Skocz do zawartości

[łańcuch] nietypowy problem. wszystko nowe, coś nie tak

Kolzam

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Jestem nowy na forum. Przeczytałem tematy związane z napędem rowerowym, a w szczególności z przeskakującym łańcuchem. Nie znalazłem odpowiedzi na pytanie.

Ostatnio (2 miesiące temu) mój rower miał wymienianą tylną przerzutkę. Łańcuch również jest nowy (zakładany samemu).

Od kilku tygodni jazdy łańcuch przeskakuje mi na niektórych przerzutkach. Czytałem rady i trochę z tym jeździłem (pisali, żebym dał czas, aż nowe części się przypasują). Nic nie pomogło... łańcuch podczas pedałowania przeskakuje z mniejszą lub większą częstotliwością. Wszystko było nasmarowane.

Moje podejrzenie to trochę za długi łańcuch, ale nie jestem pewien...

Co o tym myślicie?

W naprawie ile za to wezmą?

Napisano

Wrzuć zdjęcia korby, kasety/wolnobiegu, oraz całego napędu gdy masz ustawione przełożenia blat z przodu i najmniejsza koronka z tyłu.

Myślicie, że to może być wolnobieg? Ten problem pojawił się po zmianie łańcucha (może łańcuch uciąć?)

Napisano

Myślę, że powinieneś się pobawić w regulację przerzutki, jadąc i przerzucając, próbuj kręcić tą

małą baryłką przy manetce ale co pół obrotu, sprawdzaj jak się zachowuje i znów pół obrotu,

w jedną lub w drugą stronę, powinno pomóc.

Napisano

Jeśli łańcuch skacze między sąsiednimi zębatkami, to oczywiście może być zła regulacja przerzutki/manetki. Natomiast skakanie po pojedynczych zębatkach może świadczyć o ich zbytnim zużyciu. Więc póki co nie ma potrzeby skracania nowego łancucha. Fotki niewątpliwie ułatwią stwierdzenie, czy kaseta/wolnobieg nadaje się jeszcze do użytku.

Napisano

niestyty teraz (do jutra) nie mam dostępu do aparatu. Ale zauważyłem jedną rzecz: szybkie przekręcenia pedałami do tyłu powoduje, że łańcuch plącze się na tylnej przerzutce oraz uderza o tylną część ramy biegnącą pod łańcuchem....myślę, że to luźny łańcuch...

Napisano

Ogólnie to łańcuch przy najwyższej zębatce z przodu oraz z tyłu (in. maksymalnie naciągnięty) gdy się go weźmie naciągnie to mają odstawać dwa ogniwa... U mnie odstaje chyba 3 i tez jest dobrze, ale wracając do problemu to w jednym rowerze też miałem taki problem, kroba używana, kaseta używana łańcuch nowy, przerzutki nowe i przeskakuje, wiec pomyślałem ze wina kasety, wymieniałem 3 razy może i dalej to samo... ale, trochę pojeździłem i problem sam w końcu ustał, łańcuch dopasował się i przestało przeskakiwać więc spróbuj najpierw trochę pojeździć zrób koło 100 km i powinno przestać.

Dodam jeszcze, że na początku myślałem, że niewłaściwie wyregulowane przerzutki jednak było dobrze bo nigdy nie miałem z tym problemu.

Napisano

Jeśli przy kręceniu do tyłu łańcuch się plącze to źle wyregulowana przerzutka. Taki sam efekt otrzymasz zrzucają/wrzucając stojąc w miejscu bieg manetką i kręcąc do tyłu kiedy łańcuch nie jest w jednej linii z przerzutką. Próbuj tą baryłką kecić jak ktoś wczesniej radził a jak nie to podjedz na regulację przerzutki. 5-10zł powinno załatwić sprawę.

Napisano

A może przeskakiwanie będzie spowodowane przez zbyt mocne skucie łańcuch, po skuciu warto warto w tym miejscy sprawdzić czy łańcuch swobodnie pracuje na ogniwach, jeśli choć trochę ciężko pracuje to będzie przeskakiwał na kasecie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...