Skocz do zawartości

[amortyzator] Reba

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To psikaj sobie wodą zamiast brunoxem jeżeli nie widzisz różnicy. Naprawdę dobre rady są wyjątkowo cenne :/ Serwis raz na miesiąc to przesada no chyba, że ktoś codziennie jeździ po Bieszczadach i non stop leje a widelec nie widzi nic innego niż błoto.

Czyszczenie goleni z błota, brunox i stosowanie się do wytycznych z manuala co robić po ilu godzinach i nie ma potrzeby aby raz na miesiąc rozbierać widelec poza ekstremalną sytuacją jaką opisałem powyżej.

Napisano

Właśnie co do serwisu reby i innych amortyzatorów. Pomijając sprawy z serwisem i dbaniem o czyste golenie to jest jakiś neopren albo coś podobnego czym dałoby się osłonic golenie. Są one przecież najbardziej narażone na czynniki zewnętrzne. Kiedyś były stosowane "mało estetyczne" gumy...

• Mod Team
Napisano

Lizard Skins robi takie właśnie osłony na widelec i damper, na allegro czasem są, teraz nie widzę, pewnie gdzieś w polskich internetach jest :)

Co do Kashimy to dodam, że podobno działa tak świetnie, że Fox musiał utwardzić tłumik (przeczytane gdzieś w internecie)

Napisano

Neopran na widelcu to porażka :( On nie chroni lag tylko zbiera syf pod spodem i wydajnie pomaga w ich [lag] niszczeniu. Niestety tak to się kończy. Ta kwestia była wielokrotnie opisywana i po pierwszych zachwytach ludzie odeszli do neopranu na widelcu. Ja też. Podobnie było z shock bootsami czyli gumowymi osłonami: niby świetnie a w środku błoto :/

Na damperze jest lepiej, ale też trzeba uważać. Osobiście preferuje regularne czyszczenie goleni i brunoxa - póki co sprawdziło się w każdym widelcu jaki miałem do tej pory. U znajomych tak samo.

Współczesne widelce (oprócz najniższych serii) mają naprawdę niezłe uszczelki przeciw kurzowe i wystarczy dbać o amora aby było dobrze i obyło się bez zniszczeń.

Napisano
enduroriderPL No tak, ale w Duro jest zwykła anoda, a nie jak w RS'ach specjalna powłoka zmniejszająca tarcie.

Jak ktos ma ochote to moze napisac do producenta rur dla RSa i spytac sie czy Rock Shox "osobiscie" naklada wartswe koncowa, czy produkt finalny wychodzi z TecLine.

Link do firmy - http://www.teclin.net/

Widze, ze strona glowna sie zmienila i nie otwiera mi produktow, gdzie byly ladne zdjecia dolnych lag RSa.

Napisano

Nikt z producentów niczego nie sam nie nakłada i dobrze o tym wiesz :D Wszystko jest zlecane na zewnątrz i z tego co się orientuje to tylko SR Suntour i CHYBA RST mają własne fabryki. Kiedyś, dawno temu, kiedy Marcok miał fabrykę we Włoszech to sami osadzali lagi w koronach, ale nie wydaje mi się aby sami produkowali i anodowali rury.

Napisano

Nikt z producentów niczego nie sam nie nakłada i dobrze o tym wiesz :D Wszystko jest zlecane na zewnątrz i z tego co się orientuje to tylko SR Suntour i CHYBA RST mają własne fabryki. Kiedyś, dawno temu, kiedy Marcok miał fabrykę we Włoszech to sami osadzali lagi w koronach, ale nie wydaje mi się aby sami produkowali i anodowali rury.

No wlasnie niby wiem, ale nie majac 100% dowodow, troche glupio jednoznaczne osady dawac.

Nie znam agielskiego w stopniu komunikatywnym, wiec moze ktos napisze do nich.

Na dole wewnetrznej lagi RVLa mam ich stare logo.

Napisano

Według mnie taki osąd jest o tyle prosty, że koszt wybudowanie takiej fabryki jest tak ogromny że nie byłoby to opłacalne dla jednego producenta z wyjątkiem sytuacji gdy byłby światowym monopolistą. Wątpię aby Teclin powiedział prawdę czyli co, komu i w jakim zakresie robią z uwagi na tajemnicę handlową :)

Napisano

To psikaj sobie wodą zamiast brunoxem jeżeli nie widzisz różnicy. Naprawdę dobre rady są wyjątkowo cenne :/ Serwis raz na miesiąc to przesada no chyba, że ktoś codziennie jeździ po Bieszczadach i non stop leje a widelec nie widzi nic innego niż błoto.

Czyszczenie goleni z błota, brunox i stosowanie się do wytycznych z manuala co robić po ilu godzinach i nie ma potrzeby aby raz na miesiąc rozbierać widelec poza ekstremalną sytuacją jaką opisałem powyżej.

Psikniesz sobie brunoxem po lagach i przez ile czujesz poprawę w pracy? 5 ugięć? 10?

Lizard Skins robi takie właśnie osłony na widelec i damper, na allegro czasem są, teraz nie widzę, pewnie gdzieś w polskich internetach jest :)

Co do Kashimy to dodam, że podobno działa tak świetnie, że Fox musiał utwardzić tłumik (przeczytane gdzieś w internecie)

Kashima odpowiada za małe tarcie a nie za liniowość działania tłumika (bo to by wyjaśniało po co go utwardzać). Idąc tym tokiem myślenia, przy zatartym amortyzatorze po wyjęciu tłumika amortyzator powinien działać lepiej ;)

Napisano

Brunox poprawia płynność ugięcia redukując tarcie pomiędzy uszczelkami a lagami, ale przede wszystkim używam go po to żeby wyciągnąć brud spod uszczelek kurzowych. W normalnej eksploatacji psikam ze dwa razy w tygodniu i to mi w zupełności wystarczy. Jeżeli amor jest zasyfiony w środku to nic mu nie pomoże a psikanie brunoxem to w takim przypadku pudrowanie syfa. Deo to środek, który pomaga a nie reanimuje dogorywające widelce.

Na 10 ugięć starcza olej silikonowym z lidla. Film, który zostawia brunox utrzymuje się bez porównania dłużej, ale tak jak wszystkie środki tego typu nie jest wieczny.

• Mod Team
Napisano

To dodaję jeszcze źródło odnośnie Kashimy http://www.velonews.pl/sprzet/testy/2572-fox-f100x-2012-test-wrazenia-z-jazdy-i-budowa-

O Brunoxie były już dziesiątki tematów, więc nie widzę sensu powtarzania ciągle tego samego, ale jak się nie dba o sprzęt (brunoxem, czy czymkolwiek innym)to później widać na allegro Reby za 700 zł z wyżartą połową powłoki z goleni, bo syf był pod uszczelkami i komuś się nie chciało wyczyścić :/

Napisano

Fajny test, ale okrutnie trąci mi odesłaniem do tzw: autoryzowanej dystrybucji FOX'a w Polska o której już nie raz czytałem na różnych forach i były to opinie dyskusyjne delikatnie rzecz ujmując :>

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...