Forum rowerowe

• Jesteśmyna

- - - - -

[opony] Kenda Karma 2.0

247 odpowiedzi w tym temacie

#241 bruce95

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 8
  • 239 postów
  • Imię:Maciek
Garaż Rower

Napisano 06 kwiecień 2012 - 19:53

Moje obecne drutowe opony "Merida" w rzeczywistości Kenda Kharisma są prawie łyse. W związku z tym zastanawiam się nad kupnem zwijanych Karm, ale po komentarzach nie jestem pewien czy to dobry wybór na przód. Może powinienem wybrać Kharismę zwijaną na przód i Karmę na tył? Jeżdżę 40% las- XC 60%szosa i ważę 76kg.

Użytkownik bruce95 edytował ten post 06 kwiecień 2012 - 19:55

Rowery

• admin

#242 Luk33

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 3
  • 137 postów

Napisano 07 kwiecień 2012 - 10:22

Wyświetl postUżytkownik marsman dnia 06 kwiecień 2012 - 12:26 napisał

na płaskie ubite Karma/Nobby Nic?? aleś wymyślil :woot:
http://allegro.pl/ru...2212802167.html
Nie do końca się zrozumieliśmy. Choć akurat karma 2.0 na ubitym płaskim radzi sobie bardzo dobrze, szczególnie na tyle.
Ogólnie rzecz ujmując potrzebuje coś na przód, 100% teren pagórkowaty, co ma lepsze trzymanie niż kenda karma 2.0, zachowując jej opór toczenia.

bruce95 - możesz brać kende karme 2.0 przy twoich priorytetach. Choć zakładając 60% jazdy na asfalcie pomyślałbym nad jakimś semi-slickiem.

Użytkownik Luk33 edytował ten post 07 kwiecień 2012 - 10:23

#243 bruce95

Maniak

• Użytkownik
  • 239 postów
Garaż Rower

Napisano 07 kwiecień 2012 - 15:39

40% xc ale czasem lubię poszaleć i chcę się wtedy czuć w miarę pewnie. Fajnie gdyby ktoś miał porównanie Kharismy z Karmą bo na obu jeździł. Ja wiem że drutówka Kharismy na tył to raczej przeciętna konstrukcja. Lecz przednia była niczego sobie.

Chciałbym dodać że dochodzą do tego starty na zawodach takich jak Skandia, Mazovia, Maratony Kresowe...

#244 kington

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 26 postów
  • Imię:Szymon

Napisano 03 maj 2012 - 11:42

Jeździłęm na Karmie w wersji zwijanej.
Fajna leciutka opona, ale jej przeznaczenie to w 90%szosa+10%teren.. Ładnie idzie po prostej, ale w terenie na zakrętach zaledwie mnimalna przyczepność.

#245 afly

Stary wyjadacz

• Użytkownik
  • Reputacja: 117
  • 3078 postów
  • Imię:Sebastian
Garaż Rower

Napisano 03 maj 2012 - 12:30

Nigdy bym nie wziął Karmy ze względu na asfalt. Według mnie sporo większe opory toczenia w porównaniu do Racing Ralph.

Użytkownik afly edytował ten post 03 maj 2012 - 12:30

Rowery

• admin

#246 bruce95

Maniak

• Użytkownik
  • 239 postów
Garaż Rower

Napisano 03 maj 2012 - 14:11

No niestety sprzedawca Kharismy 1.9 Kevlar najpierw opóźniał kupno aż w końcu sprzedał komuś innemu. Powodem była prawdopodobnie przesyłka gratis na którą się na początku zgodził..:/ Takim sposobem z przodu zamiast Kharismy wylądował Race King 2.0 drut, a na tyle Karma 2.0. Na Maratonie Kresowym w B-stoku przetestowałem Karmę bo RK nie zdążył dojść i muszę powiedzieć że było całkiem fajnie w porównaniu do tylnej Kharismy drut którą Karma zastąpiła. Lepsze trzymanie boczne, mniejsze kopanie się w piasku. Dosyć mocno ją napompowałem przez co na korzeniach trochę latałem, ale przy niższym ciśnieniu powinno być spoko. Dzisiaj przejadę się na test już zestawu Karma, RK.

#247 TocaS

Master

• Mod Team
  • Reputacja: 37
  • 2076 postów
  • Imię:Maciej

Napisano 04 maj 2012 - 08:28

Jeździłem z zestawem Karmy z tyłu i NN 2.1 z przodu w wersji za 90 zł o wadze poniżej 500 gram. Bardzo dobre połączenie.
Dołączona grafika

#248 CMIK

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 24
  • 251 postów

Napisano 06 maj 2012 - 12:37

Potwierdzam, że powyższe połączenie jest bardzo dobre. NN to w ogóle bardzo dobra opona do przodu, ja jeździłem na wersji Evo i byłem zachwycony. Karma ma co prawda zdecydowanie większe opory od NN, ale jest duża, trwała i tania, więc do tyłu mi jej nie szkoda:)