Skocz do zawartości

[Przerzutka] XT RD-M773 -złamany wózek

mrkura

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, po ostatnim wypadzie w sądecki i wyspowy moja nówka tylna przerzutka wymagała wyprostowania ponieważ wkręciła się w szprychy (na szczęśćie w porę zahamowałem). Jednak po powrocie kiedy zabrałem się za dokładne prostowanie wózka, pęknęła jedna półówka wózka (ta po stronie szprych). Częśći zaminnych jak na razie do 10cio rzędówek nie ma, więc co poradzicie żeby poratowac przerzutkę nie kupując nowej.

Myślałem o lutowaniu, podobno jest dosyć wytrzymałe.

Napisano

Ogólnie to wózek nie ma sensu spawać gdyż jest to element dość mocno narażony na wszelakie wstrząsy itp. Co prawda możesz spróbować zespawać specjalną spawarką do aluminium ale nie sądzę że takie rozwiązanie długo wytrzyma.

• Mod Team
Napisano

Ale robicie problem, Myslałem ze to wewnętrzna cześć ze sprężyną, a to wystarczy dosztukować z jakiejś uzywki. Jest z lat kiedy raczej wszystko było adoptowalne.

Napisano

Nie ma szans na dosztukowanie z innego modelu jak i na zakup samego wózka. Gdy by tak było nie zawracałbym Wam głowy. Różnica pomiędzy otworami wynosi około 3mm, chyba że na hama przewiercę starego slx'a.

Ale spróbuję pospawać, spaw na pewno będzie trwalszy od reszty wózka, mam nadzieję że nie "pójdzie" w innym miejscu.

Jest z lat kiedy raczej wszystko było adoptowalne

XT 10s nie jest adaptrowalne z żadnym wcześniejszym modelem.

• Mod Team
Napisano

Wybacz moje zdziwienie ale RD - M733 jest 8 rzędowym modelem albo ja coś myle ... Można zespawać, np tigiem, wstawiająć jakieś wzmocnienie z cienkiej blaszki bedzie sie trzymało lepiej niz nowe :P

Napisano

Przepraszam za moje "faux pas" ;) , nawet nie zwróciłem uwagi - chodzi oczywiście o RD-M773.

Moderator jesli przeczyta może zmieni :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...