Skocz do zawartości

[SPD]Jakie najwytrzymalsze?

Grand231

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam 540tki od maja. Moje pierwsze spd. Zrobiłem na nich niecałe 2 tys. km a na początku jesieni zaczęły mi trzeszczeć. Wpierw myślałem, że to buty. Jednak po zmianie na nowe obuwie trzeszczenie wróciło po jakimś czasie. Pewnie to coś na linii bloki-pedały. oczywiście, co jakiś czas i tak czyszczę pedały pędzelkiem i spryskuję lekkim smarem do łańcucha. Luzy prawo-lewo spore, ale można się do tego przyzwyczaić przy wypinaniu.

Jeśli kiedyś będę myślał o 2giej parze, zastanowię się nad XTR. Czasem warto sięgnąć do WZORCA, o ile ma się na to kasę :icon_cool:

Napisano

mam 540 już jakiś czas zrobiłem na nich 4 kkm, niczym ich nie smaruję i nie piszczą, w tym roku usunąłem luz w jednym pedale (zrobił się od upadków), dokupiłem też drugi komplet bloków do drugiej pary butów i żadnych problemów .

• 4 miesiące temu...
Napisano

to Panowie, co radzicie?

miałem cranki egg beater c, urwałem skrzydełko, zajechałem łożyska, wypadła ośka, wszystko w pół sezonu

sh 540stki łapały szybko luz, a nie lubiłem go kontrować

looki quartz, dobre, lekkie, ale po mocnym sezonie zajechane

biorę pod uwagę timy,nowe xt, quartze

wolałbym się zmieścić w około 250 zł

no i nie ukrywam, że skłaniam się ku time rock atac, co myślicie?

Napisano

no wiem xtry wszyscy chwalą, ale nie ma na nie miejsca w budżecie. a Timy jakie? czy ten model się nada? http://ctbike.pl/time-roc-atac-pedaly-mtb.html

U mnie quartze po sezonie (dla mnie sezon trwa gdy nie ma śniegu), wielu tysiącach km, minimum 10 kkm skrzypią jak głupie, będę się starał je reanimować, bo mam jedne w wersji pierwszej wadliwej prawie nowe, więc będę próbował przełożyć z nich ośkę i bebechy do tych w wersji dobrej, ale zajechanych.

• Mod Team
Napisano

Bardzo fajne,mocne, trudne do zajechania pedały.

Quartze są łatwe w serwisie- mnie skrzypiały od początku- dochodzenie wykazało,że przyczyną skrzypienia są bloki.

Napisano

Trochę OT.

Jeżeli byłoby zapotrzebowanie na takie klucze to mógłbym przy najbliższej okazji wykonać kilka sztuk kluczy do tego pierścienia, w stali. W bardziej przyjaznej cenie (~10zł).

Oryginał wygląda tak.

Zrobić mógłbym w ten sposób. (na zdjęciu klucz do odkręcania podobnego pierścienia z tworzywa w pedałach shimano).

Do tego celu potrzebuje takiego pierścienia (do wykonania pomiarów). Ew. jakiejś chętnej osoby z dostępem do suwmiarki i z umiejętnością posługiwania się nią.

Napisano

ja jeżdżę od 6-ciu lat na Time alium Atac (mam 2 komplety), jeden przebieg 50 tyś , drugi ok 10 tyś oba działają bez zastrzeżeń, w tym starszym trochę wytarły się sprężyny , ale nadal trzyma, niestety bloki wytrzymują ok 20-30 tys (więc trzeba czasem dokupić komplet po wytarciu).

pozdrawiam

Napisano

I ja się dopiszę do peanów o Time. Moje Aliumy (czyli najbardziej podstawowy model) mają ze 20 kkm przebiegu i wciąż działają dobrze. Jedyne co, to zgubiłem jedną zaślepkę ośki oraz rozpękł się na jednym pedale pierścień uszczelniający od wewnętrznej strony. Pierwszy serwis przeszły zeszłej jesieni - były ledwie wyczuwalne luzy na ośkach, pomyślałem, że to może łożyska, więc się szarpnąłem na całe 20 zł na nowe (aż tyle, bo porządne, japońskie - innych nie mieli od ręki ;-)). Po wymianie luz dalej jest, widać tak ma być, w sumie w niczym to nie wadzi. Następne też kupię Time.

Aha, mam nieco rozwalone kolana i duży luz roboczy działa na nie zbawczo, żadnych negatywnych skutków w porównaniu do platformami. Po jednej przejażdżce na Shimano parę lat temu czułem to w kolanach od razu.

Napisano

looki z wersji <2009 rozkręcone, będą dawcą osi i łożysk. Oby nie padło łożysko igiełkowe bo ono jest nabite w środku korpusu i nie wiem jak i czy da się je wymienić. Jeszcze pytanie czy stara wersja quartzów będzie kompatybilna z nową. Jest nadzieja że wydłużę im żywot. A jak nie to będę miał dylemat czy quartze na sezon czy timy na lata, bo do quartzów mam nowe bloki i by znowu buty były niekompatybilne z rowerami.

ktoś jeździł na tych roc atac?

są dużo gorsze od roc atac s lub xs?

nigdzie nie mogę tego doszukać ani na mtbr ani na singletracku nie ma konkretów.

Napisano

Time Roc Atac - przebieg na razie niewielki bo ponad 2k km ale zachowuje się tak jak swieżo po zakupie. Jeszcze nie musiałem przy nich grzebać, nie wymagają konserwacji. Generalnie bezproblemowe:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...