[oszustwo?] Czy probował Was ktoś naciagnac na zrobieniu naklejek na tym forum?
Napisano 09 luty 2012 - 20:35
Swego czasu założyłem temat w sprawie naklejek do Cannondale.
I odezwał się ktoś wprost na moje gg, że zrobi mi takie naklejki.
Wydawał się bardzo wiarygodny,bo miał sprawdzić ile kosztuje wydrukowanie naklejek itp(on miał je tylko projektować). Po jakimś czasie dostałem cenę naklejek.
Na życzenie zrobił projekt w Corelu tych naklejek,jako,że chciałem biały kolor naklejek,to musiał poszukać inna drukarnie itp (tymi opóźnieniami w projektowaniu się uwiarygodnił,w moich oczach).
Na koniec otrzymałem projekt naklejek w PDF,aby dopasować do ramy.
Ale od czasu gdy pieniądze za naklejki zostały wpłacone - kontakt się urwał.
To wzbudziło moje podejrzenia:/ Na prośbę zrobienia zdjęcia tych naklejek zareagował negatywnie,twierdząc,że nie posiada aparatu fotograficznego - a chciałem sprawdzić jak wyszedł ten biały kolor.
Może moje podejrzenia są bezpodstawne - oby!
Ale to milczenie po zrealizowaniu przelewu jest dobijające...
Ktoś z Was miał podobną sytuacje?
Cannondale Volvo Team - 9,59kg
Move Fahrrad 1945r
Sprzedam: Mostek 112g, manetki Sram 7.0 (nowe) Manetki Sram 9.0SL (nowe) siodło 260g, stery ahead i inne
Kupię V-brake Avid Mag i łożysko sterowe Cannondale
Rowery
Napisano 09 luty 2012 - 22:22
Napisano 09 luty 2012 - 22:29
Napisano 09 luty 2012 - 22:52
Gdy ja zakładam temat np. w dziale "Kupię", podaję gg i ktoś do mnie pisze, to od razu pytam o nick na forum (a przecież ten gość właśnie z forum dowiedział się, że potrzebujesz naklejek). Wtedy jest już jakiś punkt zaczepienia. Coś więcej, niż tylko numer gg.
A ile czasu upłynęło, odkąd zrobiłeś przelew?
Napisano 09 luty 2012 - 23:18
Franio jest też druga opcja, że ktoś niezarejestrowany przeglądał forum i napisał, wcale nie musi tutaj mieć konta.
Rowery
Napisano 09 luty 2012 - 23:38
Napisano 10 luty 2012 - 09:30
Napisano 10 luty 2012 - 10:57
@kadargo gdybym to wiedział wcześniej, to pewnie by tak było
Napisano 10 luty 2012 - 13:14
Dlatego pytam Was,czy może ktoś z Was miał taką samą, bądź podobną sytuację.
Nowe fakty:
Kilka godzin po napisaniu tego tematu i stwierdzeniu,że na brak odzewu co się dzieje z naklejkami,sprawa może zostać zgłoszoną na Policję (uprzednio próbowałem się skontaktować z nim usilnie od kilku dni - brak odzewu) nagle odezwał się jego brat, twierdząc, że ten, który miał robić naklejki jest w szpitalu od wtorku(7.02) i nie może się z nami skontaktować. Ale naklejki zostały wysłane 8/9.02 prosto z drukarni do nas!
A 02.02.2012 dostałem informację, że naklejki są u niego(czyli tej osoby robiącej naklejki) i że wyszły nawet fajnie.
Na słowo "nawet" zareagowałem trochę negatywnie,toteż poprosiłem o zdjęcia tych naklejek. Odrzekł,że nie posiada aparatu,ale może je opisać (pytałem ile folii zostało itp). Ciekawe właśnie skąd miał te naklejki,kiedy drukarnia dopiero 8.02 je miała...
Move Fahrrad 1945r
Sprzedam: Mostek 112g, manetki Sram 7.0 (nowe) Manetki Sram 9.0SL (nowe) siodło 260g, stery ahead i inne
Napisano 10 luty 2012 - 13:40
Napisano 10 luty 2012 - 13:41
Move Fahrrad 1945r
Napisano 10 luty 2012 - 14:42
Poczekałbym jeszcze z tydzień i jak paczka nie przyjdzie, to ślij im informację, że jak nie dostaniesz towaru lub zwrotu kasy, to sprawę zgłaszasz na policji. Po kilku dniach (dajesz im czas na odniesienie się do tego) wysyłasz poleconym z potwierdzeniem odbioru, wezwanie do wydania towaru lub zwrotu pieniędzy, określasz czas na to i konsekwencje niespełnienia warunków (policja, sąd itp.).
Najlepiej jakbyś zapytał na forum prawniczym jak ma wyglądać takie pismo i jakie masz możliwości działania.
Napisano 10 luty 2012 - 18:06
Bez sensu wprowadzać ciche przyzwolenie wśród społeczeństwa na takie wymigiwanie się od odpowiedzialności. Coraz więcej ludzi tak oszukuje a wielu pokrzywdzonym nie walczy o swoje 10 zł( bo to mało) jak to było w moim przypadku.
Jakieś zasady istnieją to warto ich przestrzegać
Napisano 17 luty 2012 - 23:56
Dochodzeniowiec przyjmie od Ciebie zawiadomienie na protokół, co pozwoli nadac formalny bieg sprawie.
Nie warto odpuszczać- wielu oszustów bazuje na przekonaniu (czesto niestety słusznym), że ludziom oszukanym na niewielkie kwoty nie bedzie się chciało złaszać sprawy Policji.
Napisano 29 luty 2012 - 22:13
Napisano 29 luty 2012 - 23:34
Nie jest to 100% zabezpieczenie ale na pewno lepsze niż przelew.
Wbijcie sobie to do głowy w końcu że trasakcja musi być udokumentowana by można było dochodzić swoich praw.
Napisano 05 marzec 2012 - 19:01
Przysłał niby poprawione naklejki - kolor naklejek inny, znowy wycinane nożem do tapet (bądź podobnym narzedziem).
Niekompletne!
Proszę mi powiedzieć,czy moge udostępnić Imie i nazwisko oraz maila tego uzytkownika ku przestrodze innych uzytkowników?
Czy może nie walczyć tutaj i zgłosić to od razu na Policji?
W tym wypadku,jesli nie potrafił poprawić tych naklejek to i kolejan próba poprawy mija sie z celem (chyba lepiej prosić o zwrot pieniedzy)
Bo znowu od tygodnia się nie odzywa...
Move Fahrrad 1945r
Napisano 05 marzec 2012 - 19:41
Najbliższy posterunek policji, i tam podajesz imię, nazwisko, rachunek konta bankowego... Jak masz to dodaj że posiadasz archiwum z GG i poczty. Umowa ustna w Polsce też obowiązuje i jest tak samo ważna jak każda inna.
Napisano 05 marzec 2012 - 21:32
Napisano 06 marzec 2012 - 13:23