Forum rowerowe

• Jesteśmyna

* * * * * 1 głosy

[konserwacja] czyszczenie łańcucha - sposoby

441 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Czyszczenie łańcucha (1171 użytkowników oddało głos)

Jakich środków używacie do czyszczeni łańcucha??

1. benzyna ekstrakcyjna (753 głosów [49.25%])

Procent z głosów: 49.25%

2. nafta (145 głosów [9.48%])

Procent z głosów: 9.48%

3. woda z płynem do mycia naczyń/mydłem (211 głosów [13.80%])

Procent z głosów: 13.80%

4. woda z proszkiem do prania (57 głosów [3.73%])

Procent z głosów: 3.73%

5. woda (110 głosów [7.19%])

Procent z głosów: 7.19%

6. środki do czyszczenia silników (80 głosów [5.23%])

Procent z głosów: 5.23%

7. inne (173 głosów [11.31%])

Procent z głosów: 11.31%

Jakim sposobem czyscicie łańcuch??

1. "szejk" (572 głosów [39.45%])

Procent z głosów: 39.45%

2. pod ciśnieniem (karcher, szlauf) (148 głosów [10.21%])

Procent z głosów: 10.21%

3. miska (itp.) i szczoteczka/pędzelek (474 głosów [32.69%])

Procent z głosów: 32.69%

4. maszynki do czyszczenia (130 głosów [8.97%])

Procent z głosów: 8.97%

5. inne (126 głosów [8.69%])

Procent z głosów: 8.69%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 Flatron

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 7 postów

Napisano 07 lipiec 2009 - 13:19

może coś dokładniej?

te szejki to jednorazowo? czy kilka z rzędu? jak już szejkniecie to zostawiacie to by trochę zleciało czy od razu drugi szejk?

i jak jest z mydłem/płynem do naczyń?

pytam bo dopiero zaczynam swoją przygodę.

teraz zrobiłem 2 szejki i dałem chwile posiedzenia w benzynie potem w płynie do naczyń i teraz znowu siedzi jakieś 30 min w benzynie właśnie idę wyciągać
i taki ot. co zrobić gdy pojawi się rdza na ogniwie? widać nie dosmarowałem dokładnie i przyrdzewiał ;/

i jak dużym nakładem siły i małej kasy zrobić napęd na nówkę?

Rowery

• admin

#22 pawel1315

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 20
  • 1147 postów
  • Imię:Paweł

Napisano 18 lipiec 2009 - 13:30

Już prawie 100 osób, ale to i tak mało jak na tak duże forum. Wypełnienie tej sondy to 15 sekund. Zapraszam do oddawania głosów.

#23 soliner

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 2
  • 311 postów
  • Imię:Przemek
Garaż Rower

Napisano 18 lipiec 2009 - 18:10

Gazolina jest najlepsza! :) w połączeniu ze szczoteczką ryżową i mozna wyczyscic wszystko :)
FIL-BIKE

#24 smeagul

Pro

• Użytkownik
  • 128 postów
  • Imię:Roman

Napisano 25 lipiec 2009 - 19:44

Hmm. A czy benzyna nie jest szkodliwa? Tak w ogólności?

Ja do odtłuszczania używam, nie wiedzieć czemu, bardzo mało popularnego środka polskiej firmy Voigt: Brudpur-VC 242.

Główne cechy tego produktu to przede wszystkim: bardzo dobre własności odtłuszczające, praktyczny brak szkodliwości dla otoczenia (jedynie bardzo wysusza skórę - polecam rękawiczki :icon_mrgreen: ) i niska cena - 1L to koszt ok 12 zł.

Jak czyszczę?

Łańcuch oczywiście "szejkuję". Najpierw w wodzie celem usunięcia makro-zanieczyszczeń, następnie w jak najbardziej stężonym powyższym preparacie. Kasetę demontuję i czyszczę w wiaderku szczotką do zębów (100% Brudpur), a zębatki korby, bez demontażu, tą samą szczoteczką i preparatem który został po/przed czyszczeniu kasety. Preparat po czyszczeniu zębatek ląduje w butelce z łańcuchem.
Kaseta i łańcuch podlegają płukaniu w ciepłej wodzie, a zębatki korby podlegają obfitemu opryskaniu wodą za pomocą spryskiwacza do kwiatków (taki domowy, ręczny Karcher :) ).

Preparat po "szejkowaniu" ląduje w słoiku i czeka następne 200-250km. To, że preparat jest po czasie jest brudny, wcale mu nie przeszkadza i dalej znakomicie pełni swoją rolę.

