AXE95 Napisano 25 Grudnia 2011 Napisano 25 Grudnia 2011 Siema, tak jak w temacie mam lekki luz na sterach i zastanawiam się czy tak ma być. Stery a head oczywiście.
enkoder Napisano 25 Grudnia 2011 Napisano 25 Grudnia 2011 Poluźnij mostek, dokręć z czuciem górną śrubę sterową i dokręć mostek, robiłeś tak?
Mod Team Franio Napisano 26 Grudnia 2011 Mod Team Napisano 26 Grudnia 2011 Chyba? Upewnij się i daj znać czy pomogło.
gello1 Napisano 26 Grudnia 2011 Napisano 26 Grudnia 2011 AXE95 a może to lu na goleniach amortyzatora a nie na sterach
tobo Napisano 26 Grudnia 2011 Napisano 26 Grudnia 2011 No to trza nacisnąć dźwignię hamulca, złapać za stery i poruszać w przód i tył - zobaczyć czy jest luz. Tyle. Jeśli jest to wyklucza to raczej luz na widelcu, choć może być w obu miejscach
AXE95 Napisano 26 Grudnia 2011 Autor Napisano 26 Grudnia 2011 Pobawiłem się trochę z tym. Odkręciłem 2 poziome śruby, odkręciłem lekko pionową i zakręciłem 2 poziome. Luz był większy. Następnie dokręciłem pionową śrubkę i luz jest mniejszy ale nadal występuje. Szczególnie to widać jak wcisnę przedni hamulec i widać że opona się rusza lekko, a pedał przesuwa się ok 3-4 mm względem ziemi. Ktoś wyżej pisał że to luz amortyzatora. Mój amortyzator to Sr Suntour XCR 2009, a przebieg to około 300 km.
Koen Napisano 26 Grudnia 2011 Napisano 26 Grudnia 2011 Najpierw dokręca się pionową śrubę żeby ustalić luz a później poziome żeby kierownica się nie obracała względem widelca. Jak masz hamulce tarczowe to przy zaciśniętym hamulcu koło zawsze będzie miało lekki luz, nie wiem z czego to wynika może ze sposobu w jaki klocki siedzą w zacisku.
AXE95 Napisano 26 Grudnia 2011 Autor Napisano 26 Grudnia 2011 Dokładnie tak robię z tym że mam v-brake.
rmn1 Napisano 26 Grudnia 2011 Napisano 26 Grudnia 2011 Ja robie tak. - popuszczam poziome śrubki mostka - pionową dokręcam tak, żeby jak pokręcę za koło na boki (jak przy skręcaniu rowerem), chodziło bez żadnego oporu. - dokręcam po kawałeczku aż poczuje opór przy skręcaniu (trzymając za koło a nie kierownice), jak pojawi się opór cofam minimalnie do momentu zniknięcia oporu. - ustawiam kierownicę i koło w jednej osi - dokręcam poziome
tobo Napisano 26 Grudnia 2011 Napisano 26 Grudnia 2011 Pobawiłem się trochę z tym. Odkręciłem 2 poziome śruby, odkręciłem lekko pionową i zakręciłem 2 poziome. Luz był większy. Następnie dokręciłem pionową śrubkę i luz jest mniejszy ale nadal występuje. Szczególnie to widać jak wcisnę przedni hamulec i widać że opona się rusza lekko, a pedał przesuwa się ok 3-4 mm względem ziemi. Ktoś wyżej pisał że to luz amortyzatora. Mój amortyzator to Sr Suntour XCR 2009, a przebieg to około 300 km. Ja treści tego posta nie rozumiem. Dlaczego opona rusza się przy wciśnięciu przedniego hamulca?? Przemieszcza się na obręczy? Marszczy się z powodu niskiego ciśnienia? Co ma pedał do luzu na sterach?
AXE95 Napisano 26 Grudnia 2011 Autor Napisano 26 Grudnia 2011 Naciskam przedni hamulec i ruszam do przodu i do tyłu wtedy pedał przesuwa się kilka mm względem ziemi. Przednie koło też widać że się porusza do przodu i do tyłu. I stąd moje pytanie czy taki lekki luz jest normalny czy jeśli nacisnę przedni hamulec i zacznę ruszać rowerem do przodu i do tyłu to rower nie powinien się lekko kołysać.
enkoder Napisano 26 Grudnia 2011 Napisano 26 Grudnia 2011 Ale skąd wziął się ten ruszający się pedał. Żeby to zobrazować i rowiać wszelkie wątpliwości, nagraj ten defekt komórką i prześlij na tuba.
AXE95 Napisano 26 Grudnia 2011 Autor Napisano 26 Grudnia 2011 Tutaj nie chodzi o sam pedał tylko o całą ramę itd. Z tym że jak ruszam do przodu i do tyły rowerem to jeśli popatrzę na pedał to to lepiej widać.
rmn1 Napisano 26 Grudnia 2011 Napisano 26 Grudnia 2011 Luz a sterach jest wyczuwalny jak złapiesz stery palcami (część nad główką ramy) i wtedy pobujasz rowerem (na hamulcu). " Jeśli czujesz, że elementy twoich sterów poruszają się pod palcami - wiedz, że coś niedobrego się dzieje z Twoim rowerem"
AXE95 Napisano 26 Grudnia 2011 Autor Napisano 26 Grudnia 2011 Dobra dzięki za odpowiedzi popytam kolegi który jest bardziej doświadczony od mnie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.