Forum rowerowe

• Jesteśmyna

- - - - -

[hydrauliczne LX] odpowietrzanie hydraulików, uzupełnianie poziomu oleju

156 odpowiedzi w tym temacie

#141 micropoint

Amator

• Użytkownik
  • Reputacja: 2
  • 58 postów
Garaż Rower

Napisano 18 sierpień 2011 - 14:05

Wyświetl postUżytkownik stefan2810 dnia 18 sierpień 2011 - 12:10 napisał

Mam już. Dali mi w serwisie.

a ja byłem w 3 sklepach i gadka zawsze ta sama ,,mamy tylko kilka sztuk na własne potrzeby''. Trzeba będzie zrobić samemu. Wie ktoś jaka jest szerokość tej żółtej podkładki dystansowej? 10mm? (hamulce xt m775).

Rowery

• admin

#142 Ezi

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 16 postów
  • Imię:Michał

Napisano 31 sierpień 2011 - 09:02

Witam
Dołączę do tematu, bo nie ma sensu tworzyć nowego.
Mam problem z Magura JULIE HP. Pewien czas temu zapowietrzyłem hampel i postanowiłem wymienić płyn.
Jako że Magura działa na oleju mineralnym zakupiłem GULF LHM
http://gulf.pl/uploa...f_LHM_Fluid.pdf
I teraz o problemach:
po odpowietrzeniu wszystko działa jak należy ale po jakiś 20 km klamka zaczyna się zapadać aż dochodzi do gripa i koniec ... Co więcej, podczas ostrych zjazdów wszystko działą jak należy a podczas długiej wycieczki klamka się zapadnie.
Ostatnio zauważyłem że podczas pompowania (zapowietrzonego już) hamulca zaczął wyciekać płyn z otworu przelewowego w postaci piany (taki otworek wykonany w pokrywce zbiorniczka i nie chodzi o otwór do uzupełniania płynu)
Czy ktoś używał tego konkretnego płynu i czy ma jakieś doświadczenie z nim. Podejrzewam że problemem jest jego nadmierne pienienie się przez co klamka pompuje powietrze w układ, ale potrzebuję się upewnić.

Pozdrawiam

Michał

#143 enduroriderPL

Master

• Użytkownik
  • Reputacja: 73
  • 1824 postów
  • Imię:kamil

Napisano 31 sierpień 2011 - 13:49

Ezi, jesteś pewien, że dobrze odpowietrzasz system? Jeżeli nic nie wskórasz to spróbuj zalać olejem shimano i sprawdź czy problem się powtarza. Sprawdź na stronie magury czy Twoje hample nie kwalifikują się jakiejś akcji serwisowej czy coś w tym stylu.
Endurorider.pl 13/05/2012 Merida MATTS update

#144 Ezi

Świeżak

• Użytkownik
  • 16 postów
  • Imię:Michał

Napisano 08 wrzesień 2011 - 16:36

Wydaje mi się, że wszystko robię OK - nawet dorobiłem sobie podobny sprzęcik jaki jest w zestawie MAGURY (Strzykawka + wężyk + śrubka z otworem żeby powietrza nie pompować) ale niestety ...

Wg mnie LHM GUFL nie nadaje się do hamulców i zaczyna się gotować a w rezultacie pienić - dlatego pytałem czy ktoś ma doświadczenie z tym płytm

#145 Andrew

Master

• Mod Team
  • Reputacja: 234
  • 2989 postów

Napisano 08 wrzesień 2011 - 17:37

Ezi - masz zepsuty hamulec - zużyta uszczelka na tłoczku w klamce.

Rowery

• admin

#146 Peterp079

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 18
  • 638 postów
  • Imię:Piotrek
Garaż Rower

Napisano 17 styczeń 2012 - 23:42

Witam Szanownych Forumowiczów!
Otóż pojawił się u mnie problem z tylnym hamulcem po zmianie klockow. Mianowicie klamka jak gdyby stracila caly skok. Tzn. mozna ja nacisnac ale tylko moze z centymetr. Przed zmiana klamka pracowala normalnie. Skutkuje to tym że klocki ocierają caly czas i tarcze i nie moge wyregulowac hamulca. Hamulce to BR445.
Dodam jeszcze ze jest przy nich taki malutki imbus przy klamkach do regulacji skoku i w momencie kiedy go wykrecam czyli probuje zwiekszyc skok klamk,i nic sie nie zmienia. Ciagle pozostaje brak skoku, nawet przy calkowicie wykreconym imbusie.
Z tego co przeczytalem w tym watku to chyba zapowietrzyl mi sie hamulec przy operacji wymiany klockow, ale chcialbym potwierdzic swoje wnioski u bardziej doswiadczonych Kolegów. Bede bardzo wdzieczny za pomoc w tym temacie. Dodam ze wymienialem klocki z tylu i z przodu i przod dziala bez zrzutu...

