Skocz do zawartości

[Napęd] Dziwne strzelanie pod prawym pedałem

da4k

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, dziś jadąc na rowerze wyczułem dziwne strzelanie które czuć gdy noga leży na pedale i akurat się pedałuje. Strzelanie występuję w momencie gdy prawy pedał jest na górze zaś lewy w dole. Sprawdzałem czy to pedał ale to chyba nie to, bo kręciłem pedałem i nic, tak samo jest gdy rower postawie do góry nogami i rękoma zakręcę - nie czuć ani nie słychać żadnego strzelania. Uprzedzam że wczoraj podczas skoku zaliczyłem upadek ( byłem w lekkim szoku więc nie bardzo pamiętam co się stało ), i o ile dobrze mi się zdaję to wylądowałem mając tylko lewą noge na pedale a później przeleciałem przez kierownicę, zaś rower posunął się po ziemi na lewej stronie. Domyśla się ktoś może w czym leży wina ? suport, korba czy może jednak pedał ?

Pozdrawiam

da4k

Napisano

Pedał wygląda na to że jest ok, gwint i wszystko całe, suport jest na łożyskach maszynowych zewnętrznych (Truvativ Hussfelt chyba o ile dobrze pamiętam ), postaram się zawieść rower na gwarancję do serwisu, powinni to uznać jako naprawę gwarancyjną i wymienić. Dzięki za pomoc :)

Napisano

Ja obstawiam, że to jest suport na 90%, a 10% zostawiam na pedały. Może Ci się przerzutka rozregulowała i przy nacisku prawego pedała coś strzela. Sprawdź. Jeżeli oddasz do serwisu to chociaż spróbuj zamaskować, że niedawno leżałeś z rowerem. Moim zdaniem i tak Ci tego nie uznają, bo uległa uszkodzeniu część, która się naturalnie zużywa.

Napisano

Po rowerze nie ma nawet śladu żeby miał glebę, nawet specjalnie go wyczyściłem przed serwisem - nie ma nawet drobinki piachu nim tam gdzie nie powinno być :) @lyndowss - mógłbyś wytłumaczyć dokładnie o co chodzi z tą "przytką" i co to takiego ?

Napisano

Chodziło mi o przerzutkę. Przed chwilą poprawiłem post, ale widzę, że już zdążyłeś przeczytać przed moją korekta.

Dodam jeszcze, że sam kiedyś miałem taką sytuację. Rower przewoziłem busem i leżał on z tyłu luzem. Właśnie na lewej stronie, aby nie uszkodzić przerzutek. Niestety było to zabójcze dla suportu. Wtedy się posypał i też było takie strzelanie. 70km w jedną stronę i z powrotem. Przypuszczam, że jeżeli rower poleciał na lewą stronę i miałeś nogę na lewym pedale to będzie przyczyną. Suporty nie są przystosowane do dużych obciążeń bocznych. ;)

Napisano

Część która się zużywa - chodziło Tobie o suport ? Wydaje mi się że jak jest gwarancja to na wszystkie części i powinno być i na suport, a jeżeli jednak nie to mam się szykować na wymianę suportu ?

Napisano

Tak o suport. Sry, że może trochę tak namieszałem, ale jestem dziś rozkojarzony przez nowy wygląd forum i próbuje się przyzwyczaić. :laugh: Prawdopodobnie tak, ale sprawdź wszystkie części. Może cykanie jest spowodowane tym, że Ci się gdzieś linka od pancerza przesunęła, albo podobnym szczegółem. Chociaż osobiście wątpię. Wszystko zależy jak długo masz rower. Jeżeli nic nie widać po upadku, to jest wysokie prawdopodobieństwo, że się nie połapią i uznają Ci to. :icon_cool:

Napisano

Teren w jakim skaczę to las - a więc podłoże miękkie, na rowerze ani śladu nawet ryski, zaś rower mam od Lipca tego roku i użytkuję go dosłownie dzień w dzień, co najmniej 3 razy w tygodniu :) Spróbuję w razie czego tak zrobić żeby wyglądało na to że to nie z mojej winy ani nic : ) Jeszcze raz dzięki za pomoc :)

Napisano

Zależy jeszcze jaki to rower, i czy nadaje się do skoków. Jeżeli jeździsz nim codziennie to mógł się już zużyć. Jeśli to rower do XC, a Ty na nim skaczesz to nie ośmieszaj się i nie idź nawet z tym do serwisu, bo i tak długo Ci wytrzymał. Mam nadzieje, że jednak tak nie jest. ;)

Napisano

Jeżeli chodzi o rower to nie jest na pewno rower do XC - bo nie sądzę że rower z ramą 15" można zaliczyć do tej grupy ale jeżeli chodzi o typ to jest to kross sign panic z oprzyrządowaniem identycznym jak sign ds różniącym się tylko korbą i przerzutkami.

Napisano

Akurat tego nie wiedziałem że są takie :P Myślałem że rowery z ramami <17" to zazwyczaj właśnie zrobione pod skakanie itp. Jeżeli będę mieć jeszcze jakieś wątpliwości bądź serwis coś zacznie chrzanić to napiszę w tym temacie ;)

Napisano

Teraz gdy czyściłem rower przed oddaniem do gwarancji sprawdziłem ten suport, i jestem już pewny że to właśnie wina suportu, bo gdy złapałem za pedały i zacząłem lekko na boki bujać to czułem luz na supporcie którego być nie powinno.

Pytanie : Może coś się stać gdy będę jeździć mimo tego strzelania ? Dodam że strzelanie czuć tylko gdy pedałuje na siedząco, na stojąco nic nie czuć ani nie słychać .

Napisano

Czułeś prawdopodobnie luz na złączu korby z suportem. Możesz to naprawić prowizorycznie, ale nie polecam, bo to rozwiązanie na chwilę. Pozostaje szybka wymiana suportu, i miejmy nadziej, że korby nie będziesz musiał. ;)

Pepe91 To pozostaje wymiana. Na szczęście nie są to kosmiczne koszta. :icon_cool:

Napisano

Rower wrócił dziś z serwisu, i co zdiagnozowali to, że nie była to wina suportu lecz pękniętej sztycy przez którą słychać było strzał i czuć na prawym pedale. Wymienili sztycę, dokręcili tarcze hamulcowe i wszystko jest już w porządku, nic nie strzela.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...