Skocz do zawartości

[przerzutka przód] kompatybilność 10rz z 9rz łańcuchem

leo2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Szykuje mi się wymiana ramy, w tym również na nową przerzutkę przednią montowaną bezpośrednio do ramy tzw. "direct mount", wszystkie które widziałem były do napędów 3x10, a ja muszę zostać przy starym 3x9.

W związku z tym czy nowa przerzutka przednia będzie kompatybilna z łańcuchem 9rz ?

Ewentualnie czy ktoś widział przerzutke przednią direct mount 9rz?

Napisano

Będzie działało ja wcześniej miałem przerzutkę XTR'a pod dyna sys z dual control i działało bez problemów (ja to jeszcze miałem w układzie 2x9 także u Ciebie na 100% będzie działało).

Chyba nie było przerzutek Direct Mount pod 9s ale ręki za to sobie uciąć nie dam.

Pozdrawiam

Napisano

Nie byłbym tak do końca pewny czy będzie działać, ponieważ łańcuch pod 10 jest dużo cieńszy więc i element, który służ do przerzucania łańcucha będzie ciut węższy niż napędzie 9. Dużo bardziej prawdopodobne będzie jak do przedniej przerzutki założysz łańcuch z 10, który bez problemu współpracuje z kasetą pod 9

Napisano

W Twomarku znalazłem jeszcze http://twomark.pl/przerzutka-przod-shimano-slx-fdm-660-direct-mount,p,22465 . Przerzutka ta jest dostępna, w przeciwieństwie do tej z poprzedniego linku (model z 2008 roku - brak u polskiego dystrybutora). W centrumrowerowe.pl otrzymałem również informację, że przednia przerzutka 10s będzie współpracowała z resztą napędu 9s choć łańcuch może się w skrajnym położeniu ocierać.

Napisano

Dzięki za podpowiedź.

Jeszcze jedna rzecz mnie nurtuje w związku z wymianą ramy. suport jest w standardzie BB-92 czy są jakieś inne rozwiązania niż Shimano, szczególnie związaną z łatwa wymianą łożysk.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...