Skocz do zawartości

[Przerzutki] Shimano i Sram

Seba3002

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jaka jest "ewolucja" przerzutek tych producentów?(chodzi mi co było pierwsze, np. altus potem alivio, itd. ).

To już było na forum kiedyś to widziałem ale teraz nie mogę znaleźć ;).

Napisano

chcialem tylko zaznaczyc ze saint i hone sa tak jakby z boku

bo sa to grupy do ciezszej odmiany kolarstwa gorskiego :)

mozna mniej wiecej rownac

xtr = saint

hone = lx (szczegolnie tutaj konstrukcja jest prawie ta sama)

a tourney to chyba grupa dla trekkingow

Napisano

XT=Saint ... korzystają z niektórych wspólnych komponentów, np. kaset czy łańcuchów i SH poleca te od XT (chodź te ich polecanie, to wiadomo ile warte)

Napisano

Czyli chcąc Kupić Unibika Evolution to na początku trzeba zainwestować w lepszą przednią przerzutkę :)

Tylko czy nie straciłbym gwarancji...

Napisano

mysle, ze przednia przerzutka nie jest komponentem o tak donioslym znaczeniu, aby warto bylo w nia szczegolnie inwestowac. niemniej jednak przy zakupie mozesz sie dogadac, zeby altusa (o ile sie nie myle) zabrali, a dali za doplata cos lepszego wedle uznania.

Napisano

Też tak uważam, dla mnie przednia przerzutka nie ma większego znaczenia- byleby nie miała luzów. IMHO najbardziej opłaca się ,mieć albo zwykłego altusa albo xt x-gen xtr bo wszystkie średniej klasy przerzutki tak naprawdę wiele się nie różnią więc albo oszczędzić na przedniej albo jak już kupować coś lepszego to kupić najlepsze :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...