Takim oto sposobem wszystko lśni i (prawie) nic się nie marnuje, ot co. <_<
..bo im częściej hamujesz, tym szybciej jedziesz.

#25 lajtspid

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 12
  • 892 postów

Napisano 26 lipiec 2009 - 08:03

Wyświetl postUżytkownik smeagul dnia 25.07.2009, 20:44 napisał

Hmm. A czy benzyna nie jest szkodliwa? Tak w ogólności?
Szkodliwa jest, ale zależy co to jest ta "ogólność". Stal z której wykonany jest łańcuch, skóra naszych dłoni, wykładzina na której stoi rower, czy środowisko naturalne? :icon_wink:
Dołączona grafika

Rowery

• admin

#26 smeagul

Pro

• Użytkownik
  • 128 postów

Napisano 26 lipiec 2009 - 13:50

Raczej miało być to pytanie retoryczne, bo w procesie "szejkowania" to chyba tylko dla łańcucha nie jest szkodliwa. :huh:

A tak z innej beczki: co robicie z benzyną, jak już się zużyje? :)

#27 damianste1

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 1
  • 115 postów
  • Imię:damian

Napisano 26 lipiec 2009 - 14:02

A do shakowania łańcucha mógłby sie nadawać plyn do czyszczenia silnika????????????????
Jak jest rower po Chińsku??
- sama rama

#28 Martinii

Maniak

• Użytkownik
  • 551 postów

Napisano 27 lipiec 2009 - 08:08

Tak, srodek do czyszczenia silnikow sie nadaje.

#29 lajtspid

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 12
  • 892 postów

Napisano 27 lipiec 2009 - 10:20

Wyświetl postUżytkownik smeagul dnia 26.07.2009, 14:50 napisał

A tak z innej beczki: co robicie z benzyną, jak już się zużyje? ;)
Dobre pytanie.
Ja osobiście nie szejkuje łańcucha. Nasączam szmatkę benzyną i czyszczę nią łańcuch kręcąc pedałami do tyłu. Potem przecieram suchą szmatką. A na koniec kilka kropli Rolhoffa.
Dołączona grafika

#30 ktoto

Amator

• Użytkownik
  • 51 postów
  • Imię:Kamil

Napisano 27 lipiec 2009 - 18:04

A można użyć zwykłej benzyny 95??Czy lepiej ekstrakcyjnej?

#31 wikrap1

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 27
  • 790 postów
  • Imię:Wiktor

Napisano 27 lipiec 2009 - 19:22

Daję płynu do mycia naczyń i karcherem opłukuję co się da, potem wycieram i daje kilka serii z WD-40, czyli kręce łańcuchem pryskając WD-40, albo penetrusem(nie zamierzam wdychać toksycznej benzyny), czekam aż rozpuści, wycieram szmatką i jeszcze raz, aż szmatka będzie czysta po wytarciu. Czekam pi razy oko pół godziny i wpuszczam ciekłą parafinę. 3zł za 20g to kapitalna cena, alepsze od Pedros Ice wax, bo ten był głośny już po chyba 80 kilo, musiałem co drugi dzień czyścić i smarować łańcuch, paranoja! Parafina trzyma mi już bardzo długo i cicho, minimalnie bardziej od pedrosa się lepi, ale wystarczy dokładnie wytrzeć i nie stanowi to problemu, a jest prawie 10x tańsza. :) :)

Lekki offtop o oliwieniu, no ale teraz jest to już od początku do końca opis mojego traktowania łańcucha :)

#32 Pichu

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 4
  • 743 postów

Napisano 28 lipiec 2009 - 08:09

Butla po pepsi max, benzyna ekstrakcyjna i jadę z koksem B) Dwie kąpiele - najpierw z grubsza w brudnej benzynie a potem w drugiej butli już w czystej. Łańcuch lśni jak nowy <_<

#33 kubuka

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 8
  • 357 postów

Napisano 29 lipiec 2009 - 14:57

Wlewam benzynę do słoika biorę pędzel i czyszcze po kolei: łańcuch, korbę, kasete, przerzerzutke

#34 cinor88

Świeżak

• Użytkownik
  • 26 postów
  • Imię:Maciej

Napisano 29 lipiec 2009 - 19:20

To PB 95 też nie zaszkodzi?? :) ja z rozpuszczalnikiem ostatnio walczę i też jakoś idzie, ale benzynka trochę tańsza. I kasetę i łańcuch :)
"Sukces nigdy nie jest ostateczny. Porażka nigdy nie jest totalna. Liczy się tylko odwaga." - Winston Churchill.

