kresowiak Napisano 14 Listopada 2011 Napisano 14 Listopada 2011 Witam. Na moim rowerku z kasetą 10 rzędowa mam zalozona spine srama, zeby sobie móc zdjąć bezproblemowo łańcuch i go wyczyscic. niestety, spinka ani myśli puszczać, nawet przy działaniu na nią znacznej siły fizycznej. Doszły mnie słuchy, iż spinka ta jest jednorazowa i da się ją zdjąc tylko przy pomocy skuwacza. Czy waszym zdaniem jest jakas metoda zdjęcia spinki tradycyjnie, nie niszcząc przy tym napędu?
McWolf Napisano 14 Listopada 2011 Napisano 14 Listopada 2011 Wiecej sily Moja tez poczatkowo ciezko schodzila, teraz juz wyrobila sie wystarczajaco i schodzi latwo jak spinka od dziewiatki...
lyndowss Napisano 14 Listopada 2011 Napisano 14 Listopada 2011 Możesz pomóc sobie kombinerkami, ale na dłuższą metę nie polecam. Zniszczysz spinkę, jednak raz nic się nie stanie.
kresowiak Napisano 14 Listopada 2011 Autor Napisano 14 Listopada 2011 http://www.parktool.com/product/master-link-pliers-mlp-1 a co myślą państwo o tym?
Mod Team michuuu Napisano 14 Listopada 2011 Mod Team Napisano 14 Listopada 2011 Spinka ma ułatwić rozpinanie łańcucha a nie wymuszać konieczność zakupu narzędzi. Kolejna rzecz do zapakowania do plecaka na wyprawę.
Kudlaty01 Napisano 14 Listopada 2011 Napisano 14 Listopada 2011 sram 10s?? też kiedyś miałem z tym problem. Kumpel rozpiął ją palcami nową... próbuje w domu 30min i palce odpadają... przewertowałem yt(teraz nie mogę znleźć) i okazało się,że do tych spinek używa sie kombinerek(najzwyklejszych)...po roku uzywania dalej ciężko rozpiąc ją palcami...
lyndowss Napisano 14 Listopada 2011 Napisano 14 Listopada 2011 Ja tam mam spinkę KMC, z takim systemem jak ma SRAM. Teraz mi się przypomniało, że kiedyś kupiłem SRAM'owską, ale nawet nie mogłem jej założyć na łańcuch, bo była za ciasna. Pojechałem do sklepu i wymieniłem na KMC i oddali chyba z 3-4zł. SRAM'owska gdzieś 8zł kosztowała. kresowiak Myślę, że to beznadziejne. Chyba dla jakiegoś serwisanta co ma dwie lewe ręce. Spinke powinno się dać łatwo palcami ściągnąć. Dodam jeszcze, że w systemie SRAM'a trzeba ścisnąć spinkę i wtedy ją ściągnąć do środka i powinno puścić.
kadargo Napisano 14 Listopada 2011 Napisano 14 Listopada 2011 Rozumiem że każdy z Was pisze o 10s, tak? To wtedy się zgadza bo SRAM wyraźnie określa spinki dla 10 biegowych łańcuchów jako jednorazowe i chyba nawet są sprzedawane po 4szt. Argumentują to wymaganymi tolerancjami dla połączenia takich łańcuchów.
lyndowss Napisano 14 Listopada 2011 Napisano 14 Listopada 2011 Nie kumam jak mogą być spinki jednorazowe. Ja mam akurat spinkę do 6, 7, 8 rzędowych kaset. ja bym jednorazowej nigdy nie kupił, bo to strata pieniędzy.
kresowiak Napisano 14 Listopada 2011 Autor Napisano 14 Listopada 2011 Rozumiem że każdy z Was pisze o 10s, tak? To wtedy się zgadza bo SRAM wyraźnie określa spinki dla 10 biegowych łańcuchów jako jednorazowe i chyba nawet są sprzedawane po 4szt. Argumentują to wymaganymi tolerancjami dla połączenia takich łańcuchów. czy mozesz to jakos potwierzic ze jest jednorazowa? jeśli tak, to beznadziejnie...
