Forum rowerowe

• Jesteśmyna

- - - - -

[manetki] SLX czy Deore

• Nie możesz odpowiedzieć
50 odpowiedzi w tym temacie

#41 kubek20

Master

• Użytkownik
  • Reputacja: 71
  • 2214 postów
Garaż Rower

Napisano 10 luty 2012 - 10:52

Cytat

Są istotne zmiany, przede wszystkim m590 ma dual relase, czy jest to potrzebne to inna sprawa.
W M530 też jest dual release :). W M510 tego jeszcze nie było.

Rowery

• admin

#42 Piksel

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 44
  • 1206 postów
  • Imię:Adam

Napisano 10 luty 2012 - 10:54

Fakt, mój błąd pomyliły mi się modele, ale nie zmienia to faktu, że wciąż 530 jest lepszym wyborem od 590.

„Ból jest przemijający, a skutki rezygnacji pozostają na zawsze.” - Lance Armstrong.

Dołączona grafika

#43 Megan23

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 9
  • 234 postów

Napisano 10 luty 2012 - 11:08

Mam M530, miałem okazję przejechać się na SLX i XT. Muszę przyznać, że SLX genialny nie jest, nie widzę w tych manetkach nic nowatorskiego. Co innego XT- tutaj zmiana biegów na lepsze jest już wyranie odczuwalna.

Moje M530 jeśli miałbym na coś wymieniać to co najmniej na XT (może XTR- tylko kasa, kasa...) ale na chwilę obecną nie widzę potrzeby

#44 bialy90

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 5 postów

Napisano 10 luty 2012 - 16:55

Dzięki wszystkim za pomoc :) Poszukam sobie w takim razie tych M530 :)

#45 Basiq

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 26
  • 568 postów
Garaż Rower

Napisano 10 luty 2012 - 17:03

bardzo dobry wybór :) tak jak ktoś napisał - jeśli przesiadasz się z czegoś no-name na pewno nie będziesz niezadowolony :)

Rowery

• admin

#46 GhOsTwrc

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 2
  • 195 postów
  • Imię:Łukasz
Garaż Rower

Napisano 10 luty 2012 - 17:57

Posiadam Shimano SLX SL-M660-10 Rapidfire-Plus, 10-speed i jak narazie 700 km , zastrzeżeń jako takich nie mam , wcześniej używałem 9 deore LX modelu nie znam . Czy uważacie ,żę wymiana na Deore XT np takie Allegro była by bardzo odczuwalna ???? Bo nie wiem czy bawić się w to i tak zamierzam w przyszłości zmienić cały napęd , a skoro już jesteśmy w temacie manetek to jaka różnica między w/w XT a XTR np tymi Allegro tylko 200 zł więcej . Czy takie XTR są warte tej ceny.

#47 Megan23

Maniak

• Użytkownik
  • 234 postów

Napisano 10 luty 2012 - 18:02

Moim zdaniem jeśli masz kasę na XTRa i uważasz, że go wykorzystasz to jak najbardziej polecam- podobna przepaść jak między SLX i XT, jeśli nie większa

#48 Piksel

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 44
  • 1206 postów
  • Imię:Adam

Napisano 10 luty 2012 - 18:04

Xt na 10rzędów nie mają już instant relase co wg mnie jest krokiem wstecz.Różnicę odczujesz na pewno, aczkolwiek nie większą niż gdybyś miał napęd 9s.Ale skoro nie masz zastrzeżeń to po co zmieniać.Fakt manetki dziadowskie, ale może lepszych nie potrzebujesz?Xtr to zupełnie inna jakość zmiany biegów nawet w porównaniu z xt, ale po co skoro twoje slxy działają.Jak się zaczną psuć, zmiany biegów będą coraz mniej precyzyjne (zapewniam, że nastąpi to w relatywnie krótkim czasie) to wtedy będziesz myśleć.

Użytkownik Piksel edytował ten post 10 luty 2012 - 18:07

„Ból jest przemijający, a skutki rezygnacji pozostają na zawsze.” - Lance Armstrong.

Dołączona grafika

#49 GhOsTwrc

Pro

• Użytkownik
  • 195 postów
Garaż Rower

Napisano 10 luty 2012 - 20:40

Jak narazie wszystko jest ok moja przygoda z MTB trwa o początku stycznia 2012 , wcześniej jeździłem na trekkingu , jak narazie na SLX mi sie dobrze lata , ale z czasem jak wcześniej pisałem chciałbym zacząć wymieniac poszczególne części napędu. Czy mam kase na XTR ?w sumie to wydatek spory , ale patrze pod tym kątem , że czasem gdy się chce zaoszczędzić to się podwójnie traci kupując 2 razy . Myślę że warto dołożyć i mieć coś lepszego na dłużej. NA chwilę obecną myślę żęby ciśnąć na SLX do czasu aż nie zawiodą. Moim zdaniem 3000 - 4000 km i zaczną się sypać.A powiem że po 700 km już czuć że nie są nowe . A takie XT/XTR z żywotnością jak sobie radzą? Wiadomo wszystko zależne od stylu użytkowania.

#50 Megan23

Maniak

• Użytkownik
  • 234 postów

Napisano 10 luty 2012 - 21:35

Jeżeli po 700km odczuwasz wyraźną zmianę to albo w ogóle nie dbasz o sprzęt i nawet xtr nie pomoże albo musisz wymienić linki i pancerze. Chociaż jeśli jeździsz zimą to może rzeczywiście znikać w oczach

#51 GhOsTwrc

Pro

• Użytkownik
  • 195 postów
Garaż Rower

Napisano 10 luty 2012 - 23:14

Czuć , że nie są nowe to nie znaczy drastycznie zjechane... a tak w ogóle teraz na mrozie inaczej napęd chodzi i stąd odczucie , że zmęczony zobaczymy jak wskoczy na plus:D