Skocz do zawartości

[Kaseta + łańcuch] Wymiana

epawel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Obecnie łańcuch przeskakuje na kasecie, pod duzym obciązeniem np. na podjezdzie. Zastanawiam się jaką kasete włożyć z łańcuchami aby najwiecej km na tym zestawie przejechac. Myslałem o Kasetach: XT CS-M737; LX CS-HG70; Alivio HG50/51. Do tej pory miałem kasete XTR na której wraz z 3-ema łąńcuchami Connex'a przejechałem 11kkm, moze bym zrobil wiecej ale zajechalem 5,6,7-ą koronke, mniejsze wygladaja prawie jak nowe. Anjbardziej mnie zastanawia opłacalność zakupu w przeliczeniu na kkm. Np zakładam XT (170zł + 3x70(łańcuchy))=170+210=380zł - z doswiadczenia wiem ze te kasety wytrzymują ok. 10kkm, wiec 380/10=38zł/kkm. Szczeże mówiąc nie wiem jakie łąńcuchy dobrać do kasety LX'a i Alivio oraz ile mozna średnio przejechac na tych kasetach. Moze ktoś ma doświadczenie w tym temacie i moze sie podzielić.

Napisano

Hmm, ale jam napęd na 8-em, z lx'a to moze Hg-70. A ile przejezdzasz na HG-80 - stosujesz 3-y łancuchy czy na jednym do zakatowania napedu?

• Mod Team
Napisano

Nie skumałem że masz 8rz.

Jedna kaseta + dwa łańcuchy to przebieg 6-9tys , jeżdżę bez względu na pogodę.Koleś właśnie przekręcił licznik (10tys) na takim zestawie. Trudno określić dokładny przebieg (i stąd taki rozrzut) bo warunki nie są powtarzalne i odnoszę wrażenie że jakość sprzętu też nie jest powtarzalna. No i jeszcze dużą rolę odgrywa systematyczne smarowanie napędu. I jeszcze jak masz zdrowe depnięcie to zmęczysz wcześniej.

Napisano

Jak rozumiem jezdzisz na tych lancuchach na przemian np co 1 tys. km. Czy zwiekszenie ilosci łańcuchow nie zwiekszy przebiegu. Niektórzy też jezdzą tak, że co 1 tys. km wsadzają nowy lancuch a nastepnie wymieniają na nowy (stary idzie do kosza) - czy myslisz, ze to wydluzy zywotnosc kasety?

Napisano
Anjbardziej mnie zastanawia opłacalność zakupu w przeliczeniu na kkm

Ogólnie to opłacalność (przebyte kilometry/cena zestawu) spada wraz ze wzrostem grupy.

Najbardziej opłacalny jest zakup kasety HG-30, która również spokojnie wytrzymuje 10000 km przebiegu (nawet z jednym łańcuchem), ale że jest ona brzydka i ciężka warto te parę złoty dołożyć do HG41 lub HG51.

Wg mnie obecnie najbardziej opłacalnym zestawem jest kaseta HG-41 z łańcuchem KMC Z-82 -> jeżdżę właśnie na takim zestawie i za cenę około 65 zł mamy porządną kasetę i porządny łańcuch.

Szczeże mówiąc nie wiem jakie łańcuchy dobrać do kasety LX'a i Alivio oraz ile można średnio przejechac na tych kasetach.

Łańcuchów jest ogromny wybór bo do kasety 8-rzędowej można brać 8 i 9 rzędowe i w sumie każdy oprócz tych najtańszych będzie dobry.

Jeżeli chodzi o przebiegi to kwestia tego jak, gdzie i kiedy się jeździ. Patrząc w moje zapiski wytrzymałość zestawów wygląda mniej więcej tak:

- kaseta HG50 + łańcuch CN 7701 -> 12500 km

- kaseta HG70 + łańcuch IG90 -> 10000 km

- kaseta HG30 + łańcuch IG50 -> 9000 km

- kaseta HG50 + łańcuch Connex 808 -> 8000 km

- kaseta Sunrace + KMC Z-82 -> 8000 km

- kaseta Sunrace + łańcuch HG50 -> 7500 km

- kaseta Sram 5 + łańcuch Sram PC48 -> 5000 km

obecnie jestem w trakcie zajeżdżania kasety HG30 + łańcuch KMC Z-82 i kasety HG-41 + KMC Z-82.