Kudlaty01 Napisano 14 Listopada 2011 Napisano 14 Listopada 2011 jednorazówka to bzdura http://www.centrumrowerowe.pl/11103059044/Sram-spinka_Power_Lock_na_10_rz_/Produkt.aspx
lyndowss Napisano 14 Listopada 2011 Napisano 14 Listopada 2011 http://www.mbike.pl/Spinka-do-lancucha-Sram-Power-Lock-10b(4,9124,10600).aspx Teoretycznie jednorazowa! Jednak według mnie normalna i wielorazowego użytku. http://allegro.pl/sram-powerlock-spinka-srebrna-do-lancucha-10-rz-cr-i1890004625.html Tutaj już nic nie jest napisane, że jest jednorazowa. Z tą jednorazową spinką to jest nabijanie klienta w butelkę i jawne okłamywanie.
kadargo Napisano 14 Listopada 2011 Napisano 14 Listopada 2011 @kresowiak oczywiście: http://www.sram.com/sram/road/technologies/190 http://www.cyklotur.com/x_C_I__T_spinka+do+lancucha+powerlock__P_53119300-53010001__PZTA_8__PD_53010960.html @Kudlaty01 A gdzie tam jest napisane że to nie jednorazówka? Bzdury to Ty piszesz. Dlaczego zawsze sprawdzacie po polskich sklepach i na allegro? Bardziej wiarygodnym źródłem jest chyba strona producenta.
kresowiak Napisano 14 Listopada 2011 Autor Napisano 14 Listopada 2011 http://www.sram.com/sram/road/products/powerlock-chain-connector-10-speed tutaj owszem jest napisane ze 4 w jednym opakowaniu, ale o jednorazowości nie ma nic...
tobo Napisano 14 Listopada 2011 Napisano 14 Listopada 2011 Używam wielorazowo jednorazowych spinek srama, do 8, 9, 10-biegowych napędów i łańcuchów. Najtrudniej zapiąć i rozpiąć 8mkę, potem 10tkę, najłatwiej 9tkę, która nawet jeśli jest luźna nie rozpina się. Można kombinerkami, robiłem to wiele razy bez najmniejszej szkody dla spinki (bez względu na opór). Wskazane narzędzie park toola jest bardzo przydatne, wygodne i skuteczne. Nie widzę powodu dlaczego ciasna spinka miałaby być problemem - na trasie w razie awarii łańcucha albo się łańcuch skraca albo wymienia uszkodzone ogniwo - jeśli ma się spinkę. W takim przypadku tak czy inaczej potrzebny jest skuwacz/rozkuwacz. Spinkę zamyka się w najgorszym przypadku przez mocne uderzenie/naciśnięcie w pedał w kieruniku pracy łańcucha. Rozpina się spinki Z REGUŁY jakimś narzędziem i pod tym względem wskazany PT jest lepszy niż nalepsze kombinerki.
kadargo Napisano 14 Listopada 2011 Napisano 14 Listopada 2011 No i tobo ładnie podsumował Moje posty o PowerLock miały wyjaśnić tylko dlaczego jest tak ciasno.
karbeti Napisano 14 Listopada 2011 Napisano 14 Listopada 2011 Jak by nie myślał to i tak wiadomo że Sram na 10 rz. nie robi spinek wielorazowego użytku. A szkoda bo przydałaby się taka jak złoty Sram na 9 rz. - bezproblemowa i wielokrotnego użytku.
lyndowss Napisano 14 Listopada 2011 Napisano 14 Listopada 2011 Tylko dlaczego, bo nie widzę w tym ani grama logiki. Co to? Nadchodzi taka sama era, w rowerach jak z nowymi samochodami? Zarabiać na serwisie, czyli nie konstruować jak kiedyś, że jeździły bezawaryjnie. Filtry cząstek stałych, koła dwumasowe itd. itp. W tym przypadku zdzierać na rowerzystach na spinkach, bo po co robić jedną na całe życie jak można jednorazowe zrobić. Po mojemu te jednorazowe spinki to jakaś ściema.
tobo Napisano 14 Listopada 2011 Napisano 14 Listopada 2011 Jak by nie myślał to i tak wiadomo że Sram na 10 rz. nie robi spinek wielorazowego użytku. A szkoda bo przydałaby się taka jak złoty Sram na 9 rz. - bezproblemowa i wielokrotnego użytku. A czytałeś to co napisałem? Od kilku miesięcy mam łańcuch 10 sp shimano spięty czarną spinką srama. Rozpinałem go przynajmniej 5 razy i nadal używam tej samej spinki. Zapina i rozpina się tak samo.
Kudlaty01 Napisano 14 Listopada 2011 Napisano 14 Listopada 2011 @kresowiak oczywiście: PowerLock | SRAM Spinka do łańcucha POWERLOCK SRAM @Kudlaty01 A gdzie tam jest napisane że to nie jednorazówka? Bzdury to Ty piszesz. Dlaczego zawsze sprawdzacie po polskich sklepach i na allegro? Bardziej wiarygodnym źródłem jest chyba strona producenta. Bzdury?? Ową jednorazówką posługuje się cały sezon, weź pod uwagę,że raz w tyg łańcuch zdejmuje z roweru. Ot ci jednorazówka... To nawet sensu nie ma.Lepiej sobie pobawić się ogniwami niż inwestować w wymyśloną jednorazówkę... a producent może sobie napisać by ludzie kupowali!!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.