#147 Peterp079

Maniak

• Użytkownik
  • 638 postów
Garaż Rower

Napisano 19 styczeń 2012 - 09:16

Jednak to nie było zapowietrzenie. Zdjąłem pokrywę zbiorniczka wyrównawczego, popompowałem trochę klamką, kilka bąbelkow wyleciało ale mało, wychlapało się trochę płynu no i zrobiło się wszystko w porządku. Tyle że jak odwracam rower do góry kołami to płyn wpływa do zbiorniczka (tyle ile sie wychlapało) i wtedy robi się znowu bardzo miekka klamka, ale po przewroceniu roweru z powrotem na kola zaczyna wszystko dzialac tak jak powinno.

#148 Andrew

Master

• Mod Team
  • 2989 postów

Napisano 19 styczeń 2012 - 10:51

a po co przewracasz rower do góry kołami? Jeździsz tak ?

W odwróconej pozycji powietrze ze zbiorniczka zawsze będzie wpływać do cylindra i powodować efekt miękkiej klamki.

#149 Peterp079

Maniak

• Użytkownik
  • 638 postów
Garaż Rower

Napisano 19 styczeń 2012 - 11:32

Wyświetl postUżytkownik Andrew dnia 19 styczeń 2012 - 10:51 napisał

a po co przewracasz rower do góry kołami? Jeździsz tak ?

Tak właśnie jeżdżę. Niezle co??
Ty nigdy nie odwracasz roweru do góry kołami? Ciekawe bo jestem pewien ze 90% uzytkowników tego forum zdarza się odwrocic rower żeby dokonać takich czy innych czynnosci serwisowych, napraw, itp.
Chyba ze masz jakies szczegolne zdolnosci pozwalajace zawiesic rower w powietrzu. Ja takowych nie posiadam. Ani stojaka tez nie...

Użytkownik Peterp079 edytował ten post 19 styczeń 2012 - 11:32

#150 Andrew

Master

• Mod Team
  • 2989 postów

Napisano 19 styczeń 2012 - 12:08

Wielokrotnie w wielu tematach było mówione, że nie należy naciskać klamek gdy rower jest odwrócony do góry kołami....

#151 Peterp079

Maniak

• Użytkownik
  • 638 postów
Garaż Rower

Napisano 19 styczeń 2012 - 12:22

A czy ja gdziekolwiek napisalem ze naciskalem klamke kiedy rower jest odwrocony ?

Wyświetl postUżytkownik Peterp079 dnia 19 styczeń 2012 - 09:16 napisał

Tyle że jak odwracam rower do góry kołami to płyn wpływa do zbiorniczka (tyle ile sie wychlapało) i wtedy robi się znowu bardzo miekka klamka, ale po przewroceniu roweru z powrotem na kola zaczyna wszystko dzialac tak jak powinno.
Tu w sumie mogla powstac niejasnosc. Chodzilo mi o to ze po przewroceniu roweru na kola klamka jest miekka przez pare pierwszych nacisniec a po chwili jest juz ok bo plyn znowu wplywa w przewody. Jak byl odwrocony to ich nie naciskalem.
A swoja droga dlaczego nie mozna naciskac klamki jak rower do gory kolami? Bo jak jest bez klockow, itd to wiadomo.

Użytkownik Peterp079 edytował ten post 19 styczeń 2012 - 12:25

#152 Andrew

Master

• Mod Team
  • 2989 postów

Napisano 19 styczeń 2012 - 12:45

Cytuję : "Tyle że jak odwracam rower do góry kołami to płyn wpływa do zbiorniczka (tyle ile sie wychlapało) i wtedy robi się znowu bardzo miekka klamka,"

No nic, zaszło jakieś nieporozumienie.