#35 smeagul

Pro

• Użytkownik
  • 128 postów

Napisano 30 lipiec 2009 - 20:04

Z nitro spróbowałem raz i nigdy więcej tego nie powtórzę. Owszem efekt dobry, ale wszystko jest później takie "tłuste". Benzyny nie próbowałem i nie mam zamiaru. Nie po to bowiem jeżdżę na rowerze, zwiększam objętość płuc i serca, aby potem podczas czyszczenia wdychać opary z nitro czy benzyny. Abstrahując już od wylewania zużytego specyfiku do kibla (no chyba że ktokolwiek z was, w jakikolwiek "dozwolony" sposób neutralizuje zużytą benzynę czy nitro). Ja nie mam takich możliwości, więc stronię od używania takich środków.
Dla mnie używanie tak agresywnych produktów jakoś kłóci się z ideologią uprawiania sportu. Jak czyścić to tylko odtłuszczaczami biodegradowalnymi. Owszem, ktoś może powiedzieć: "To dlaczego używasz oleju FL (bo używam i z tyłu są takie fajne znaczki :mellow: )?". Bo tak naprawdę nie mam innego wyboru, a jeśli mogę wybrać pomiędzy dwoma produktami o podobnej jakości czyszczenia - wybieram odtłuszczacz. Ot, co.
Nie wiem skąd taka moda na benzynę - jest tyle innych środków. :angry2:

#36 Pichu

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 4
  • 743 postów

Napisano 30 lipiec 2009 - 23:18

Powiem ci skąd moda na benzyne. Bo jest tania, skuteczna i łatwo dostępna.

#37 TLx4ku

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • 9 postów
  • Imię:Przemo

Napisano 31 lipiec 2009 - 10:37

HAHHA i wylewasz do kibla ... człowieku ależ ty jesteś ekologiczny. Nigdy nie zrobiłbym czegoś takiego! Ja wszystkie zużyte oleje czy to z kosiarki, rowerowe itd. zawożę do mechanika i mam spokój a on to utylizuje (tz. jak na 2tyg przyjeżdża do niego firma która zbiera te oleje-wymogi EU) . I tylko nie mów że nie masz mechaników w okolicy...lol

#38 slaweksie

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 5
  • 249 postów
  • Imię:Sławek

Napisano 31 lipiec 2009 - 11:45

hmm, ja myje łańcuch w nitro. puszcza wszystko co tłuste z brudem wymieszane. łańcuch jest czysty jak panieńska łza :) ale piachu i tak się całego nigdy nie wypłucze, zawsze troszkę chrzęści.
Poza tym mam nadzieję że nitro nie szkodzi łańcuchowi.
Transcarpatia 2005,2006,2007,2008,2009,2010 ... MTB Venture 2011, ... 2012
Maratonów ???
Harpagan x 9 ???

#39 smeagul

Pro

• Użytkownik
  • 128 postów

Napisano 31 lipiec 2009 - 13:10

Wyświetl postUżytkownik TLx4ku dnia 31.07.2009, 11:37 napisał

HAHHA i wylewasz do kibla ... człowieku ależ ty jesteś ekologiczny. Nigdy nie zrobiłbym czegoś takiego! Ja wszystkie zużyte oleje czy to z kosiarki, rowerowe itd. zawożę do mechanika i mam spokój a on to utylizuje (tz. jak na 2tyg przyjeżdża do niego firma która zbiera te oleje-wymogi EU) . I tylko nie mów że nie masz mechaników w okolicy...lol
Osobiście nie używam ani nitro ani benzyny, używam specyfików które z czystym sumieniem mogę po prostu wylać. Jednak chwali Ci się, że postępujesz tak jak piszesz, oby wszyscy użytkownicy nitro tak robili. Pytanie czy każdy mechanik takie oleje tak po prostu weźmie czy może kręcić nosem? W końcu to chyba nie ich obowiązek? Jeśli tak to sprawa nitro i benzyny szybko by się rozwiązała.

slaweksie nitro raczej nie szkodzi łańcuchowi, a nawet jeśli to w całym procesie jemu najmniej.

#40 Marc1n

Master

• Elita
  • Reputacja: 1
  • 2958 postów
  • Imię:Marcin :)

Napisano 01 sierpień 2009 - 11:50

PB95 i czyszczenie szczotka, jeszcze nie rozpinalem lancucha(leniwy jestem). No i jest bardzo dobrze. A benzyne mam w butelce, wiec troche wlewam do malej miseczki i dolewam i dolewam i dolewam, az doczyszcze. Nie marnuje sie, conajwyzej na czyszczenie, a nie musze wylewac, czy tam cedzic, bo w butelce jest czysta.
Dołączona grafika