Skocz do zawartości

[Amortyzator Przedni] RST Gila TnL

1Alfix

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Serdecznie :)

Własnie zakupiłem rower Author basic własnie z tym amortyzatorem i mam pewien problem a mianowicie rower musiałem przewieźć autem co za tym idzie musiałem odkrecic przednie koło. Po powrocie do domu i założeniu koła okazuje się że nie jest ono na srodku amortyzator. W żaden sposób nie da sie go założyć inaczej, nie da sie wyregulować przednich hamulców. Koło powinno być dokładnie na srodku a jest bardziej z jednej strony. Co robię żle ? jak to naprawić ? Wiem iż jest to dziwny problem ale taksamo cała sytuacja jest dziwna. Z góry dziękuje za odpowiedz i pomoc.

Pozdrawiam

Napisano

Nacisk był na koło, albo na rower jakiś? Źle i niedelikatnie położyłeś go. Jaki dystans go wiozłeś? Wiozłeś na bagażniku na dachu?

MI to wygląda na skrzywienie lekkie amortyzatora, albo ośki koła przedniego. Opisz bardziej sam przewóz.

Napisano

Wiozłem go jakies 50 km po równej drodze w bagazniku nie wydaję mi się aby było to spowodowane przewozem w złych warunkach. żadnego nacisku na koło ani na rower nie było. Zaraz wstawie zdjecie jak wygląda amortyzator i koło .

Napisano

50km po równej drodze? To ciekawe gdzie tak w Polsce jest? Oczywiście są takie odcinki, ale wątpię żebyś chociaż raz nie najechał na jakiś odcinek z dziurami. Wrzuć zdjęcia to wtedy pomyślimy. Ja kiedyś transportowałem rower przez 70km też niby po równym cały czas, bo autostrada a suport był martwym po tym. Złe transportowanie.

Napisano

Otwórz szybkozamykacz od piasty, ustaw koło na środku, zamykaj szybkozamykacz trzymając jednocześnie (drugą ręką) koło w pozycji po środku :D

Napisano

Gdyby to było takie proste to nie zakładałbym tematu z tym problemem. No może nie po super równej ale chyba nic nie uszkodziłem, mam nadzieję

.

Napisano

Spróbuj przekręcić cało piastą o 45 stopni (chodzi o przekręcenie tak aby nakrętki od piasty stykające się z widelcem obróciły się o ten kąt). Jeśli są to piasty shimano to nakrętki te nie są okrągłe tylko ścięte z 2 stron. Czasem może się zdarzyć taka sytuacja, że ścięcia te podejdą troszkę przy widelcu i jest efekt taki jak u ciebie. Pozdrawiam

Napisano

Podczas zaciskania szybkozamykacza sprawdź czy rower masz w prostopadłej pozycji do podłoża i poproś kogoś, żeby Ci nacisnął na kierownicę swoim ciężarem. Czasami tak jest, że można krzywo koło założyć. ;)

Napisano

I tak nagle z tyłka cała oś by się przesunęła?

Obstawiam, że wynika to po prostu z jakości wykonania sprzętu. Powinno wystarczyć obrócić rower od góry "nogami" i tak wkładać koło. A przy okazji sprawdzać, czy siedzi prosto. Przechodziłem to przy XCM.

Napisano

Możesz też sprawdzić jak ułoży się koło kiedy odwrócisz je w amortyzatorze (zamienisz lewą stronę na prawą koła), jeśli przesunie się w drugą stronę to znaczy że jest źle wycentrowane

Napisano

Zawiozłem rower do sklepu w którym go kupiłem i jak się okazało był tak jak mówi "tobike" koło było źle wycentrowane. Sprawa rozwiązana. Dziekuje wszystkim za pomoc. Temat do zamknięcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...