Skocz do zawartości

[stery] lekki luz czy tak ma być?

AXE95

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No to trza nacisnąć dźwignię hamulca, złapać za stery i poruszać w przód i tył - zobaczyć czy jest luz. Tyle. Jeśli jest to wyklucza to raczej luz na widelcu, choć może być w obu miejscach :)

Napisano

Pobawiłem się trochę z tym. Odkręciłem 2 poziome śruby, odkręciłem lekko pionową i zakręciłem 2 poziome. Luz był większy. Następnie dokręciłem pionową śrubkę i luz jest mniejszy ale nadal występuje. Szczególnie to widać jak wcisnę przedni hamulec i widać że opona się rusza lekko, a pedał przesuwa się ok 3-4 mm względem ziemi. Ktoś wyżej pisał że to luz amortyzatora. Mój amortyzator to Sr Suntour XCR 2009, a przebieg to około 300 km.

Napisano

Najpierw dokręca się pionową śrubę żeby ustalić luz a później poziome żeby kierownica się nie obracała względem widelca.

Jak masz hamulce tarczowe to przy zaciśniętym hamulcu koło zawsze będzie miało lekki luz, nie wiem z czego to wynika może ze sposobu w jaki klocki siedzą w zacisku.

Napisano

Ja robie tak.

- popuszczam poziome śrubki mostka

- pionową dokręcam tak, żeby jak pokręcę za koło na boki (jak przy skręcaniu rowerem), chodziło bez żadnego oporu.

- dokręcam po kawałeczku aż poczuje opór przy skręcaniu (trzymając za koło a nie kierownice), jak pojawi się opór cofam minimalnie do momentu zniknięcia oporu.

- ustawiam kierownicę i koło w jednej osi

- dokręcam poziome

Napisano

Pobawiłem się trochę z tym. Odkręciłem 2 poziome śruby, odkręciłem lekko pionową i zakręciłem 2 poziome. Luz był większy. Następnie dokręciłem pionową śrubkę i luz jest mniejszy ale nadal występuje. Szczególnie to widać jak wcisnę przedni hamulec i widać że opona się rusza lekko, a pedał przesuwa się ok 3-4 mm względem ziemi. Ktoś wyżej pisał że to luz amortyzatora. Mój amortyzator to Sr Suntour XCR 2009, a przebieg to około 300 km.

Ja treści tego posta nie rozumiem. Dlaczego opona rusza się przy wciśnięciu przedniego hamulca?? Przemieszcza się na obręczy? Marszczy się z powodu niskiego ciśnienia? Co ma pedał do luzu na sterach?

Napisano

Naciskam przedni hamulec i ruszam do przodu i do tyłu wtedy pedał przesuwa się kilka mm względem ziemi. Przednie koło też widać że się porusza do przodu i do tyłu. I stąd moje pytanie czy taki lekki luz jest normalny czy jeśli nacisnę przedni hamulec i zacznę ruszać rowerem do przodu i do tyłu to rower nie powinien się lekko kołysać.

Napisano

Ale skąd wziął się ten ruszający się pedał.

Żeby to zobrazować i rowiać wszelkie wątpliwości, nagraj ten defekt komórką i prześlij na tuba.

Napisano

Tutaj nie chodzi o sam pedał tylko o całą ramę itd. Z tym że jak ruszam do przodu i do tyły rowerem to jeśli popatrzę na pedał to to lepiej widać.

Napisano

Luz a sterach jest wyczuwalny jak złapiesz stery palcami (część nad główką ramy) i wtedy pobujasz rowerem (na hamulcu).

" Jeśli czujesz, że elementy twoich sterów poruszają się pod palcami - wiedz, że coś niedobrego się dzieje z Twoim rowerem" ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...