bigstuff Napisano 19 Stycznia 2012 Napisano 19 Stycznia 2012 Witam, Zaczynam się zastanawiać nad wyborem siedziska, którego głównymi atutami ma być wygoda i długowieczność. Na ten cel będę mogę przeznaczyć ok 300 zł. Skłaniam się ku siodłom Selle Italia, podpierając się sporą ilością pozytywnych komentarzy na temat modeli SLR. Oto moje typy: Selle Italia SLR XP Cl Selle Italia SLR Gel Flow Selle Italia SLR XC Które z nich jest najbardziej godne uwagi? Najbardziej przekonuje mnie 1 opcja. Może polecicie coś innego? Pozdrawiam
ciuciu Napisano 19 Stycznia 2012 Napisano 19 Stycznia 2012 ja uzywam ostatniego ale teraz bralbym gel flola. Wszystkie sa fajne a wygoda hm przy niecalych 200 gramach no nie wiem czy tak sie da . Powiem tak pierwszy tydzien tylek peka a potem sie przyzwyczaja i mozna smigac:-)
bigstuff Napisano 19 Stycznia 2012 Autor Napisano 19 Stycznia 2012 Szczerze powiedziawszy nie jestem maniakiem lekkości, wolę dołożyć do wagi te, powiedzmy 40 gramów i ulżyć dupie, jeśli jest taka możliwość. Niekoniecznie musi to być siodło kosztujące 300. Selle Italia C-2 Gel Flow ?
miciu22 Napisano 19 Stycznia 2012 Napisano 19 Stycznia 2012 Dopóki nie pojeździsz, to nie wiesz, czy Ci będzie odpowiadało. Mam siodełko z pierwszego linka, tylko ma już 2. lata i byłem przerażony jego wyglądem. Okazało się, że trasa ponad 200 km, to żaden problem, a czasem śmigam w zwykłych spodenkach. Jednak skóra na poszyciu jest delikatna i szybko się przeciera na bokach.
ukaniex Napisano 19 Stycznia 2012 Napisano 19 Stycznia 2012 Poleć mi jakiś materac, lepszy sprężynowo bonellowy, sprężynowo kieszonkowy, wysokoelastyczny czy lateksowy? Temat wałkowany pierdylion razy. Każdy jest inaczej zbudowany i nikt nie zna Twojego tyłka lepiej niż Ty sam. Każde z w/w siodeł jest w jakimś stopniu różne. Ani nie będą super wygodne, a tym bardziej długowieczne. SLR XP jest wygodniejszy od SLR XC ale z gorszego materiału. Wg mnie kompromisem między wygodą, wagą i trwałością będzie GF.
Gość Napisano 19 Stycznia 2012 Napisano 19 Stycznia 2012 Witam, ostatnio stałem przed takim samym wyborem i zauważyłem, że tak naprawdę C-2 wymiarowo jest takie samo jak SLR więc różnią się chyba tylko zastosowanymi materiałami. Ostatecznie kupiłem SLR póki co testów nie robiłem, ale siodło już w rowerze pierwsze wrażenie (wcześniej miałem WTB Pure V) strasznie twarde i niewygodne... 10 min ustawiania kilka przymiarek, poprawek jest ok na pewno nie wybrałbym się bez pampersa na wycieczkę choćby 30km na nim, ale jestem pewien, że siodło będzie wygodne. NAJWAŻNIEJSZE to dobrze je ustawić , ponoć bardzo wygodne siodła to Fizik Aliante, ale to tylko z drugiej ręki wiem bo sam nie jeździłem.
mixchris Napisano 19 Stycznia 2012 Napisano 19 Stycznia 2012 Używam siodełka SLR XP do Cross Country od ponad 2 lat i 100km nie stanowi większego problemu natomiast bardzo długo trwało zanim moje łaskawe cztery litery się z nim skumplowały. Naprawdę kilka razy już zwątpiłem ale teraz jest super chociaż jest trochę deskowate . Tak jak już wcześniej napisał miciu22 jak nie pojeździsz to się nie dowiesz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.