leo2 Napisano 8 Stycznia 2012 Napisano 8 Stycznia 2012 Witam Szykuje mi się wymiana ramy, w tym również na nową przerzutkę przednią montowaną bezpośrednio do ramy tzw. "direct mount", wszystkie które widziałem były do napędów 3x10, a ja muszę zostać przy starym 3x9. W związku z tym czy nowa przerzutka przednia będzie kompatybilna z łańcuchem 9rz ? Ewentualnie czy ktoś widział przerzutke przednią direct mount 9rz?
Gość Napisano 8 Stycznia 2012 Napisano 8 Stycznia 2012 Będzie działało ja wcześniej miałem przerzutkę XTR'a pod dyna sys z dual control i działało bez problemów (ja to jeszcze miałem w układzie 2x9 także u Ciebie na 100% będzie działało). Chyba nie było przerzutek Direct Mount pod 9s ale ręki za to sobie uciąć nie dam. Pozdrawiam
darekc Napisano 9 Stycznia 2012 Napisano 9 Stycznia 2012 Nie byłbym tak do końca pewny czy będzie działać, ponieważ łańcuch pod 10 jest dużo cieńszy więc i element, który służ do przerzucania łańcucha będzie ciut węższy niż napędzie 9. Dużo bardziej prawdopodobne będzie jak do przedniej przerzutki założysz łańcuch z 10, który bez problemu współpracuje z kasetą pod 9
Kajack Napisano 9 Stycznia 2012 Napisano 9 Stycznia 2012 Witam, podobny problem stanął również przede mną . Znalazłem coś takiego: http://www.centrumrowerowe.pl/Pages/DetaleProduktu.aspx?id=09903088102 , więc przerzutki 3x9 w przyrodzie występowały. Pozostaje kwestia dostępności... Jak się czegoś dowiem dam znać. Pozdrawiam
crazycode Napisano 9 Stycznia 2012 Napisano 9 Stycznia 2012 Prawie rok mam przerzutkę przednią XT Dyna-Sys, korbę XT też Dyna-Sys i śmiga pięknie z łańcuchem 9-rzędowym
Mod Team Puklus Napisano 9 Stycznia 2012 Mod Team Napisano 9 Stycznia 2012 Skoro 9s smiga z łańcuchem 8s to tutaj powinno być analogicznie.
Kajack Napisano 10 Stycznia 2012 Napisano 10 Stycznia 2012 W Twomarku znalazłem jeszcze http://twomark.pl/przerzutka-przod-shimano-slx-fdm-660-direct-mount,p,22465 . Przerzutka ta jest dostępna, w przeciwieństwie do tej z poprzedniego linku (model z 2008 roku - brak u polskiego dystrybutora). W centrumrowerowe.pl otrzymałem również informację, że przednia przerzutka 10s będzie współpracowała z resztą napędu 9s choć łańcuch może się w skrajnym położeniu ocierać.
mixchris Napisano 10 Stycznia 2012 Napisano 10 Stycznia 2012 Na zdjęciu bardziej wygląda na E-type bez mocowania pod suport niż na Direct Mount więc przed zakupem bym się upewnił. A ja znalazłem takie przerzutki obie to modele na MEGA-9: FD-M771-D XT XT XT FD-M771 super cena (2046001398) - Aukcje internetowe Allegro FD-M661-D Rowerownia - Sklep i serwis rowerowy Poznań, Części, Przerzutki, Przerzutki przednie, Przerzutka Shimano SLX FD-M661-D
leo2 Napisano 10 Stycznia 2012 Autor Napisano 10 Stycznia 2012 Dzięki za podpowiedź. Jeszcze jedna rzecz mnie nurtuje w związku z wymianą ramy. suport jest w standardzie BB-92 czy są jakieś inne rozwiązania niż Shimano, szczególnie związaną z łatwa wymianą łożysk.
darekc Napisano 11 Stycznia 2012 Napisano 11 Stycznia 2012 Nie wiem czy o tym samym myślimy ale Shimano obecnie ma suporty z gwintem BSA
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.