Skocz do zawartości

[pedały] spd - kilka pytań kompletnego laika

aaalata

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Nie mam o tym pojęcia a chciałbym sprezentować kumplowi pedały spd na urodziny. Kumpel jeździ xc, maratony, góry, błoto, śnieg.

Pytanie:

Czy pedały kupuje się z blokami, czy też buty kupuje się z blokami i jak to wszystko do siebie pasuje od różnych producentów?

Tzn, jak wybiorę jakieś pedały (np jakiś model shimano) to czy ograniczę koledze wybór butów tylko do tego producenta?

Czy to jest tak, że do danego modelu pedałów pasują tylko jakieś dedykowane bloki, ale jednocześnie te bloki będą pasować do dowolnych butów?

Nigdy spd nie używałem i nie kupowałem a chciałbym żeby prezent był sensowny i nie ograniczał kumpla w wyborze.

liczę na kilka słów wyjaśnienia, wojtek

• Mod Team
Napisano

Bloki są w komplecie z pedałami i pasują do obuwia (rowerowego oczywiście) dowolnego producenta, także kolega nie będzie miał żadnego ograniczenia przy jego wyborze. Pedały i buty nie muszą być tej samej firmy. Twój kolega startuje w maratonach, jednak nie napisałeś czy mają to być jego pierwsze zatrzaski oraz ile chcesz na nie wydać.

• Mod Team
Napisano

Bloki są zazwyczaj w komplecie z pedałami. Bloki od pedałów mtb pasują do butów mtb więc nie ma strachu a jeżeli jest coś nie halo to bloki można dokupić osobno.

Drugi na pudle.

Napisano

Kolega ma już SPD? Jeśli tak, możesz nie trafić z prezentem. Przede wszystkim pedałów nie trzeba zmieniać co chwilę, więc będą leżały i się kurzyły. Druga sprawa, producentów i ich systemów jest kilka: Shimano, Time, Crank Brothers. Jeżeli kolega ma już pedały np. Time, a Ty kupisz SPD Shimano, będą mu kompletnie niepotrzebne.

Skoro faktycznie chcesz mu coś kupić coś takiego, lepiej z nim wcześniej pogadaj.

Napisano

Hej.

Dzięki za odpowiedzi.

Kolega nie ma i nie miał jeszcze spd. Gadałem z nim, nosi się z zamiarem kupna od pewnego czasu ale marudzi, że buty plus pedały to spory wydatek. Więc prezent powinien być trafiony....

Nie interesowałem się jeszcze cenami pedałów ale generalnie chciałbym wydać do 150 zeta (na pedały). Chyba, że za 200 zeta można kupić dużo lepsze to do 200 zeta.

Napisano

Warto, żebyś poczytał trochę o różnych systemach gdyż co do konstrukcji i funkcji różnią się a to może mieć wpływ na wybór.

1. Pedały crank/time/look wybierają często osoby, które użytkują rower w błocie - te systemy są mniej wrażliwe na zapychanie a to z kolei wpływa na łatwość wpinania/wypinania.

2. Powyższe systemy wybierają też osoby, które mają dolegliwości kolan lub też takie dolegliwości odczuwają z powodu użytkowania spd - shimano ma w stosunku do powyższych mały luz i to nie każdy lubi.

3. Shimano posiada regulację siły wpięcia wiele osób tego potrzebuje - np ja.

4. Nowe bloki do np cranków nie są tanie, shimano można trafić w dużo lepszej cenie - to na przyszłość.

Ja długo użytkowałem shimano, potem chwilę cranki i znowu wróciłem do shimano.

Napisano

Również polecam PD-M540. Moje pierwsze spd i jestem zadowolony, cenowo ok i co istotne mają regulację siły wypięcia tak jak napisał tobo. Także jak na pierwszy to 540 będą w sam raz ;)

Napisano

Nie interesowałem się jeszcze cenami pedałów ale generalnie chciałbym wydać do 150 zeta (na pedały). Chyba, że za 200 zeta można kupić dużo lepsze to do 200 zeta.

Musisz BARDZO kolegę lubić skoro chcesz mu za tyle kasy prezent sprawić :)

A z drugiej strony to zaje....ty prezent. Mało takich przyjaciół jest na świecie...

Napisano

Kolegę BAAADZO lubimy - więc na prezent się zrzucamy.... ale nie w tym rzecz...

Kolega mówił kiedyś, że chce spd z platformami. Czy takie rozwiązanie zdaje egzamin? Czy też, jak zwykle, jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego...?

Niby można wtedy również w zwykłych butach na miasto wyskoczyć, ale w praktyce i tak się na to miasto nie wyskakuje. A buty spd można kupić ładne i do miasta się udać, w nich.

Jako, że pedałki kupuję dzisiaj to pozwalam sobie wrzucić 2 linki. Na pewno da się znaleźć taniej ale patrzyłem w moim mieście z odbiorem osobistym.

Czy obydwa zestawy to dobry wybór, czy któreś są wyraźnie gorsze?

http://allegro.pl/nowe-pedaly-spd-shimano-pd-m545-platformy-krakow-i1944358581.html

http://allegro.pl/pedaly-slx-spd-shimano-pd-m540-blk-srebrne-krakow-i1980040784.html

(któreś czyli 545, 540 są na tym forum w wielu wątkach polecane...)

Napisano

Ja posiadam m770. Miałem te plastikowe nakładki, bardzo fajna rzecz za 20zł. Dopóki nie napotkasz na drodze kuszącego murka...prawa nakładka nie przeżyła :( A teraz nauczyłem/przyzwyczaiłem się jeździć do roboty w cywilnych butach(w SPD w pracy nie wygodnie) na 770tkach.

Napisano

540tki z nakładkami a 545tki ze zintegrowaną platformą to pedały do dwóch różnych zastosowań i nie da się tego porównywać.

Wpinana platforma ma umożliwić jazdę w cywilnych butach osobom które np użytkują te pedały w mieście czy w innej sytuacji gdy potrzebny jest taki but. Patent przydatny osobom które uczą się jeździć w spd lub po prostu nie czują się pewnie.

545tki to pedały do agresywniejszej jazdy - pierwsze tego typu pedały były pedałami dh/fr i filozofia rozwiązania jest taka, by zapewnić oparcie stopie gdy ktoś nie chce/nie może się wpiąć w czasie jazdy. 8 lat używałem takich dxów, to były niezniszczalne i bardzo ergonomiczne pedały, ja korzystałem z możliwości pedałowania bez wpinania (to nie jest możliwe albo trudne w butach mtb xc które mają plastikowe/karbonowe podeszwy i się ślizgają, na takich pedałach jak najbardziej).

545 i inne to następcy, lżejsze i z ciut mniejszą platformą. Też takie mam, obecnie w rowerze miejskim, w zimie przydaje się bardzo. Jedyna wg mnie waga to duża masa takich pedałów.

Jazdy na małych spd bez wpinania się - poza sytuacjami gdy chce się koniecznie być niewpiętym - nie polecam, szczególnie w terenie i gdy jest mokro - grozi to wypadkiem. Kombinacja małe spd + specialized comp to praktycznie samobójstwo.

Chcąc jeździć do pracy i tam użytkować buty, nie mając możliwości przebierania, polecam buty shimano w wersji "miękkiej" np modele oznaczone mt. Są bardzo wygodnymi butami do normalnego chodzenia. Podeszwa i sama konstrukcja buta nie upośledza w codziennej jeździe efektywności pedałowania. Użytkowałem takie buty przez prawie 10 lat, różnych firm i różne modele (northvawe, shimano, adidas).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...