Napisano

- kaseta HG50 + łańcuch CN 7701 -> 12500 km czyli Alivio

- kaseta HG70 + łańcuch IG90 -> 10000 km czyli LX

A więc Alivio lepsze od LX? Moze to ktoś inny jeszcze potwierdzić?

Miałem kiedys HG30 i z jednym łańcuchem wytzrymał naped 5kkm, potem zainwestowalem w XTR, co wytrzymalo 11kkm z 3-a łańcuchami. W sumie to te XTR'y chyba nie oplacalne. Czy takie jezdzenie na 1-ym łańcuchu oprócz zażynania kasety nie powoduje szybszego scierania korb?

Napisano
A więc Alivio lepsze od LX? Moze to ktoś inny jeszcze potwierdzić?

W przypadku 8 biegów Alivio zdecydowanie jest lepsze od LX pod względem wagi, wyglądu i ceny. Trwałość pewno ta sama.

A poza tym grupa to zazwyczaj nie wyznacznik trwałości - najczęściej płacisz za dodatkowe odchudzenie i różne bajery oraz nowe technologie.

Miałem kiedys HG30 i z jednym łańcuchem wytzrymał naped 5kkm, potem zainwestowalem w XTR, co wytrzymalo 11kkm z 3-a łańcuchami. W sumie to te XTR'y chyba nie oplacalne

XTR nigdy nie jest opłacalny, w końcu to TOP z grupy więc za to że to jest TOP to sporo dodatkowo płacisz.

Jak byś zastosował do HG30 trzy łańcuchy to też pewno byś dociągnął do 11 kkm.

Czy takie jezdzenie na 1-ym łańcuchu oprócz zażynania kasety nie powoduje szybszego scierania korb?

Ja stosuję zębatki w korbie stalowe to wystarczają mi na 30000 km, aluminiowe padały po zajechaniu 1 zestawu. Oprócz tego stosuję metodę 2-3 zestawów kaseta+łańcuch, które zmieniam co kilka tysięcy kilometrów.

Napisano

Prawie sie zdecydowałem na ten zestaw: Shimano kaseta ALIVIO HG50 8-ka 11-28T + KMC Łańcuch X8.93 (8-rzędowy), chciałem kupic w jednym sklepie ale tam nie mają Z-82. Byłem dzis w serwisie - powiedzieli mi ze kółka od przezutki tez mam do wymiany (xt) - wg mnie wygladaja calkiem dobrze, wiec nie wiem czy mnie nie naciagają. Co ile powinno sie wymienic te kółka albo po czym poznac, ze sa do wymiany?

Napisano

Obecnie łańcuch przeskakuje na kasecie, pod duzym obciązeniem np. na podjezdzie.

Od jakiegoś czasu zaczyna mi się ten sam problem, więc podepnę się pod temat.

Chcę kupić coś budżetowego, z związku z czym zwróciłem uwagę na ten zestaw: http://allegro.pl/zestaw-shimano-8rzed-kaseta-hg40-lancuch-hg40-i1845131980.html

O kasetę się nie boję, HG40 to sprawdzony sprzęt, ale łańcucha o tym samym oznaczeniu nie spotkałem. Co o nim sadzicie?

I jeszcze jedna sprawa - obejdzie się bez klucza do kasety czy muszę nabyć?

Napisano

ja kiedyś odkręciłem kasete bez klucza, ale to trzeba mieć sporo złomu koło domu :) kup klucz przyda sie na pewno a nie jest drogi ~ 10 zł taki aluminiowy... łańcuch hg 40 kupiłem dziś :) więc nie wiem czy dobry ale z tego co czytałem to dobrze o nim piszą, tez zestaw z allegro jakiś nie zapakowany jak mój, który miał firmowe torebki shimanowskie..

Napisano

A też kupowałeś zestaw? Gdzie?

Ja raz kupiłem platformówki Author'a, a dostałem Wellgo w opakowaniu Author... poza tym przypadkiem to nie miałem problemów z częsciami z alledrogo.

Napisano

ja kupiłem w sklepie, ale jak zobaczyłem jak twój łańcuch jest zapakowany to tak tylko napisałem, bo w jednym sklepie mi krzyczeli za hg40 33zl, ale byl w kartonowym opakowaniu a w innym ten sam łańcuch kupiłem w foliowej torebce ale miała ona etykietkę kartonową ze to oryginalna część, kosztował 28zl :)

tak sie tylk ozastanawiałem bo to juz by był trzeci rodzaj opakowania.. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...