tym idzie, jego praca jest mniej kontrolowana okupiona dużą progresją. A pamiętacie wersje tłumików sprężynowych FOX Brain? Komora powietrza została wydzielona na zewnątrz. Wydaje mi sie, że było to coś na miarę Fox RC tyle, że zbiorniczek mógł być o wiele większy. Ciśnienie w zbiorniczku wpływało tylko na liniowość pracy. Inna sprawa to to, że nie widziałem tego od lat w handlu. Drugi pomysł na zmniejszenie progresji w moim Vanilla, to zmiana objętości jego komory powietrznej. I tak zamierzam rozebrać go i zalać nowym olejem. Pytanie brzmi w którą stronę przesunąć tą membranę? Objętość komory zwiększyć, czy zmniejszyć? A może wogóle jej nie ruszać tylko kupić twardszą sprężynę - 1050 ibs i jej tak bardzo nie skręcać? Obecnie mam 900 ale skręcam ją mocno ze względu na SAG. Stąd też duża progresja. A może lepiej zainstalować sprężyne dlugości 190cm (da się ). Kolejny pomysł to zmiana przełoŻenia wahacza. Aby zostawić ten sam skok należało by wstawć dłuższy amortyzator np Fox'a 190mm i przerobić pół-wahacz. Wiem, że najlepiej kupić nową ramę bo wszystko to nie warte przysłowiowej świeczki. Ale lubię ten rower. Poza tym, dobra nowa rama naprawdę kosztuje. Na tym VRX'sie przejechałem dopiero ok 1500km. Nie jest więc wyeksploatowana. Mam też drugą,taką samą, zapasową ramę
umbrella Napisano 4 Lutego 2012 Autor Napisano 4 Lutego 2012 Udało mi się zainstalować Cane Creek AD-5. I wszystkie problemy jakie miałem przy foxach znikły . Ten Ad-5 to najlepszy amor jaki w życiu miałym! Mogę tylko polecić. Temat do zamknięcia.
Mod Team durnykot Napisano 5 Lutego 2012 Mod Team Napisano 5 Lutego 2012 Nie można było tak od razu? Trzeba słuchać starszych....
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.