Skocz do zawartości

[Kaseta]Problem z ilością rzędów

Airsofter

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Mam problem z piastą (FH-RM30) i kaseta(CS-HG30).Konkretniej, gdy kupywałem piastę na stronie sklepu było napisane że jest pod 7 rzędów a jako kasety nie miałem wziełem powyższą.Wczoraj wszystko przyszło ale nie sprawdzałem kompatybilności tych cześći tylko odrazu zawiozłem obręcz,piastę i szprychy do zaplotu koła.Dziś jakie było moje zdziwienie gdy po przymiarce kasety zauwarzyłem odstęp wielkości jednej koronki O.o. Jako że miałem iść od razu do kolegi żeby mi zakręcił tą kasetę (tak było w planach) sprawdzilśmy u niego , jego starą kasetę 8 rzędową która pasowała jak ulał. Teraz meritum: co ja mam zrobić ? Dać jakieś podkładki dystansujące czy domagać się od sklepu zwrotu/zamiany na inną ?

Napisano

Sprawa wyglada tak, że są bebenki tylko pod kasety 7-rzędowe, lub 8/9/10 rzędowe. Kupiłeś piastę pod kasetę 7-rzędową, która jest "węższa" z racji mniejszej ilości biegów niż kaseta 8/9/10 biegowa. Sklep wysłał to co zamówiłeś, jeżeli nie mineło zbyt dużo czasu, być może zgodzą się na wymianę.

Kasety 7-rzędowe https://secure.centrumrowerowe.pl/016221/Shimano_CS_HG41_7rz_kaseta_zebatek_Acera_11_28/Produkt.aspx

Zastanawiające jest to, że kolegi 8-biegowa pasowała na ten bębenek, niech kolega poda model tej kasety.

Ten odstęp wielkości zębatki, czy kaseta wystaje poza bębenek, czy też zostaje Ci miejsce? Gdzie jakie podkładki chcesz dać...

Mile widziane zdjęcie problemu, bo albo ja jestem zmeczony, albo nie rozumiem Ciebie.

Napisano

Mam tą samą piastę i tą samą kasetę. Po prostu kup dystans za złotówkę czy ile on tam kosztuje i wsadź obok największej koronki od strony piasty. Wszytko będzie ładnie działać. Powinieneś się cieszyć, bo nie będziesz miał problemu z przejściem na napęd 8-9rzędowy.

Napisano

Lyndowss

Dzięki, a możesz podać jakiś link do tych dystansów bo ja nie mogę znaleźć nic ;)

Ten odstęp wielkości zębatki, czy kaseta wystaje poza bębenek, czy też zostaje Ci miejsce? Gdzie jakie podkładki chcesz dać...

Zostaje miejsce, modelu konkretnego nie podam ale mogę napisać że zdjęte z Signa DS.

Napisano

Ok, nie ważne, już rozumiem problem :). Swoją drogą nie sądziłem że pod modelem CS-HG30 kryje się kaseta 7 i 8 biegowa, to mnie myliło.

Tak jak poprzednik, potrzebujesz odpowiedniego dystansu aby korzystać z kasety 7-biegowej. Według mnie nie wyszedłeś na tym najgorzej, jeżeli piasta będzie się dobrze sprawować a Ty będziesz pamiętał o serwisie.

Napisano

Jak możesz to podjedź do jakiegoś dobrego rowerowego sklepu i tam Ci odsprzedadzą. Możesz też zastosować byle jaką zębatkę od innej kaset 7-biegowej. Ustawisz zakres przerzutki i będzie działało. Zrobiłbym Ci zdjęcie, ale nie będę specjalnie kasety demontować. Po opisie to ja nie wiem w sumie na co jest ten dystans, ale to chyba nie to.

Napisano

kubek20 Wcale nie, bo ostatnio coś takiego chciałem zrobić, ale jak przyjrzysz się ostatniej koronce to ona ma taką blokadę i nie wejdzie dalej. NIE da się zamontować dwa razy najmniejsza koronkę.

• Mod Team
Napisano

Ależ wy macie problemy ... bierzesz jakąś rurke stalową, pcv może być nawet z palladu i księżycowego kamienia, grunt zeby miała średnice bebenka, tak mniej wiece, raczej bardziej wiecej nież mniej, ucinacie pierścień o grubości chyba ok 2.5mm nie wiem trzeba zmierzyć dokładnie ile zakładacie przed kasete i problem rozwiązany ...

P.S. jak chcecie to robić z księżycowego kamienia, moze być problem z cięciem :teehee: dlatego pozostałbym przy PCV, nawet ze zużytej tuby po silikonie by sie nadała ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...