Skocz do zawartości

[Amortyzator] Marzocchi 44 TST2 AIR 130mm oś 9mm da rade w lekkim FR?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam pytanie jak w tytule czy piasta na osi 9mm da rade w lekkim Freeridzie? I czy ten amortyzator się do tego nadaje? Z góry dzięki za odpowiedź.

Napisano

Po pierwsze, zależy co rozumiesz przez pojęcie lekki fr.

Po drugie jeszcze parę lat temu amortyzatory fr, np bomber z1, miały 100 mm skoku, oś 9 mm i golenie 28 bądź 30 mm (nie pamiętam dokładnie) i były uwielbiane przez fanów sportów grawitacyjnych. Na pewno ci tu ludziska napiszą że się nie nadaje, producent ci napisze że nie wolno...

Skoro pytasz o widelec o skoku 130 mm to albo posiadasz sztywniaka albo fulla z podobnym skokiem dla wahacza - jeśli do tej pory uprawiałeś twoje fr na takim sprzęcie to ten widelec MOŻE dać radę. Możesz też porównać obecny widelec z tym marzocchi i zestawić to ze swoim stylem jazdy oraz szkodami jakie poczynił on na sprzęcie :)

Napisano

Nie posiadam roweru ale zamierzam złożyć swoją własna maszynkę do Freeridu :) Ma to być HT na ramię Dartmoor Hornet lub NS Surge zależy jak budżet to wytrzyma. Mam okazję kupić nowy amor z 2011roku za 850zł. Jeżeli znajdziecie mi coś w tej cenie na osi 20mm to będę wdzięczny a jak nie to raczej lepiej wziąć ten amor niż Duro prawda? :D

• Mod Team
Napisano

Ale to dużo zalezy ile niutonów cie przyciąga do powierzchni :D a po polskiemu ile wazysz jak 120 to prawie pewne ze coś połamiesz, jak 55 to praktycznie każdy wideł by wytrzymał. Kiedyś jak Tobo pisał ludziska w DH na sztywniakach jeździli i jakoś to było wtedy.

Napisano

sutil50 Epicon sam w sobie jest bardzo dobry. Ale to nie jest amor to FR - nawet lekkiego. Mógłbyś wziąć 2-półkowy amor, ale to by się wiązało z kupnem amortyzowanej ramy. Jak 1-półkowy do lekkiego FR, to może Spinner Cargo (oś 20mm) by się nadał. Albo Spinner Ammo. Słyszałem, że tych 2 Spinnerów można używać w DH, więc w lekkim FR też dadzą radę. Poza tym ich cena nie jest bardzo wygórowana.

• Mod Team
Napisano

Kupno 2półki nie wiąże się z kupnem ramy full jeżeli rama będzie pod skok dopasowana to i może być HT Ale lepszy będzie full do freeride'u

Epicon jest do XC i kątówanie może go szybko zajechać a za 1000 zł można kupić chociażby marcoka 66 który do FR będzie odpowiedni

Napisano

A czy skok tego amortyzatora nie będzie za duży do Ramy Dartmoor Hornet?

Zalecany Skok widelca: 100-150mm

A ten Spinner ma 178mm

Napisano

A jak jest z ich trwałością, pracą itp? ktoś je użytkował? Czytałem przed chwilą opinię na forach to słabo się wypowiadają o tych spinnerach.

Napisano

sutil50 Sam żadnego Spinnera nie użytkowałem, ale mój kolega, który miał Cargo 150mm podzielił się ze mną opinią. Stwierdził, że widelec jest twardy i ciężko go dobić. Nie narzekał natomiast na jego wytrzymałość i sztywność - obie na przyzwoitym poziomie. Swojego Cargo wraz z ramą HT, zmienił na full'a z Boxxerem. Osobiście nie widziałem nigdy jak Spinner albo Cargo pracuje, więc bazuję na zdaniu kolegi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...