Skocz do zawartości

[amortyzator] Epicon LOD 2011 Jak wyliczyć odpowiednie ciśnienie. (50-55kg)

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Łatwo sobie wyobrazić, że sprężyna negatywna "osłabia" działanie tej pozytywnej (przynajmniej na początku ugięcia). Wywalając negatywną "utwardzamy" pozytywną a to chyba nie o to nam chodzi.

Nie do końca.

Sprężyna negatywna ma za zadanie "przełamać" opór sprężyny głównej- czyli ma powodować ugięcie amorka na małych nierównościach. Posiadacze amortyzatorów na wiatr zapewne zauważyli pewien początkowy opór amortyzatora, czy też mała czułość na nierówności w początkowej fazie skoku. Aby "uczulić "amorki na uderzenia o mniejszej sile ( załóżmy teoretycznie ,że będzie to poniżej 100N ) stosuje się albo sprężyny stalowe ( sporadycznie tytanowe) lub regulowane powietrzne ( DualAir w RSach). Amorek bez sprężyny negatywnej będzie wymagał większej siły do rozpoczęcia pracy- czyli będzie "nieczuły" na małe nierówności , ale po przekroczeniu pewnej siły ( wspomniane teoretyczne 100N) amorek będzie pracował normalnie.

IMO nieco tępa praca Epicona wynika raczej ze zbyt wysokiej fabrycznej wartości tłumienia i/lub kiepskiego oleju w tłumiku oraz nieprawidłowego SAGu .

Napisano

http://endurorider.pl/2008/07/rockshox-pilot-xc/ - ten widelec o "wyścigowej" charakterystyce pracy był tak niebotycznie tępy, że nie byłem w stanie na nim jeździć. Jeździłem, czy też próbowałem, jeździć poniżej wszelkich sugerowanych ciśnień i nic to nie dało a lekki nie jestem.

Szczerze mówiąc nie bardzo sobie wyobrażam wyciąganie sprężyny negatywnej z widelca o jednej komorze powietrznej, ale z chęcią poczytam jak to pomogło innym ;)

• Mod Team
Napisano

Skoro tak to wstawcie może tutaj jakiegoś manuala z rozbiórki tego epicona. Będę mógł siostrze na wiosnę rozebrać i zmienić olej na rzadszy, bo na oryginalnym rzeczywiście zamula.

Napisano

Oczywiście autoryzowany serwis nie uważa aby to była wina oleju, skoro producent taki dał, to znaczy, że taki ma być. ;)

Napisano
Skoro tak to wstawcie może tutaj jakiegoś manuala z rozbiórki tego epicona. Będę mógł siostrze na wiosnę rozebrać i zmienić olej na rzadszy, bo na oryginalnym rzeczywiście zamula.

A proszę bardzo SR SUNTOUR Cycling

Nie przebrnąłem do końca bo trochę tego jest ale coś się zaczyna dziać :thumbsup: od 180 strony. Tyle udało mi się znaleźć. Powodzenia trochę duży ten plik 46.1 mega.

Workshop Book tam szukajcie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...