Skocz do zawartości

[Siodło]Selle Italia SLR, czy coś innego?

bigstuff

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Zaczynam się zastanawiać nad wyborem siedziska, którego głównymi atutami ma być wygoda i długowieczność. Na ten cel będę mogę przeznaczyć ok 300 zł. Skłaniam się ku siodłom Selle Italia, podpierając się sporą ilością pozytywnych komentarzy na temat modeli SLR. Oto moje typy:

Selle Italia SLR XP Cl

Selle Italia SLR Gel Flow

Selle Italia SLR XC

Które z nich jest najbardziej godne uwagi? Najbardziej przekonuje mnie 1 opcja. Może polecicie coś innego?

Pozdrawiam

Napisano

ja uzywam ostatniego ale teraz bralbym gel flola. Wszystkie sa fajne a wygoda hm przy niecalych 200 gramach no nie wiem czy tak sie da . Powiem tak pierwszy tydzien tylek peka a potem sie przyzwyczaja i mozna smigac:-)

Napisano

Dopóki nie pojeździsz, to nie wiesz, czy Ci będzie odpowiadało. Mam siodełko z pierwszego linka, tylko ma już 2. lata i byłem przerażony jego wyglądem. Okazało się, że trasa ponad 200 km, to żaden problem, a czasem śmigam w zwykłych spodenkach. Jednak skóra na poszyciu jest delikatna i szybko się przeciera na bokach.

Napisano

Poleć mi jakiś materac, lepszy sprężynowo bonellowy, sprężynowo kieszonkowy, wysokoelastyczny czy lateksowy?

Temat wałkowany pierdylion razy. Każdy jest inaczej zbudowany i nikt nie zna Twojego tyłka lepiej niż Ty sam.

Każde z w/w siodeł jest w jakimś stopniu różne. Ani nie będą super wygodne, a tym bardziej długowieczne.

SLR XP jest wygodniejszy od SLR XC ale z gorszego materiału.

Wg mnie kompromisem między wygodą, wagą i trwałością będzie GF.

Napisano

Witam, ostatnio stałem przed takim samym wyborem i zauważyłem, że tak naprawdę C-2 wymiarowo jest takie samo jak SLR więc różnią się chyba tylko zastosowanymi materiałami.

Ostatecznie kupiłem SLR póki co testów nie robiłem, ale siodło już w rowerze pierwsze wrażenie (wcześniej miałem WTB Pure V) strasznie twarde i niewygodne... 10 min ustawiania kilka przymiarek, poprawek jest ok :) na pewno nie wybrałbym się bez pampersa na wycieczkę choćby 30km na nim, ale jestem pewien, że siodło będzie wygodne. NAJWAŻNIEJSZE to dobrze je ustawić :D , ponoć bardzo wygodne siodła to Fizik Aliante, ale to tylko z drugiej ręki wiem bo sam nie jeździłem.

Napisano

Używam siodełka SLR XP do Cross Country od ponad 2 lat i 100km nie stanowi większego problemu natomiast bardzo długo trwało zanim moje łaskawe cztery litery się z nim skumplowały. Naprawdę kilka razy już zwątpiłem ale teraz jest super chociaż jest trochę deskowate ;). Tak jak już wcześniej napisał miciu22 jak nie pojeździsz to się nie dowiesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...