Nie należy nacisnać klamek w pozycji odwróconej, ponieważ jeżeli w zbiorniczku wyrównawczym znajduje się powietrze, to przepłynie ono do cylinderka, a po naciśnięciu klamki może wpłynąć do przewodu. Do zacisku raczej się nie zdoła przemieścić, ale i tak może wymusić później odpowietrzanie hebla.

#153 Peterp079

Maniak

• Użytkownik
  • 638 postów
Garaż Rower

Napisano 19 styczeń 2012 - 13:39

Dla mnie to była "nowosc" jako ze po raz pierwszy zdarzyla mi sie koniecznosc ulewania plynu no i taki efekt wlasnie po tym zabiegu ze klamka mieknie po odwroceniu roweru. Ale ma bardzo sensowne wytlumaczenie ze plyn wplywa do zbiorniczka i po ponownym postawieniu roweru na kola klamka jest miekka dopuki plyn znowu nie wplynie do przewodu.

#154 tobike

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 20
  • 492 postów
  • Imię:Tomek

Napisano 20 styczeń 2012 - 14:31

Nie chciałbym zaśmiecać forum nowym tematem więc może mi pomożecie. Stałem się posiadaczem XT M765 i mam pytanie do czego służą dwie śrubki w klamce? pewnie jedna do przybliżania lub oddalania klamki od kiery ale która?
Pozdrawiam Tobike

#155 MrMacko06

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 2
  • 39 postów
  • Imię:Paweł

Napisano 10 kwiecień 2012 - 19:31

Czy piski podczas hamowania ( na pewno jest dobrze odpowietrzony) mogą być spowodowane zatłuszczeniem tarczy/klocków?
Czy jakiś domowy sposób odtłuszczenia czy sięgać po środek odtłuszczający?
Ewentualnie czy mogą być jakieś inne powody pisków przy hamowaniu?
Hamulec : Shimano BR-M505

#156 kuvel

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 10
  • 116 postów
  • Imię:Adam

Napisano 10 kwiecień 2012 - 19:45

Jeśli siła hamowania jaest OK to przetrzyj klocki drobnym papierem ściernym (po tym zabiegu siła hamowania spadnie, trzeba je znowu dotrzeć).
Jeśli siła hamowania spadła to zacznij od denaturatu (po użyciu denaturatu też siła spada, wraca po kilku kilometrach). Przetrzyj oczywiście i klocki i tarcze.

#157 maxx78

Świeżak

• Użytkownik
  • 33 postów
  • Imię:Maciej
Garaż Rower

Napisano 22 kwiecień 2012 - 08:54

witam

Ja przeczytałem temet od deski do deski.

Mam hamulce BR-446 a cube acid 2012. Ponieważjestem laikiem popełnilem kilka błędów. Przekręciłem rower na kierownice i przy wyjetych klockach naciskałem manetkę przez co wyskoczył mi tłoczek. Mam do was pytanie bo bardzo delikatnie wyciekł z tamtych okolic olej. Co prawda sam sobie odpowietrzylem cały układ dzieki temu tematowi a nawet ustawiłem tak manetkę ze jest jak z fabryki ale nie wiem czy nie popełniłem błędu i nie powinieniem wyjąć tłoczek i tam w środku to oczyścić. Puki co hamuje dobrze i nic nie cieknie. Mam tez pytanie czy te malutkie śrubeczki co są na pokrywie od zbiorniczka na górze można gdzieś dostać . Troche za mocno je przykręcilem i można powiedziec że żeby to odkręcić będe musiał użyc pewnie większego torxa.

a tak poza nawisem dla tych co się boją odpowieszać nie ma się czym przejmować

mi do tego wystarczyła strzykawka 60 ml i druga mniejsza ( 8 zł ) przewod ze sklepu akwarystycznego kupowanego na metry ( 1 m - 2 zł ) oraz zdecydowałem się na olej shimano. I tu moja uwaga bo nigdzie w tym temacie tego nie było. Kupilem olej shimano 100 ml za 20 zł tzn na allegro rozlewają ze zbiorczego na mniejsze buteleczki wiec moim zdaniem nie warto przepłacać za te 50 ml w ładnej buteleczce a juz tym bardziej płacic za ori zestaw a o tym na początku myślałem

no i chyba najważniejsze nie robić tego w doumi przynajmniej pierwszy raz
dobrze ze robilem to na terakocie na przedpokoju bo to czego się nasłuchalem od żonu to nie wypada pisać jakbym zrobil to na dywanie to lepiej nie myśleć

maciej