dawid9999 Napisano 30 Września 2011 Napisano 30 Września 2011 Witam Mam 2 pytania: 1. Czy spinka KMC CL571R bedzie współpracować z łańcuchem Shimano HG40 ? 2. Jaka jest rożnica między tą spinką KMC CL571R a KMC CL571 ? Z góry dziekuje
mklos1 Napisano 30 Września 2011 Napisano 30 Września 2011 Ja mam taką spinkę: http://allegro.pl/spinka-kmc-lancucha-7-8-ki-shim-hg40-hg50-hg70-i1828008241.html Do HG40 wchodzi w sam raz (prawie na styk). Więc proponowana przez ciebie spinka może być za wąska.
dawid9999 Napisano 30 Września 2011 Autor Napisano 30 Września 2011 Byłem w sklepie i zapytałem o spinke właśnie do tego łańcucha (napęd 8rz) i koleś dał mi ta spinke i mówi że ona będzie dobra pozatym szerokość tego łańcucha to chyba 7.1mm tak gdzieś wyczytałem A co z drugim pytaniem ? znalazłem na allegro i ta spinka bez literki R niby jest pod łańcuchy w systemie HG a ta z literką R jest pod system IG dobrze mówie ? A i jeszcze wyczytałem że spinka KMC CL571R ma 7.1mm szerokości a spinka KMC CL571 ma 7.3mm szerokosci
mklos1 Napisano 30 Września 2011 Napisano 30 Września 2011 Powiem tak. Spinkę, którą przytoczyłem w poprzednim poście używałem na 8-rzędowym łańcuchu KMC (niestety nie jestem w stanie podać symbolu, bo Kross zamiast HG40 zamontował KMC). Na nim chodziła luźno, ale w graniczy tolerancji. Jednak łańcuch miał 1300 km, kiedy założyłem spinkę, więc mógł być trochę bardziej luźny. Teraz mam HG40, czyli taki jak powinien być. Nówka sztuka nie śmigana. Spinka wchodzi, zapina się bez problemu, ale odpięcie już nie jest tak łatwe jak w przypadku łańcucha KMC. Oczywiście też nie trzeba używać specjalnej siły. Wszystko jest ok, ale widać różnicę. Nie wiem jak w przypadku łańcucha IG, bo takiego nigdy nie używałem, ale 0,2mm różnicy, to bardzo dużo. Poza tym. Spinka jest tania. W razie czego kupisz inną.
pawelpb Napisano 30 Września 2011 Napisano 30 Września 2011 Polecam poradnik Zakładamy spinkę do łańcucha, jest tam zawarta tabela szerokości różnych łańcuchów i poruszony problem szerokości spinek.
dawid9999 Napisano 1 Października 2011 Autor Napisano 1 Października 2011 Bardzo fajny poradnik, dziękuje edit: przeczytałem poradnik i dalej nie uzyskałem odpowiedzi na moje pytania wychodzi na to że najlepiej pojsc z suwmiarką do sklepu i mierzyc spinki oraz łańcuch
Mod Team michuuu Napisano 1 Października 2011 Mod Team Napisano 1 Października 2011 A spinki nie mają wybitej cyferki do jakiego napędu są?
dawid9999 Napisano 1 Października 2011 Autor Napisano 1 Października 2011 niewiem chyba nie, a jak to sprawdzić ? moja ma tylko napisane KMC CL571R i ta końcówka 71 oznacza chyba szerokośc łańcucha 7.1mm dobrze mowie ? http://www.apxbike.pl/7-8-rzedowe/70-lacuch.html łańcuch ma 7.3mm szerokości http://industrial-bg.com/en/products.html?page=shop.product_details&flypage=flypage_new.tpl&product_id=1280&category_id=27 spinka ma 7.1mm wychodzi na to że jest za wąska ale załozylem ją i wszystko ładnie chodzi co najwyżej moze byc problem z jej zdjęciem
viper512 Napisano 1 Października 2011 Napisano 1 Października 2011 Mam łańcuch HG40 w Kross'ie A2, i on ma szerokość 7,3mm, a spinki SRAMa na 8sp mają 7,1mm, i nie da się ich zapiąć(sam próbowałem). Dziwne, że zapiąłeś tą KMC skoro ma taką samą szerokość jak SRAM.. Cięzko było ją zapiąć? Jeśli było ciężko to możliwe, że już jej nie ściągniesz, a chyba nie po to zakłada się spinki, żeby nie dało się lub żeby były problemy z rozpięciem jej?
dawid9999 Napisano 1 Października 2011 Autor Napisano 1 Października 2011 nie no rękoma ją nie zapiąłem, musialem mocniej na pedaly nacisnąć i ona sama wskoczyla na swoje miejsce tzn w te otworki, a ściągać jej jeszcze nie probowalem
Fenthin Napisano 1 Października 2011 Napisano 1 Października 2011 Do 8rzędowych łańcuchów spinki SRAM nie pasują. Ok będą KMC i Accent. Nie wiem tylko jak z Wippermannem. Z rozpięciem spinki KMC na CN-HG40 troszkę trzeba się pomęczyć, ale da się to zrobić.
kamfan Napisano 1 Października 2011 Napisano 1 Października 2011 Spinki Wippermanna pasuja do kazdego lancucha, bo produkuje on spinke do 6/7/8rz.; spinkę do 9rz. i spinkę do 10rz. Te spinki polecam, przejechalem na nich 30 tys. km. Bardzo łatwo sie je rozpina i zapina, nigdy mi się nie zdarzyło, żeby spinka sama nie rozpiela i ze wzgledu na ksztalt otworu i jego rowkowanie chyba ciezko, aby cos takiego sie przytrafilo. Z minusow to kiedys mi sie jedna taka spinka po 15 tys. km po prostu sie rozpadla (sworzen wylecial), ale bylo to dzien po blotnym wypadzie w gory, gdzie nie czyscilem lancucha a rower stal pare dni i cala byla pokryta rdza
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.